Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Gaiša istaba ar laternu

© F64

Rīdzinieku Agneses un Ivara Hermaņu ģimenē aug trīs bērni – Emīlija (9 gadi), Augusts (7 gadi) un Eduards (4 gadi). Lielajai ģimenei aktuālākais bija izremontēt meitai istabu, kurā līdz šim dzīvoja viņas jaunākais brālis, bet Emīlija – kopā ar vecāko brāli.

Tieši laikā nāca Māju sajūtas komandas palīdzība, lai zinātkārajai un atraktīvajai Emīlijai būtu savs stūrītis ģimenes kopīgajā mājvietā. «Tad, kad ienācu izremontētajā istabā, man bija pārsteigums. Kur tad bez tā!» pārliecinoši nosaka Emīlija Hermane.

Meklēts zelta vidusceļš

Emīlijas mamma Agnese vērtē, ka istaba ir izdevusies – gaiša, priecīga ar oriģināliem akcentiem – laternu, lampu un pulksteni. «Ļoti veiksmīgi šķiet mozaīkas elementi pie logiem un uz galda atvilktnēm un skapja durvju risinājums. Dizainere, istabu veidojot, šķiet, ir respektējusi mūsu mājas kopējo gaisotni un stilu. Tas priecē, un istaba mums ļoti piestāv,» spriež Agnese. Interjera dizainere Gerda Liepiņa (attēlā) apstiprina, ka, veidojot dizainu Emīlijas istabā, mēģināja rast zelta vidusceļu starp ģimenes vēlmēm, savu redzējumu un iespējām, kuras atļāva telpas kvadratūra. «Vēlējos, lai Emīlijas istaba ir uz vienas nots ar visu pārējo dzīvokļa interjeru un atmosfēru,» saka viņa.

Dzīvokli remontē pakāpeniski

Ģimene šajā dzīvoklī sāka dzīvot pirms 11 gadiem, apmēram pusgadu pirms Emīlijas dzimšanas. Ēka celta apmēram pirms 30 gadiem pēc speciāla projekta. Pirms tam dzīvoklis bija mājvieta Agneses vecākiem. «Bijām izlēmuši, ka pakāpeniski dzīvoklī mainīsim gaisotni un nemeklēsim citu. Patika šī vieta pilsētas centrā. Sākām pakāpeniski remontēt pa vienai istabai, vispirms – dzīvojamo telpu. Pirms tam iznesām laukā daudz nevajadzīgu lietu, arī vecās mēbeles,» atceras Emīlijas tētis Ivars, kurš pats arī dzīvokli remontējis. Ģimene bija izplānojusi, ka Emīlijai beidzot ir vajadzīga sava istaba, un vīzija jau arī esot bijusi. Tētis to remontētu pats, tikai būtu problemātiski atrast brīvu laiku. «Esmu priecīgs, ka meitas istaba ir skaisti izremontēta. Galvenās zonas tajā ir veidotas tā, kā paši bijām izdomājuši,» smaida viņš. Hermaņu ģimenē visi ikdienā ir ļoti aizņemti ar saviem pienākumiem. Emīlijas mamma ikdienā strādā Latvijas Kultūras akadēmijā – ir lektore, pasniedz kultūras menedžmentu un kultūras projektu vadību. Šobrīd studē arī doktorantūrā. Labprāt iesaistās arī sabiedriskās aktivitātēs, darbojas biedrībā Culturelab, kas veicina zināšanu un izpratnes vairošanu par kultūrpolitiku, kultūras menedžmentu un reģionālo attīstību. Tētis Ivars ir mūziķis – brīvmākslinieks, spēlē dažādus mūzikas instrumentus. Uzstājas vairākos sastāvos – kopā ar Laimi Rācenāju, Antu Eņģeli un Evitu Zālīti. Šobrīd viņš ir arī students – Mūzikas akadēmijā studē etnomuzikoloģiju. Viņš prot izgatavot mēbeles, jo turpina vectēva kokgriezēja amata prasmes, arī dažādi mūzikas instrumenti ir viņa prasmīgo roku darbs.

Ģimenē visi skolnieki

Emīlija ikdienā mācās Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolas 3. klasē un, iespējams, nākotnē kļūs par zinātnieci, taču viņas redzesloks ir ļoti plašs un intereses – daudzveidīgas. «Varbūt būšu izgudrotāja, ķīmiķe vai arheoloģe... Man tik daudz kas patīk.» Emīlijai labi padodas angļu valoda un vizuālā māksla – šajos priekšmetos stundas esot vismīļākās, arī dabas zinātnēs. Līdztekus viņa darbojas metālapstrādes pulciņā un apmeklē nodarbības koriģējošajā vingrošanā. Mazais Eduards apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, bet brālis Augusts ir pirmklasnieks. «Mēs ģimenē šobrīd visi mācāmies – katram ir citāds līmenis, un mamma ir tikusi vistālāk, » smaida tētis.

Hermaņu ģimene vasarā dodas braucienos ar laivām, nakšņo teltīs un apskata Latvijas pilskalnus. «No tiem ir pētīta tikai neliela daļa. Mēs tos apzinām, lai veidotu savu personīgo karti,» atklāj ģimene. Emīlija teic, ka patīkot šādi braucieni, tikai sadzīvot ar kukaiņiem esot grūti. Šai vasarai arī esot izplānotas vairākas ieceres. «Mēs cenšamies piedalīties dažādās aktivitātēs, neesam mājās sēdētāji.» Vasarā piecatā viņi brīvdienās sēžas uz velosipēdiem, bet ziemā dodas uz slidotavu.

SALIEDĒTI. Pirms remonta istaba, tāpat kā pārējās telpas dzīvoklī, bija krāsaina, jo Hermaņiem patīk koši, nevis bēšīgie un pelēcīgie toņi. Tajā bija novietota gulta jaunākajam brālim Eduardam, balts skapis, arī mammas kumode, kurā glabājas viņas vaļaspriekam – rotaslietu izgatavošanai – paredzētie materiāli. Tā tagad aizceļojusi uz dzīvojamo istabu. Mamma Agnese uzskata, ka remonts ļoti saliedējis ģimeni. «Visiem kopā ātrā tempā bija jāatbrīvo istaba un uz divām nedēļām jādzīvo citur, jāfilmējas un jāprot pastāstīt citam par citu.

AR MOZAĪKU. Emīlijai patīk lasīt grāmatas, tādēļ platā palodze dizainerei šķita izmantojama kā labs un radošs stūrītis istabā. To viņa veidojusi ar īpašu uzmanību un papildinājusi ar mozaīku. Aile saskaņota ar galda atvilktņu ārpusi.

LATERNA. Dizainere Gerda novērtēja, ka istabā vajadzēs vairākus mākslīgos gaismas avotus. «Laternai ir savs šarms. It kā tā ir masīva, bet tomēr eleganta.» Emīlija atminas, ka viņa netīšām dzirdējusi dizaineres stāstīto un fragmentu no dziesmas Laternu stunda, tāpēc nojautusi – šeit būs laterna.

VĪZIJA ĪSTENOTA. Hermaņu ģimene – bērni Emīlija, Augusts un Eduards, mamma Agnese (fotografēšanās brīdī nebija klāt) un tētis Ivars novērtē, ka izremontētā Emīlijas istaba ir tāda, kā viņi to bija iztēlojušies savā vīzijā.

VAR SPĒLĒTIES. Emīlijas vēlme, lai istabā būtu, kur kāpelēt, un virve, pa kuru līst uz augšu, tomēr viņa atradusi iespēju kāpelēt arī tagad. «Jo apstākļi ir nepiemērotāki, jo ekstrēmāk. Vienīgais, ko nevēlējos – rozā krāsu šeit un princešu lietas,» saka viņa. Tagad abi brāļi dzīvo vienā no blakusistabām un ciemojas pie lielās māsas, kur zem divstāvu gultas pietiek vietas, lai spēlētos. Emīlija izmēģinājusi gulēt arī uz paklāja, kas uzklāts uz dabiska koka parketa, un miegs esot bijis labs.

KUPOLI. Gaismeklis veidots no vairākiem krāsainiem kupoliem, kurus var noregulēt dažādā augstumā.

AR DINOZAURU. Mazā niša istabā bija jau pirms remonta, tās visā dzīvoklī ir vairākas. Dizainerei Gerdai patika šāds risinājums, tādēļ tā tika saglabāta. Tagad tajā mitinās maza dāvana – dinozauriņš.

KOKA PILDIŅI. Emīlija savā istabā ļāvusi atvēlēt vietu mammas un tēta drēbju skapim. «Tā durvīm jābūt no dabiskā koka – tāds bija mans uzstādījums. Atradu pildiņus, ko parasti izmanto virtuves skapīšu durtiņām. Telpa ir maza, un spogulis to darītu plašāku, tāpēc izveidojās kombinācija – koka pildiņi + spogulis,» stāsta dizainere.

PLAUKTS GRĀMATĀM. Emīlija spriež, ka istabā vēl vajadzētu lielu plauktu, kur novietot grāmatas, bet pagaidām būs jāiztiek ar dizaineres izvēlēto. «Gandrīz katru dienu no skolas bibliotēkas atnesu kādu grāmatu. Harija Potera darbi man ir vismīļākie.»

Nākamajā žurnāla numurā stāstīsim par BMX riteņbraucēja Gustava Pētersīļa mājokļa pārvērtībām. Puisis šogad ieguva smagu traumu un šobrīd turpina ārstēties. Māju sajūta veica mājvietā remontu, piemērojot telpu viņa vajadzībām.