Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Pārdaugavas mājvietas šarms

© F64

Skaistuma salona Loka saimniece, friziere Sanita Butlere apzināti meklējusi mājvietu Pārdaugavā, jo šī vieta, kur savulaik dzīvojusi ome un krustmāte, īpaši suģestējusi. Viņa veiksmīgi atradusi omulīgu dzīvokli, kurā tagad mitinās apmēram trīs gadus un kuram pratusi piešķirt īpašu, individuālu šarmu.

«Man ir ļoti jauka dzīvokļa saimniece Dace Vēvere, ar kuru esam uz viena viļņa. Viņa atļāva te daudz ko mainīt. It nemaz nejūtos, ka šo dzīvokli īrēju, bet tā, ka te ir manas mājas,» stāsta Sanita. Kad viņa pārcēlusies uz jauno mājvietu, remonts bijis paveikts, taču to viņa papildinājusi ar saviem jauninājumiem, jo viņa prot padarīt apkārtējo telpu ļoti mājīgu ar interesantiem interjera priekšmetiem. «Kad es kaut ko veikalā īpašu ieraugu, tad nopērku savam mājoklim. Draudzenes brīnās, kā es protu atrast tādas lietas.» Sanita teic, ka patīkot mūsdienīgs interjers ar minimālisma iezīmēm, kuru varot pati izveidot ar saviem spēkiem. Viņa spriež, ka arī nākotnē labprāt mitinātos dzīvoklī, bet brīvdienas patiktu pavadīt lauku mājā ūdens tuvumā, un tā varētu būt viņas dzimtajā pusē Dobelē.

Savā salonā Sanita arī pati veidojusi interjeru. «Izvēlējos Čiekurā mēbeles. Esmu tajā nedaudz izmantojusi linu. Vide nav izteikti latviska, bet tā personificē. Sapnis par savu skaistuma salonu ir ilgi lolots sapnis. Man ir jauks kolektīvs, un uz darbu varu doties ar prieku,» izjūtas neslēpj Sanita.

ZILĀ ISTABA. Sanitai bijusi vīzija, ka dzīvojamo istabu vēlas zilos un sarkanos toņos, jo interjeru vajadzēja pieskaņot zilajam dīvānam. «Draudzenei Kristīnei pieder aizkaru firma. Tad, kad pateicu, ka vēlos zilus aizkarus, viņa iebilda – būs pārāk drosmīgi, taču nevienu brīdī neesmu nožēlojusi savu izvēli.» Sanita prātojusi, kurai krāsai aizkariem dot priekšroku – zilai vai sarkanai, jo mierīgie bēšīgie toņi nav viņas. No bufetes izņēmusi laukā vienu detaļu un aizgājusi uz veikalu pirkt krāsu, lai nokrāsotu istabas sienu tādā pašā krāsā. Tagad bufete izskatās tādā pašā tonī kā siena, lai gan ir atšķirīgas.

MĪĻĀKĀ. Istabas stūris, kurā novietots dīvāns, Sanitai esot mīļākā vieta mājās. Viņa atklāj, ka mājīgumu prot radīt arī citur un labi justies arī ārpus savas mājvietas. «Tagadējā mājoklī nekā netrūkst, es jūtos šeit labi. Es varu kaut ko pārkārtot vai pagatavot interjeram, ja vēlos pārmaiņas.» Mazais galdiņš ir ļoti ērti pārvietojams, kur tas nepieciešams. Uz tā varot novietot, piemēram, Ziemassvētku eglīti.

NO PAPĪRGROZA. Šo lampu Sanita ir nesen izveidojusi. Tai izmantots papīrgrozs un vecas lampas kāts, nopirkusi dziju, pieskaņotu aizkariem. Pie sienas ir glezniņa ar Francijas ainavu, šo vietu Sanita ir apmeklējusi arī klātienē. Blakus nolikts puķu pods un santīmu kaudzīte. Sanita nolēmusi ar tiem aplīmēt podu, iestādīt tajā naudas koku un draugam Jānim pasniegt dāvanā.

VIENMĒR ZIEDI. Jebkurā gadalaikā Sanitai mājās vāzēs ir ziedi. Tamborētā sedziņa ir Sanitas roku darbs, kas neesot bijis viegls uzdevums. «Man patīk veidot apkārtējo vidi, lai tā ir tāda, kā nav citiem, un lai ir mājīgi.

DAUDZPUSĪGA. Šī glezna pie sienas ir Sanitas pašas radīta. «Es neprotu nosēdēt mierīgi. Skatoties televizoru, paralēli vajag vēl kaut ko darīt. Tagad apmeklēju šūšanas kursus, ziemā adu un tamborēju, nodarbojos ar dekupāžu, protu izgatavot rotas no plastikas. Jo vairāk cilvēks kaut ko dara, jo vairāk var izdarīt,» Sanita atklāj savas daudzpusīgās aizraušanās.

INTERESANTA FORMA. Āgenskalnā esot jauks second hand veikals, kur var atrast interesantas lietas – vāzes, traukus, glezniņas un citu. «Šis pulkstenis ar interesanto formu maksāja divus latus un lieliski iederas šajā interjerā. Vēlējos tam vēl veidot dekupāžu,» atzīst Sanita.

BŪS ZAĻA. Gulta dzīvoklī jau bijusi, un tā, pēc Sanitas atzinuma, esot forša. Uzšuvusi gultai pārklāju un vecajiem krēsliem dzīvoklī kleitiņas. «Kad tagadējais interjers apniks, guļamistabu nokrāsošu zaļos toņos, pielikšu aizkarus šādā krāsā. Es to jau plānoju darīt.» Sanita neslēpj, ka viņai bieži patīkot mainīt interjeru un pārstumt mēbeles. Tas jau esot darīts vairākkārt.

SIEVIŠĶĪBA. Uz bufetes pie spoguļa saliktas rotaslietas – gan Sanitas pašas darinātas, gan dāvinātas. «Man rotu ir daudz. Mīļākā māksliniece ir Vita Bandeniece, kura gatavo rotas. Nenēsāju zeltu, man patīk sudrabs,» atklāj Sanita.

UZ SALVETES. Guļamistabā salīdzinājumā ar dzīvojamo istabu dominē mierīgāki toņi. Pie gultas uz skapīša Sanita uzlikusi rāmīti, kurā ievietojusi papīra salveti, uz kuras uzrakstīta tēvreize. To viņa zinot no galvas. «Aizkari bija manā iepriekšējā mājvietā, bet man tie ļoti patika un nevēlējos no tiem šķirties. Iepriekšējā dzīvoklī bija mazāks logs, tāpēc aizkariem vajadzēja piešūt klāt citu audumu.

DEKUPĀŽA. Šis apgleznotais šķīvis ir pirmais dekupāžā veidotais Sanitas darbs, kad viņa apmeklējusi speciālus kursus. Šādā tehnikā veidojusi arī vāzi un pulksteni.

ZAĻIE AUGI. Dzīvojamā istabā uz palodzes novietoti dažādi telpaugi, kas tur labi jūtas un ātri aug. Termometrs pie loga – ķirzakas formā.

PAPILDINA. Virtuves iekārta dzīvoklī jau bijusi, kad Sanita te ienākusi. Šo telpu papildinājusi ar sievišķīgiem akcentiem interjerā. Parasti mājas ballītes sākoties dzīvojamā istabā, bet turpinājums sekojot virtuvē.

ATSEVIŠĶI. Virtuvē ir izmantota zaļa krāsa, tai pieskaņoti aizkari. Aizkaru dizainu veidojusi Sanita. Krēsliem izveidojusi pārklājus, lai tos sapucētu. «Man ļoti patīk gatavot ēst, te pavadu daudz laika. Man svarīgi, ka virtuve nav savienota ar dzīvojamo istabu,» stāsta Sanita. Uz Ziemassvētkiem viņa saņēmusi dāvanā televizoru, tāpēc tagad katrā telpā esot savs.

JAUNA KOLEKCIJA. Šķīvju kolekcija ir nesena Sanitas aizraušanās. «Prātoju, ka šī siena virtuvē ir tukša, tāpēc to vajag papildināt. Uz sienas kādreiz būs daudz šķīvju.» Tie atceļojuši no dažādiem ceļojumiem.