Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Gleznojums ar orhidejām

© F64

Rīdzinieku Agitas un Jāņa Galzonu ģimenes mājvietā rosījās raidījuma Māju sajūta komanda, lai jaunu interjeru izveidotu viņu guļamistabā. Raidījumam pieteikumu uzrakstīja Agitas meita Loreta.

«Mamma ir pelnījusi, lai viņas istabā veiktu remontu. Viņa daudz strādā, jāaudzina jaunākie bērni, tāpēc nav daudz laika citām lietām, arī tam, lai pieķertos pie remonta,» stāsta Loreta Macijevska.

Negaidīta dāvana

Agita teic, ka parasti neveicoties loterijās, tāpēc šāda dāvana – istabas remonts – bijusi negaidīta. Viss noticis zibenīgā ātrumā, neesot bijis laika prātot par to, jo vajadzēja telpu atbrīvot no vecajām mēbelēm. Šajā dzīvoklī Agita mitinājusies kopš 1972. gada, tad bijis pārtraukums, un 1995. gadā atkal atgriezusies tajā, kur pirms tam dzīvoja viņas vecāki.

Galzonu ģimene trīsistabu dzīvoklī tagad mitinās četratā – Agita, Jānis, viņu bērni Sindija Žanete (9 gadi) un Jānis (12 gadi) un sunīte Grēta Linda. Agitas vecākie bērni Loreta (22 gadi), Rolands (23 gadi) un Henrijs (25 gadi) uzsākuši patstāvīgas dzīves gaitas. Agita ir iecelta arī vecmāmiņas godā.

Alternatīva – pelēkā krāsa

«Tagad izremontētā istaba izskatās brīvāka, nav tik pieblīvēta ar mantām,» secina Agita un atklāj, ka dzīvoklī ik pa laikam tiekot veikti nelieli remontdarbi. Virtuve un koridors izremontēti pirms pāris gadiem. Dzīvojamo istabu nav plānojuši šobrīd remontēt, jo tajā bērni uzspēlējot hokeju, bet guļamistabā vecāki vēlējušies pārmaiņas, jo vakarā vajadzīga relaksācija pēc garajām darba dienām. «Kad atnāku no darba, ieslēdzu televizoru un priecājos par savām orhidejām,» atzīst Agita.

SIA Art express interjera dizainere Zane Skalberga (attēlā) uzsver, ka pelēko krāsu Galzonu ģimenes guļamistabā izvēlējusies, lai to pieskaņotu tumšajai grīdai. «Tumši brūnu krāsu Agita un Jānis nevēlējās, tāpēc pelēkais tonis ir alternatīva,» atzīst dizainere. Grīdai pieskaņots dīvāns, arī krāsas uz sienām, kuras ir silti pelēkas, rada mājīgumu atšķirībā no vēsajiem pelēkajiem toņiem. «Agitai patīk dzeltenā krāsa, kurai pelēkā krāsa vienmēr ir labs fons,» atzīst dizainere Zane.

Projām uz laukiem

Ikdienā Agita strādā par mūzikas skolotāju un koncertmeistari, bet tētis Jānis taksometru parkā veic autobusu remontdarbu vadītāja pienākumus. Tētim Jānim pieder lauku saimniecība ārpus Rīgas, bet Agita dzīvoklī audzē dažādus stādus, kas ir viņas vaļasprieks. Tie aizceļo uz turieni. Vasarā, kad Agitai sākas atvaļinājums un bērniem brīvdienas, ģimene daudz laika pavada laukos. «Kad mēs ar bērniem varam atpūsties, tad vīram sākas lielākie lauku darbi,» savu dzīvesveidu raksturo ģimene. Tētis turpina: «Mēs katrs esam noslogoti ar saviem darbiem, tāpēc visi kopā varam sapulcēties tikai vakaros.»

Ziemā bērni ar tēti Jāni brauc slidot, bet vasarā slidošanu un hokeju nomaina futbols. «Mamma mūsu sportiskās aktivitātes neatbalsta, labākais variants – tās vēro no malas,» joko tētis Jānis. Ģimenē, tāpat kā mamma spēlē klavieres, arī visas meitenes iemācījušās spēlēt šo instrumentu. Šovasar ģimene plānojot doties kādā braucienā, lai visi varētu pabūt kopā. 

SINEPJU TONĪ. Agita stāsta, ka pirms remonta istabā mēbeļu izvietojums bijis līdzīgs. Istabā dominēja dzeltens sinepju tonis, uz sienas bija izlīmētas tapetes ar puķēm. «Vienā istabas stūrī bija novietota šujmašīna, uz kuras bija uzliktas orhidejas.» To papildināja sekcija, ražota 60. gados. «Šajā istabā agrāk dzīvoja mans tētis, kurš jau trīs gadus ir aizsaulē. Viņa dzīves laikā te neko nemainījām, jo tētis nepieņēma jauninājumus,» atklāj Agita. «Istaba izskatījās tumšāka ar brūnajām lakotajām mēbelēm. Vēlējos, lai tā pēc remonta ir vizuāli plašāka un gaišāka.

PIECI TOŅI. Pelēkā krāsa istabā izvēlēta piecos dažādos toņos. «Grīda ir vistumšākā, tad seko dīvāns, plaukti un sienas,» stāsta dizainere. Sienas nokrāsotas gaišākā un tumšākā pelēkā tonī.

PRAKTISKI. Mēbeles guļamistabai izvēlētas IKEA. Tumšā grīda no lamināta ikdienā ir praktiska un viegli kopjama.

GAIŠUMS. Agita, Jānis un viņu bērni Sindija Žanete un Jānis Galzoni novērtējuši, ka tagad izremontētā istaba ir skaistāka un plašāka.

Ciemos ar suņumeiteni Viviānu atnākusi arī Agitas vecākā meita Loreta, kura mājokli pieteica pārvērtībām.

DIEGU SIRSNIŅA. Agitas bērni kopīgi ar dizaineri Zani veidoja dažādus darbus, ko dāvināja mammai. Viens no tiem ir koka dēlītis ar sirsniņu, kas izveidota no diegiem, otrs darbs – pingvīns, lai papildinātu mammas pingvīnu kolekciju.

ORHIDEJU KOLEKCIJA. Uz palodzes vieta rasta Agitas orhideju kolekcijai, kas ir viņas mīļākie ziedi. Šo skaisto ziedu kolekcija lieliski papildina gleznojumu ar orhidejām uz sienas. Aizkariem izvēlēts raupja lina audums baltā un pelēkā tonī. Agita priecājas, ka tagad palodze ir pietiekami plaša, lai uz tās novietotu telpaugus, kuriem agrāk uz tās nebija vietas.

DZELTENA VITRĪNA. Uz sienas gleznojumu ar orhidejām dizainerei Zanei palīdzējusi veidot viņas mamma gleznotāja Gunta CelmiņaBrauna, kas agrāk strādājusi par zīmēšanas skolotāju. Vitrīna dzeltenā krāsā, kas veidota 50. gadu stilā, izvēlēta, lai telpai piešķirtu akcentu. Tajā izvietota Agitas pingvīnu un ziloņu kolekcija. «Lai šīs kolekcijas varētu praktiski un funkcionāli izvietot, stikla vitrīna man šķita labs risinājums,» atzīst dizainere.

MIKSĒTS. Guļamistabā izvēlēts nevis viens liels iebūvēts sienas skapis, bet divi, kas papildināti ar kājiņām. «Tie veidoti, miksējot 50. gadu stilu ar mūsdienīgo,» uzsver dizainere.

IZKLIEDĒTS. Saimnieku vēlme bija, lai istabā ir vairāki gaismekļi. «Dzelzsbetona paneļu griesti istabā ir zemi, tāpēc nevarēja uzklāt rīģipsi un sarežģīti bija ierīkot elektroinstalāciju vairākiem gaismekļiem,» atzīst dizainere. Risinājums – tika savienotas piecas lampas vienā, lai veidotos izkliedēts apgaismojums. Sienas lampas tumši pelēkā tonī rada intīmu noskaņu.