Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Lietotas un restaurētas mēbeles ar antīku dizainu

© F64

Meklējot jebkuras telpas interjera dizainisko risinājumu, būtiski izvēlēties skaistas un funkcionālas mēbeles ar ilgu kalpošanas laiku. Popularitāti ir iemantojušas seno meistaru darinātas kvalitatīvas lietotas mēbeles, kas no ārzemēm atceļo uz Latviju.

Restaurētu stila mēbeļu no Holandes veikala piedāvājuma klāstā ir kvalitatīvas lietotas dažādu stilu antīkas mēbeles kabinetam, guļamistabai, viesistabai, ēdamistabai, sekcijas, bufetes, galdi, krēsli, kas atceļojuši no Holandes, Beļģijas un Francijas, kā arī interesanti interjera priekšmeti – lampas, spoguļi, vara trauki, gleznas un citi dizaina elementi.

Restaurētu stila mēbeļu no Holandes veikala īpašnieks Viesturs Glāzītis stāsta, ka no plašā piedāvājuma var izvēlēties mēbeles gan muižas un pils telpām, piešķirot tām aristokrātisku noskaņu, gan mājas vai neliela mūsdienīga dzīvokļa interjera papildināšanai ar senatnīgiem akcentiem. Šobrīd Restaurētu stila mēbeļu no Holandes veikals, kas ir ģimenes uzņēmums un kuram lietotu mēbeļu tirdzniecības un restaurācijas biznesā ir ļoti ilga pieredze, par prioritāti izvirzījis mēbeļu restaurāciju un restaurētu jeb vecu mēbeļu ar otro elpu tirdzniecību.

Ekskluzīvais česterfilds

Antīkas mēbeles vienmēr raksturojis augsts prestižs, teicama kvalitāte un pievilcīgs dizainiskais izpildījums. Veikala piedāvājumā ir atšķirīgas senlaicīga stila mēbeles no sarkankoka, riekstkoka, ozolkoka rokoko, baroka, česterfilda, kā arī bīdermeijera un jūgendstilā, kas ir vieni no populārākajiem. Latvieši allaž pratuši novērtēt masīvu ozolkoka mēbeļu ilgmūžību, kuras lieliski var papildināt lauku mājas interjeru.

«Jaunums Latvijas tirgū – mēs piedāvājam lietotus česterfilda stila ādas dīvānus un klubkrēslus dažādos toņos, kas vizuāli izskatās, it kā būtu jauni, kā arī piedāvājam jaunus pēc pasūtījuma ražotus česterfilda stila dīvānus, kurus ražo Anglijā. Šī stila mēbelēm raksturīgi, ka tās galvenokārt izgatavo no dabīgas ādas un papildina ar dekoratīvām kniedēm.» Standartveida česterfilda stila ādas dīvāniem ir zema atzveltne, bet pēdējā laikā šāda stila mēbeles mēdz izgatavot ar mākslinieciskāku piesitienu, tās bieži vien papildina dārgs audums. Ekskluzīvās česterfilda stila mēbeles visbiežāk izmanto juristi savos darba kabinetos, jo sabiedrībā izveidojies priekšstats, ka tās izceļ šīs profesijas pārstāvju īpašo statusu.

Kvalitāte un vērtība

V. Glāzītis uzsver, ka veikalā pircējiem piedāvā ne tikai lietotas, bet arī restaurētas mēbeles, un atjauno klientu atnestās mēbeles, kas kļūst aizvien pieprasītāks pakalpojums. Mēbeļu restaurācija ir sarežģīts, darbietilpīgs un dārgs process, taču spēj nodrošināt, lai tās kalpotu vēl tikpat ilgi kā līdz šim. «Cilvēki sāk aizdomāties, kāda ir mēbeles kvalitāte un vērtība. Tāpēc vēlas atjaunot senatnīgas mēbeles, kas ir saglabājušās ģimenes mantojumā.» Veikala īpašnieks neslēpj, ka dažkārt mēbeļu restaurēšanas izmaksas ir lielākas nekā iegādājoties jaunu, taču katrai senlaicīgai mēbelei ir sava dvēsele, ko ar roku darbu tajā atstājis prasmīgs šā aroda meistars.

«Ir gadījumi, kad mums atnes mēbeles, kuras jau agrāk bijušas restaurētas. Tad restaurēt mēbeli ir daudz grūtāk, it īpaši, ja nav ievēroti pareizi restaurēšanas principi. Mums nākas labot pieļautās kļūdas, bet rezultātā mēbele jau ir sabojāta. Ja ir bojāts mēbeles finierējums, tad tas atstāj paliekošas pēdas uz visiem laikiem.» Restaurācijas procesā meistari parasti vispirms novērtē, cik veca un vērtīga ir mēbele, cik laikietilpīgs būs process, kā arī aprēķina paredzamās izmaksas par izmantotajiem materiāliem un darbu. «Cilvēki var elektroniski atsūtīt foto ar restaurējamo mēbeli, parādīt, kādi ir tās bojājumi, tad mums ir vieglāk izvērtēt stāvokli un veicamo darba apjomu.»

Restaurē pašu spēkiem

Restaurējamo mēbeļu skaitā biežāk ir krēsli, ēdamgaldi, kafijas galdi, arī sienas pulksteņi, pie gultas novietojamie skapīši. «Atceros gadījumu, kad bija problemātiski atjaunot vienu mūsdienīgu itāļu mēbeli. Noņemot lakas kārtu, zem tās bija nevis finierējums, bet papīrs, kas bija printēts ar koka struktūru.» Restaurācijas procesā tiek izmantotas pārbaudītas metodes, kas ļauj saglabāt mēbeles atgriezeniskumu. «Restaurāciju var nosaukt par ekskluzīvu pasākumu. Nereti cilvēki uz galda noliek karsta kafijas krūzi, kas atstāj baltu plankumu, jo tiek izdedzinātas laka. Apmēram divus gadus meklējām, kamēr atradām piemērotu laku, kas ir noturīga pret karstumu, lai šāds bojājums nerastos,» atklāj V. Glāzītis. Restaurācija parasti sākas ar mēbeles konstrukcijas nostiprināšanu – lai tā turētos kopā, pēc tam seko finierējuma un apdares atjaunošana. Viņš neslēpj, ka ir cilvēki, kuri mēģina senas mēbeles restaurēt pašu spēkiem. Labākais variants – meklēt konsultāciju pie restauratoriem, jo daudz grūtāk ir pēc tam novērst nepareizas restaurācijas sekas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Restaurētu stila mēbeļu no Holandes veikalu

***

NODERĪGI

• Apsverot ideju par jaunas mēbeles iegādi, kas pēc kāda laika būs nolietota, jāizvērtē, vai ieguldīt līdzekļus tās iegādē, vai lietderīgāk ir atjaunot veco antīko mēbeli, kas kalpos ļoti ilgi.

• Nav ieteicams restaurēt pulētas padomju laika mēbeles, jo to restaurāciju uzņemsies reti kurš meistars. Ja arī piekritīs veikt šādu darbu, tad tas būs ļoti dārgs pakalpojums.

• Ieteicams jautāt padomu mēbeļu restauratoriem, pirms uzsākt mēbeli restaurēt, nevis pieņemt ātru un neapdomīgu lēmumu, jo labot nekvalitatīvi veiktu restaurāciju ir grūtāk un līdz ar to arī dārgāk.