Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Vannasistaba ar gleznu

© F64

Mārupieši Sintija un Gatis Urtāni un viņu mazais dēliņš Patriks jau vairākus gadus saimnieko Gata vecvecāku savulaik celtajā mājā, kurā kopš dzimšanas dzīvo arī Gatis.

Viņu mājokļa vannasistabas pārvērtības raidījumam Māju sajūta pieteica vedējpāris Kristīne un Ivars Jurkēviči.

«Bijām ciemos pie draugiem, kuri pusgadu bija remontējuši savu vannasistabu, un ieraudzījām skaistu rezultātu. Nolēmām, ka nākamgad pašiem vajadzētu izremontēt savējo,» stāsta Gatis Urtāns.

Izdevīgie pelēcīgie toņi

Vannasistabā kosmētiskais remonts ticis veikts 2000. gadā, bet vērienīgāku remontu piedzīvojusi virtuve. «Droši vien biju pieradis pie vecās vannasistabas, kur bija izliktas flīzes un bija redzamas vecās caurules. Tagad šīs telpas pārvērtību procesā lielākais ieguldījums un pats sarežģītākais – veiktie santehnikas pārbūves darbi. Zināju, ka šeit kaut ko vērienīgi nevar pārveidot, taču esmu pārsteigts, jo tapetes uz sienām un flīzes uz grīdas mainījušas visu telpas noformējumu,» secina Gatis.

Tagad vannasistaba ieguvusi ļoti skaistu izskatu un vairāk atgādina istabu, nevis telpu, kur veicami ikrīta rituāli.

Interjera dizainere Kristiana LepseKazarjana (attēlā) uzsver, ka telpu dizainā šobrīd raksturīgas tendences jaukt dažādus materiālus un lauzt stereotipus. Tāpēc šķitusi jauka ideja vannasistabā uz sienas līmēt tapetes, kas rada sajūtu – šī ir istaba. Mazās telpas interjerā dominē pelēcīgie toņi. «Tie ir pateicīgi, jo tos pēc kāda laika var mainīt vai papildināt ar citām krāsām – koši zilu vai dzeltenu, bet pelēkā krāsa var kalpot kā fons. Šobrīd tajā kā akcents ir violetie dvieļi.»

Pēc 13 gadiem

Sintija un Gatis ir kopā piekto gadu un šomēnes 21. maijā atzīmēs divu gadu kāzu jubileju. Sintija un Gatis 12 gadus mācījušies vienā skolā Rīgā un pēc tam arī vienā augstākajā mācību iestādē, taču tolaik viens otru nav pazinuši. «Ar māsīcu Guntru plānojām doties ceļojumā. Tas izjuka, un finālā devāmies citā braucienā, uz kuru tika paņemts līdzi arī Gatis, kurš ar Guntru ir labi draugi. Pagāja 13 gadi, kopš abi iepazināmies. Draudzēties sākām apmēram gadu pēc ceļojuma,» iepazīšanās stāstu atklāj Sintija.

Sintija šobrīd dzīvo mājās ar mazo dēliņu, bet vasarā plāno atgriezties darbā – viņa strādā VAS Latvijas pasts par starptautisko attiecību speciālisti. Studējusi ekonomikas vadību ar tūrisma novirzienu. Gatis pusgadu strādā pašvaldības policijā par inspektoru. «Pirms tam trīs gadus nostrādāju aviācijā – biju vecākais pasažieru apkalpošanas aģents. Darbs man patika, tajā savā karjerā biju sasniedzis virsotni. Ieguvu lielisku pieredzi, nenovērtējamas darba prasmes, kas prasīja lielu slodzi, tāpēc ģimenei nevarēju veltīt pietiekami daudz laika. Tagad tā ir mana prioritāte. Šobrīd ir dota iespēja apgūt jaunas lietas savā tagadējā darbā. Tas ir interesanti, bet nākotnē noteikti atkal vēlēšos kaut ko dinamiskāku,» neslēpj Gatis.

Labiekārto un atpūšas

Urtānu ģimene cenšas labiekārtot māju – tiklīdz vienu darbu beidz, tā seko nākamais. «Pagājušogad mājai aplikām sētu, pārstādījām lielās tūjas. Sintijai patīk darboties dārzā,» stāsta Gatis. Tā kā Urtānu ģimenes vannasistabu izremontējusi Māju sajūtas komanda, ģimene nākotnē plāno veikt remontu ēkas otrajā stāvā. «Vispirms vajadzētu izremontēt bērnistabu,» atzīst Sintija.

Šis esot īsts kāzu gads – no četrām kāzām vienās esot bijuši vedēji, uz pārējām vēl ģimenei jādodas. Tuvākajā plānā ietilpst arī piedalīšanās Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos. Abi dejo vidējās paaudzes deju kolektīvā Mārupieši, kura vadītāja ir Gunta Skuja, pirms tam braukuši dejot uz Jelgavu, kolektīvu Kalve. Kolektīvam Mārupieši ir divi sastāvi. «Vienā dejo arī mana mamma un agrāk dejoja arī tētis, tāpēc tas šķiet interesanti,» stāsta Gatis. Viņš dejojot kopš skolas laika, bet sieva sākusi pirms pāris gadiem. Gatis teic, ka viņi neesot mājās sēdētāji un ir aktīva dzīvesveida piekritēji. Sintija ziemā slēpo, Gatis nodarbojas ar snovbordu un kāpšanu klintīs, bet vasarā katru gadu abi dodas braucienos ar laivām kopā ar deju kolektīvu.

***

VIENMĒR VANNA. «Mums vairāk patīk duša, nevis iet vannā. Tā šeit vienmēr ir bijusi un bija jāuztver gandrīz kā zobu sāpes, jāseko līdzi, lai ūdens nešļakstās pāri. Tāpēc mums gribējās dušu,» Gatis stāsta par iepriekšējo vannasistabu, kurā milzīgā vanna aizņēmusi krietnu daļu no nelielās telpas. Veļas mazgājamā mašīna pēc remonta novietota uz paaugstinājuma. Uz grīdas glabājās pulveru pakas, bija nolikts veļas grozs. Kādreiz te bijis arī gludināmais dēlis.

GLEZNA. Oriģināls akcents vannasistabā ir glezna košos toņos, kuras tapšanā izmantotas akrila krāsas. To dizainere veidoja kopā ar Urtānu ģimenes vedējiem. Tagad vannasistabā ir uzstādīta dušas kabīne, kas telpā neaizņem daudz vietas, salīdzinot ar to, kā bija pirms tam, kad tajā bija vanna.

AR LOGU. Vannasistabā logs bijis arī pirms tam. Uz palodzes novietoti puķupodi, kas pieskaņoti tapetēm. Gatis teic, ka nespējot iedomāties šo telpu bez loga, jo tas telpai piešķir gaišumu un to var vēdināt.

PAPILDINĀJUMS. Sintija un Gatis nolēmuši interjeru jau nedaudz papildināt – pielikuši melnos plauktiņus un žalūziju no bambusa. «Iespējams, varbūt pie izlietnes nākotnē pieliksim arī stiklu, lai ūdens nešļakstās uz tapetēm. Meistari ieteica sekot līdzi, vai tas būs nepieciešams,» teic Gatis. Viņš joko, ka pie loga vajadzētu nolikt mazu metāla galdiņu, tad pie tā varēšot malkot kafiju

TRĪS VIENĀ. Dzīvojamo – viesistabu ģimene izremontējusi pirms diviem gadiem, jo neesot īsti bijis kur uzņemt ciemiņus. Sākotnēji tās vietā bijušas trīs istabas, kas netika izmantotas un kur glabātas dažādas lietas. Pēc remontdarbiem tās visas apvienotas, tāpēc tikušas izlauztas sienas. «Tagad daudzi izvēlas dzīvot lielākā istabā, un arī mums gribējās plašumu,» atzīst Sintija. Šūpuļkrēsls iepaticies Sintijai, bet mazo mājiņu Patriks saņēmis dāvanā dzimšanas dienā. Istabai rozīnīti piešķir podiņu krāsns.

NO BAMBUSA. Šīs lampas dzīvojamā istabā no bambusa gatavojis Gatis. Tās viņš esot nosapņojis. «Dabūju bambusu un sazāģēju trīs daļās, papildināju ar LED lampām,» radošo procesu atceras Gatis.

TAPETES. «Līmēt uz sienas tapetes – tas nav nekas jauns. Šāda ideja ir daudz praktizēta, it īpaši vecajos jūgendstila interjeros,» atzīst dizainere. Pelēcīgās tapetes ir nolakotas ar tapešu laku, jo ar jebkuru laku to nedrīkst darīt. Laka veido virskārtu, un tās ar lupatiņu varēs tīrīt.

GAISMEKĻI. Vannasistabā izmantoti vairāki gaismekļi, jo jebkurā telpā ir svarīgs apgaismojums. «Šī vieta vairāk ir nevis kā telpa, kurā ir dušas kabīne, bet kā vannasistaba ar tapetēm, gaismas ķermeņiem un gleznu,» atzīst dizainere.

ŠAHS. Grīdai izvēlētas mazas flīzes, kas pa diagonāli veidotas šaha rakstā un telpai piešķir interesantu akcentu. «Mazas flīzes izvēlētas apzināti un ir piemērotākas nekā liela izmēra, jo arī telpa nav liela. Šādas flīzes telpu vizuāli paplašina,» atzīst dizainere.

DĀRZĀ. Sintija, Patriks un Gatis Urtāni vasarā varēs rīkot dārza svētkus un izmantot tajos jauno interjera priekšmetu – krāsainu vannu, kas tagad ir novietota dārzā, nevis vannasistabā.

VANNA – DĪVĀNS. Šī krāsainā veclaicīgā vanna, kas uzstādīta dārzā, ir vedējpāra Kristīnes un Ivara Jurkēviču dāvana jaunajai ģimenei un noteikti tiks izmantota dārza ballītēs. «Viņi vienmēr prot mūs pārsteigt. Viņi ieguldījuši daudz darba un laika, lai tā taptu,» vedējus uzteic Gatis.