Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Bērnistaba dzīvespriecīgos toņos

© F64

Initas Bramanes un Kārļa Pabērza ģimenes mājvietā remontdarbus paveikusi raidījuma Māju sajūta komanda.

 Abu dēlēnam Valteram, kurš 7. jūnijā atzīmēs trīs gadu jubileju, tagad ir izremontēta istaba dzīvespriecīgos toņos. Par to parūpējušies Valtera topošie krustvecāki Sanita un Kristaps, kuri pieteica mājokli pārvērtībām. «Mums tas bija pārsteigums. Mēs neko par to nezinājām,» stāsta Inita Bramane.

Jaunā ģimene pirms diviem gadiem ieguva savā īpašumā trīsistabu dzīvokli Purvciemā, uz kuru pārcēlās no Rīgas centra un pamazām remontēja. Savu kārtu gaidīja arī mazā Valtera istaba, kas līdz šim kalpoja kā noliktava, bet viņš dzīvojās vecāku istabā. «Sākumā plānojām, ka šī būs mūsu guļamistaba, bet vēlāk domas mainījām. Šeit problēma bija ar skaņas izolāciju, un neatstāja sajūta, ka sienas starp kaimiņu dzīvokli nemaz nav,» stāsta Inita. «Patīk, ka izremontētā istaba nav pārāk bērnišķīga. Tagad ir ideālais variants.»

Piemērota sporta zāle

Šovasar bijis plānots remontēt dēla istabu, kurā tāpat kā pārējā dzīvoklī visticamāk neesot nekas darīts 30 gadus. «Droši vien būtu ielikts logs, savestas kārtībā sienas un grīdas, taču līdz galam nebūtu visu paveikuši, un arī mēbeļu nebūtu,» atzīst Inita. «Vēlējāmies, lai dēla istaba ir krāsaina un lai viņš tajā var darboties – zīmēt, spēlēties. Viņam vispiemērotākā būtu istaba – sporta zāle ar gultu vidū,» smaida māmiņa, raksturojot savu atvasi. Valters ir enerģisks un kustīgs kā ūdenszāle. Vecāki brīnās, kā viņiem, kuri pēc rakstura ir mierīgi, varot būt tik atraktīvs mazulis. «Kad gaidījām Valteru, prātojām, ka vēlamies, lai bērns ir aktīvs, bet nedomājām, ka tā būs tik liela. Mums ar viņu visu laiku ir jāspēlējas, viņš nevēlas darboties viens pats.» Istaba patīkot, esot viss, ko varot vēlēties. Nekādi papildinājumi neesot vajadzīgi. «Dzīvoklī esam jau daudz izdarījuši, salīdzinot ar to, kā te bija tad, kad ienācām. Patiesībā Valtera istaba bija vislabākajā stāvoklī, viss te toreiz izskatījās bēdīgi.» Inita neslēpj, ka bijis diezgan grūti pārcelties dzīvot uz Purvciemu, kur apkārt daudzdzīvokļu nami, taču tagad jau esot pierasts. «Mums ir arī lauku māja Jēkabpils pusē, jo neesam rīdzinieki. Paši esam auguši privātmājā, tāpēc sākumā bija grūti iejusties dzīvoklī. Sākām studēt Rīgā un tā arī šeit palikām. Pirms tam dzīvojām īrētā mājvietā.»

Mierīgā un aktīvā zona

Interjera dizainere, māksliniece Kristiana Lepse–Kazarjana novērtē, ka, no vienas puses, dizaineram ir vieglāk strādāt, ja remontējamā telpa ir nekāda, kā tas bija BramaņuPabērzu dzīvoklī. «Tad dizainers visu var sākt no nulles, ņemot vērā tikai to, kas iemītniekiem patīk un nepatīk. Vairāk darba vajadzēja šoreiz ieguldīt būvniekiem, lai iegūtu kvalitatīvu rezultātu.» Viņa bilst, ka remontējamai telpai esot bijušas labas proporcijas un tas nesarežģīja procesu. «Veidojot dizainu bērnistabā, to var ik pa laikam mainīt, taču svarīgi, cik daudz līdzekļu pēc kāda laika ir gatavi ieguldīt vecāki. Bērnistabā svarīgs ir telpu zonējums, jāizvērtē, kur atradīsies mierīgā un kur aktīvā zona.»

Jāļauj kārtīgi izskraidīties

Ikdienas ritms jaunajai ģimenei esot diezgan saspringts. Mamma strādā uzņēmumā Latvija Statoil, bet tētis Kārlis – autosalonā. Mazais Valters kopš pusotra gada vecuma apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi. Pateicoties savai uzņēmībai, Inita ir guvusi Eiropas līdzfinansējumu, lai nodarbotos ar mašīnadīšanu. «Beidzot varēšu darīt kaut ko interesantu un sev, taču tas vēl ir tikai sākuma stadijā,» stāsta Inita, kura pašlaik apmeklē mašīnadīšanas kursus un apgūst arī grāmatvedības zināšanas. «Šāda ideja man radās sen. Tad bija iespēja uzrakstīt projektu, lai iegūtu Eiropas finansējumu. Tagad pamazām iegādājos adāmmašīnas, overlokus.» Ģimene diezgan bieži dodas uz laukiem dzimtajā pusē, labprāt izbrauc ar velosipēdiem, dodas pastaigās gar jūru un pa Mežaparku. «Galvenais ir dēlam ļaut izskraidīties. Tagad izjūtam, ka dzīvoklī ir vēl viena telpa, kur dēls var darboties.» Inita stāsta, ka dēla vienīgā mierīgā darbošanās ir zīmēšana, un arī tad ota rokās tiekot kustināta ar lielu azartu. Mājās vienmēr esot jābūt baloniem. Kad tie saplīst, tad vecākiem esot jāpērk jauni.

NOLIKTAVA. Pirms dizaina pārvērtībām istaba bija īsta noliktava, kur glabājās velosipēdi, kuri pārvietoti uz pagrabu, izņemot Valtera braucamrīku, krāsu bundžas no iepriekš veiktā remonta un citas mantas, kas tur bija novietotas pirms diviem gadiem un vairs nebija īsti vajadzīgas.

MĪĻUMS. Initas Bramanes un Kārļa Pabērza ģimenē lielāko prieku dod dēls Valters, no kura plūst milzum daudz enerģijas. Viņš prasa no vecākiem nepārtrauktu uzmanību, mīļumu un to sniedz arī pretī.

MĪKSTS. Uz grīdas uzklāts lamināts. «Man patīk mīksti grīdas segumi, taču tad jābūt kādai īpašai idejai, lai tos varētu izmantot. Uzskatu, ka jebkuram mīkstajam grīdas segumam, kas izmantots telpā, jābūt izņemamam un ķīmiski tīrāmam, lai tas nebūtu kā īsta putekļu krātuve,» uzskata dizainere Kristiana Lepse–Kazarjana.

AR JUMTIŅU.

Mēbeles izvēlētas IKEA, arī krēsls, kurā Valters varēs ne vien ērti atpūsties, bet paslēpties, uzslienot krēslam jumtiņu.

SIENA – TĀFELE. Istaba sadalīta divās zonās – guļamajā un aktīvajā. Pie loga novietoti krēsli un galdiņš, pie kura Valters varēs zīmēt. Siena nokrāsota ar tāfeles krāsu, lai arī uz tās varētu izpausties puisēna radošā fantāzija.

LAMPAS. Māmiņa Inita teic, ka paļāvusies dizaineres, mākslinieces Kristianas Lepses–Kazarjanas profesionalitātei. «Man patīk, ka istabā ir daudz gaismas ķermeņu.» Dizainere atzīst, ka pēc kāda laika krāsainos gaismekļus varēs nomainīt pret citiem.

KRĀSAINAS KASTĪTES. Atbilstoši bērnistabai dizainere izlēmusi izmantot kastītes, nevis plauktus, kur glabāt rotaļlietas un mantas. «Tas bērnam atvieglos pienākumu sakārtot istabu un salikt mantas izvelkamās kastītēs, nevis kārtīgos plauktos,» uzskata dizainere Kristiana.

BURTS V. Valtera istaba ieguvusi krāsojumu zilā, dzeltenā un zaļā tonī. «Pirms remonta Valters gulēja gultā starp mums. Jau pirmajā naktī viņš devās uz gultu savā istabā un ātri aizmiga,» atceras Inita. Sienu dizainere nolēma rotāt ar Valtera vārda pirmo burtu.

PAKARAMIE. Dizainere Kristiana pievērsusi uzmanību arī mazajām interjera detaļām. Šie pakaramie pie sienas – sunīšu dupsīši – arī piemeklēti IKEA un pieskaņoti pārējam interjeram.

MIEDZIŅŠ. Uz sienām izmantotas dažādu krāsu slejas. Tagad pirms iemigšanas Valters var skatīties multiplikācijas filmas, kamēr ciemos atnāk miedziņš.