Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Amerikāņu stila dzīvoklis

© F64

Jau pāris mēnešus populārā tirdziņa Andele Mandele idejas autore un veikalu Christmas&Summer PopUp Store īpašniece Līva Jaunozola dzīvo nesen izremontētā dzīvoklī, pārceļoties uz jauno mājvietu no šīs pašas pirmskara ēkas augšējā stāva.

«Vienmēr biju sapņojusi, ka dzīvokli iekārtošu pati, visu izdomājot līdz pēdējam sīkumam. Uz šejieni pārceļoties, to varēju izdarīt bez jebkādiem ierobežojumiem, un noteicošais bija arī tas, ka guļamistaba atrodas ēkas iekšējā pusē, kur ir klusāks,» stāsta Līva Jaunozola.

Viņa neslēpj, ka dzīvoklī remonts neesot veikts 40 gadus, tas bijis briesmīgs, ar nepatīkamu aromātu, taču tas jauno saimnieci neesot aizbaidījis. «Tiklīdz ieraudzīju dzīvokļa plānojumu, sapratu, ka vēlos šeit dzīvot.» Iekārtojot mājokli, Līva apzināti neesot ielūkojusies nevienā izdevumā par interjera tēmu, lai neietekmētos no redzētā. «Dizainu dzīvoklī veidoju pēc savām izjūtām. Piemēram, vienā vakarā sēdēju un izdomāju, ka virtuvē vēlos sienas kakao krāsā,» atklāj Līva. Viņai bijis svarīgi, lai meistari prasmīgi noslēpj visu santehniku un komunikācijas. «Pirmo reizi eksperimentēju ar griestu krāsojumu – tos nokrāsoju tumšus tāpat kā sienas, jo griestu augstums to atļāva darīt un rada omulību.» Līva teic, ka nevēlētos dzīvot sērijveida vai jauno projektu dzīvokļos. «Savas mājvietas interjeru es nosauktu par amerikānisku. Tam raksturīgi lieli interjera priekšmeti, nevis minimālisms – galda lampas, zelta krāsa un spoguļi. Amerikāniskais mani saista, jo tas ir kaut kas atšķirīgs. Šobrīd Latvijā katrs otrais dzīvoklis veidots skandināviskā stilā ar lētākām vai dārgākām IKEA mēbelēm. Man patīk pārkrāsot arī antīkās mēbeles un iekļaut mūsdienīgā interjerā.» Līva secina, ka jaunās mājvietas interjera dizaina veidošanu varot nosaukt par savu diplomdarbu. «Šīs mājas ir mana miera oāze, kur varu paslēpties un atslēgties no ikdienas,» atzīst Līva Jaunozola.

LĪDZ SĪKUMIEM. Līva Jaunozola vienmēr sapņojusi, ka dzīvokli iekārtos pati, visu izdomājot līdz pēdējam sīkumam. «Uz šejieni pārceļoties, to varēju izdarīt bez jebkādiem ierobežojumiem,» saka viņa.

AR LĀDI. Viesistabā dominē pelēcīgie siltie toņi – katrai sienai ir atšķirīgs. Galdam istabas centrā izmantota lāde, kas par labu cenu atrasta Alan Deko, jo Līva nav vēlējusies standarta žurnālu un avīžu galdu.

KAMĪNA PORTĀLS. Līva vienmēr vēlējusies mājvietā mākslīgo kamīnu. «Mani nekad nav saistījusi dzīvā uguns, bija vajadzīga tikai omulīga sajūta. Šo smago kamīna portālu, kas ražots Daugavpilī no akmens masas, atradu santehnikas veikalā.» Virs tā plānots uzlikt arī spoguli.

LUKTURIS. Šis neparastais svečturis – lukturis no veikala The Pier ir jaunākais Līvas pirkums. «Tas man iepatikās ar interesantajām spoguļu rūtīm. Katra lieta interjerā ir mīļa un izlolota. Es varu ilgi iztikt bez kādas lietas, kamēr neatradīšu to, kas man patīk.

TAPŠANAS STADIJĀ. Virtuvei esot pagaidu variants, jo jaunais projekts vēl top. Šī esot pārnesta no iepriekšējā dzīvokļa, tāpēc tajā šobrīd saglabājies arī zilais tonis, kas pēc kāda laika pazudīšot. Sienas un griesti jau nokrāsoti tumšā kakao tonī. «Vēlos atrast melnu ledusskapi un domāju, ka virtuvi iekārtošu vai nu melnā, vai kakao tonī, papildinot ar zelta krāsu.» Gleznu reprodukcijas pie sienas ir art deco stilā, tās papildina arī Ņujorkas skati. Melnā lampa nolūkota interneta veikalā cenuklubs.lv speciāli šai virtuvei, tās iekaramajai ķēdei blakus Līva piestiprinājusi melnas krelles. Krēsli saglabājuši savu imidžu atbilstoši iepriekšējās virtuves dizainam, bet melnie plaukti izvēlēti Jysk. Uz durvju rokturiem dzīvoklī uzkarināti dekoratīvi elementi no Turcijas, kas aizsargā telpu.

AMERIKĀNISKA NOSKAŅA. Dekorācija ar uzrakstu New York savulaik izmantota kādā teātra izrādē, bet, kad vairs nav bijusi aktuāla, Līva to ieguvusi savā īpašumā. Tai piestiprinātas LED lampas, ar kuru palīdzību var iegūt dažādu apgaismojumu telpā un vakaros radīt jauku noskaņu. Māksliniece, Līvas draudzene Gundega Dūduma bija iecerējusi pie sienas piekārto gleznu pārdot, bet, tiklīdz Līva to ieraudzījusi, sapratusi, ka viņai šo mākslas darbu vajag.

BEZ ENERĢIJAS. Viesistabā uz dīvāna – šī Līvai esot mīļākā vieta mājvietā. «Dīvānu meklēju divus trīs gadus. Prātoju par antīka dīvāna izvēli, bet atteicos no šīs idejas. To atradu, meklējot melnu ledusskapi, apmēram pirms mēneša Spice home. Vēlējos jaunu mēbeli, lai tai nenāktu līdzi nevajadzīga enerģija.

SVECES. Lai Līva mājās labi justos, viņai pirmām kārtām ir vajadzīgas sveces lielā daudzumā un siltums. «Man ir svarīga atmosfēra apkārtējā vidē. Reizēm pareizticīgo baznīcā nopērku telpu attīrīšanai paredzētas svecītes.

MILITĀRAIS. Šo interjera priekšmetu – pulksteni Līva nesen nopirkusi, lai tas galvenokārt veiktu laikrāža funkcijas. «Ja sāk to rūpīgi apskatīt, tad dekorējumā atklājas militārā tēma – lidmašīnas, karavīri,» smaida Līva. Blakus novietoto miniatūrstatuju viņa izmantojot, lai uz tās uzkārtu kaklarotu. «Man patīk šādas mīļas, mazas un mistiskas kompozīcijas.

PATEICĪGA. Šī istaba zaļganīgajos toņos sadalīta divās zonās – viena atvēlēta garderobei, bet otra – darbam. «Vide tajā ir ļoti pateicīga, lai varētu domāt un strādāt,» stāsta Līva. Senatnīgie, nedaudz it kā nobružātie galds un krēsls atrasti kādā mēbeļu noliktavā. Sudrabotie aizkari bijuši arī iepriekšējā mājvietā, tāpat kā lustra, ko Līva nokrāsojusi ar akrila krāsu, un glezna, kas atsvaidzina interjeru. Uz nelielā dīvāna, kas bieži vien kļūstot par drēbju noliktavu, varot ērti atlaisties.

ZELTA GRIESTI. Koridorā sienas nokrāsotas baltā tonī, bet griesti – zelta. «Nevarēju izlemt, kādas lampas izvēlēties. Tās nopirku Ihe Pier un lina kupolus uzstādīju otrādi.» Melno nakts galdu dabūjusi no kaimiņienes, bet spoguli atradusi veikalā Shishi.

LEPNUMS. Vannas istaba, ar kuras iekārtošanu Līva īpaši lepojas, izvēlēta melnā, zelta un purpura – violetā tonī. Tajā saimniece vēlējusies iegūt dūmakainu efektu, un tajā veikti vērienīgi pārbūves darbi. «Dušas kabīni negribēju nopirkt gatavu un uzstādīt, bet izvēlēties citādu risinājumu – iebūvētu, ar savu formu, flīzētu, lai nav kā tradicionālajos mājvietu interjeros, lai gan tas ir piņķerīgāk.» Tajā izveidots logs uz virtuvi, lai mazajā telpā ieplūst dienasgaisma, kas to vizuāli paplašina.

APZELTĪTS. Zelta tonī izvēlēts salvešu turētājs, sāls trauks un citi interjera priekšmeti virtuvē. «Tos esmu apzināti meklējusi. Man ir mīļš itāļu interjera zīmols Seletti. Draugi arī zina, ka man ir jānes dāvanas no veikala Casa Nostra un Xcelsior, kas tos tirgo. Man patīk apzeltīts porcelāns, tas ir kaut kas neordinārs.

VIOLETĀ ISTABA. Guļamistabā izvēlēts violets tonis kombinācijā ar zelta, kas izvēlēts uz sienām. Uz katras sienas ir atšķirīgs violets tonis. «Lai istabu padarītu gaišāku, izvēlējos spoguli, kas izskatās kā logs un rada telpā plašuma sajūtu.» Līvai esot iekšēja pretestība pret masu produkcijas interjera veikaliem, tāpēc atrast kaut ko īpašu neesot viegli. «Patīk, ja varu ieiet veikalā un uzreiz nopirkt, nevis gaidīt preci, pasūtot no kataloga. Lietas pērku pēc pirmā mirkļa sajūtas.» Līva nav varējusi izlemt, kāds gultai būs galvgalis, tāpēc nopirkusi matraci. Galvgalis tika izveidots sienā no rīģipša, kurā ierīkota elektronistalācija un kas vienlaikus kalpo arī kā plaukts. Plānots, ka siena tikšot notapsēta, izmantojot samtu. Galds, puķu pods un mākslīgie ziedi, it īpaši ķiršu koks, izskatās kā īsti, iegādāti veikalā Shishi. Fotogrāfija ar Ņujorkas skatu no 30.–40. gadiem atceļojusi no ASV. Grūti esot bijis atrast aizkarus pie augstajiem griestiem, jo Līvai patīkot, ka tie ir vēl garāki, nekā nepieciešams, un saņurcās uz grīdas.

NO STAMBULAS. Lampa guļamistabai pavisam nesen atceļojusi no Stambulas. «Ieliku to čemodānā un atvedu. Tagad būs iemesls aicināt viesus ar sālsmaizi, jo, kamēr dzīvoklī nebija lampu, to nevarēja darīt.

DIVAS. Lustra arī atceļojusi no Stambulas, uz kurieni Līvai patīk aizbraukt, lai pasmeltos enerģiju. No viena brauciena atvedusi divas lustras – viesistabai un guļamistabai.