Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mansards ar Austrumu motīviem

© F64

Frizieris Rahmirs Ardžājevs pirms nepilniem četriem gadiem sācis mitināties īrētā pietiekami plašā dzīvoklī netālu no Rīgas centra, kura vienkāršo un estētiski pievilcīgo interjeru radījis pats.

Pirms tam dzīvojis mazākā un meklējis lielāku dzīvojamo platību. Viņam patīk mansarda tipa mājokļi, un tas bija viens no noteicošajiem faktoriem, kāpēc izvēlējies tagadējo mājvietu. «Apkārtne man sākumā ne visai patika, bet skatījos, lai netālu būtu arī parks, kur pastaigāties ar manu sunīti Stellu,» stāsta Rahmirs Ardžājevs.

Viņš teic, ka pašam patīk stabilitāte un nav radis bieži mainīt mājvietas. «Man svarīgi, lai dzīvojamā vidē būtu telpaugi. Ja zaļo augu nav, tad pietrūkst māju sajūtas, tā vairāk atgādina ofisu, lai gan tajos arī ir ziedi,» spriež dzīvokļa saimnieks. Viņam ir tuva Austrumu kultūra, it īpaši fascinē afrikāņu, tāpēc dizainā izmantots daudz šādu interjera priekšmetu, pārsvarā tās ir maskas, arī dekoratīvi šķīvji, kas šeit nokļuvuši no dažādiem ceļojumiem. «Man patīk, ka dzīvoklis nav pieblīvēts ar mantām. Daudziem no padomju laikiem iegājies, ka sekcijas ir jāpiebāž ar traukiem un ntajām grāmatām. Lietas, protams, sakrājas arī man, bet reizi pusgadā veicu kārtīgu revīziju.» Mēbeles dzīvoklī arī viņam patīkot bieži mainīt vietām un pārvietot telpaugus. Viņam vairāk simpātisks šķiet interjers mierīgos toņos, jo ikdienā, strādājot ar klientiem, gūstot pietiekami daudz emociju, tāpēc mājās vēloties baudīt mieru un harmonisku vidi. «Patīk kārtība, varbūt pat neatbilstoši vīrietim man tā ir pārlieku svarīga. Esmu viesmīlīgs, labprāt uzņemu pie sevis ciemiņus. Agrāk vairāk tiecos pēc sabiedrības, tagad – vairāk uz mājām. Vasarā bieži dodos atpūsties pie jūras,» ikdienišķos paradumus atklāj frizieris.

MĪĻSTŪRĪTIS. Šis stūrītis pie televizora, kuram pretī Rahmirs un arī Stella mēdzot iekārtoties mīkstajos dīvānos, ir mīļākā vieta dzīvoklī

VISS PA ROKAI. Dzīvojamā istaba apvienota ar iebūvēto virtuvi. «Man netraucē, ka šīs abas zonas ir apvienotas. Pirms tam jau dzīvoju studijas tipa dzīvoklī. Šajā telpā, kad esmu mājās, pārsvarā arī uzturos. Šeit viss ir ērti, pa rokai.» Oranžā lampa virtuves zonā noskatīta kādā no lampu veikaliem, jo uzrunājis interesantais plakanais dizains. Galdu saimnieks esot pārvietojis vairākkārt, ēdienreizes nemainīgi tiekot ieturētas tikai pie tā un nekur citviet mājvietā.

BRUSAS. Koka brusas pie griestiem plašajā dzīvoklī ne vien liecina par pamatīgumu, bet arī var kalpot praktiskam un dizainiskam mērķim.

KĀPŅU TELPĀ. Rahmirs uzskata, ka dzīvoklī viņam ir pietiekami plaša zaļo augu kolekcija, tāpēc tos izvietojis arī mājas kāpņu telpā blakus sava dzīvokļa durvīm, lai par krāšņumu priecājas kaimiņi un arī tie, kas nāk ciemos.

PĪTI GROZI. Šī kumode ar pītajiem groziem, kas atgādina austrumniecisku vidi, ar atlaidēm iegādāta veikalā Jysk. «Tai bija augsta cena, bet es pagaidīju, kad būs atlaides. Izvēloties lietas mājai, vērtēju dizainisko izpildījumu. Zinu, ka viss kalpo zināmu laiku, nekas nav mūžīgs. Nepērku lietas par ļoti augstu cenu.» Rahmirs prāto, ka varētu iegādāties arī stikla galdu ar pinumu vai bambusu, kas iederētos kopējā interjerā.

NOSKAŅA. Pietiek tikai ar pāris akcentiem austrumnieciskā stilā, lai kopējā interjerā veiksmīgi radītu šādu noskaņu.

NO SENEGĀLAS. Šīs divas ir jaunākās koka maskas no kolekcijas, kas uz Latviju atceļojušas no Senegālas. «Parasti studiju laikā, īrējot istabu komunālajā dzīvoklī, citi pie sienām liek zīmējumus vai gleznas, bet man bija pāris maskas. Un tā man iepatikās to kolekcionēšana,» vēsturi atklāj Rahmirs. «Kad kaut kur dodos, vienmēr kaut ko atvedu. Man it īpaši tuvs ir afrikāņu stils, vilina Āfrika. Mana vājība ir ceļošana, tas man dod spēku un enerģiju.

NEKĀ LIEKA. Guļamistabu Rahmirs izmantojot tieši šim mērķim, tāpēc tajā nav nekā lieka – gulta, vieta atvēlēta arī drēbju uzglabāšanai un apaviem. Sarkanos aizkarus izvēlējies pats saimnieks.

DĀVANA. Bungas arī atvestas no kāda ceļojuma, bet melnīgsnējā statuja esot saņemta dāvanā, zinot saimnieka intereses. «Tas varbūt ir auglības dievs,» joko Rahmirs.

UZ ĀRA PALODZES. Zaļie augi rotā arī dzīvojamās istabas palodzi aiz loga. Rahmirs tos papildinājis ar savāktajiem akmeņiem, lai būtu skaista kompozīcija.

AR ENERĢIJU. Koka masku kolekcija pamazām paplašinās. «Citi saka – maskām varbūt ir negatīva enerģija. Jebkurā priekšmetā vai darbā, ko cilvēks veidojis, ir sava enerģija. Jāpērk tādas lietas, kas pašam patīk.

ELEMENTS. Pulkstenis iegādāts Alan Deko veikalā. «Pie sienas vajadzēja pulksteni, kuram ātri var uzmest acu skatienu. Šis man iepatikās un labi iederas interjerā,» atzīst Rahmirs.

NO IEPRIEKŠĒJĀ. Šis nelielais stikla galds koridorā savulaik iegādāts Jūrmalā un atceļojis no iepriekšējā interjera, kad afrikāniskais stils mājvietā vēl nebija dominējošais.