Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Krāsaina istaba ar grafiti

© F64

Jelgavnieku Dinas un Andra Skripu ģimenes mājvietā raidījuma Māju sajūta komanda veidoja jaunu dizainu vecāko dēlu – Roberta (18 gadi) un Oskara (16 gadi) kopīgajā istabā.

Tagad, kā vēlējās abi brāļi, telpa ir krāsaina, ar grafīti zīmējumu uz sienas. Skripu ģimenē aug septiņi bērni – Robertam un Oskaram ir māsas Kristiāna (14 gadi), Evelīna (9 gadi) un jaunākie brāļi Emīls (5 gadi), Gustavs (3 gadi) un Jēkabs (2 gadi). «Kad vīrs pateica, ka pie mums viesosies Māju sajūta, domāju, ka tas ir joks, jo viņam patīk humors. Izlēmām, ka mums vissvarīgākais ir izremontēt vecākajiem dēliem istabu,» stāsta Dina Skripa.

Paši uzceļ māju

Pagājušajā vasarā Roberts un Oskars jau mitinājās istabā, kur notika interjera pārvērtības, bet, līdzko kļuva aukstāks, viņi pārcēlās uz istabu pie jaunākajiem brāļiem, jo tajā nebija ierīkota apkure. Tur viņi dzīvoja saspiesti – piecu dažāda vecuma puišu kompānijā. «Šo māju, kurā dzīvojam, paši pamazām uzcēlām blakus mājai, kur dzīvoja vīratēvs un vīra mamma. Sākumā dzīvojām tajā, bet apmēram pirms 15 gadiem sākām celt savējo. Diezgan ātri sākām tajā dzīvot, lai gan durvju nebija, grīda vēl nebija ielikta,» atceras Dina. Viņas vīrs teic, ka galvenais esot daudz ko paveikt ar savām rokām. Andris māju būvē ar paša spēkiem, un viņš prot visdažādākos darbus. Ikdienā nodarbojas ar auto remontu. Kuplajai ģimenei cītīgi jāseko līdzi finansiālajiem tēriņiem, tāpēc māju labiekārtoto pakāpeniski.

Populārās eiropaletes

Interjera un mēbeļu dizainers Raimonds Šiferis, veidojot jebkuras mājvietas interjeru, pievērš uzmanību visām detaļām, arī tam, ko cilvēki stāsta, kā ģērbjas. «Jebkura lieta veido viņu kopējo tēlu. Nekad cilvēkiem neprasu, ko viņi vēlas, bet ko viņi negribētu dizainā,» atzīst Raimonds. Veidojot Skripu ģimenes jauniešu istabas interjeru, profesionālis nolēmis izmantot eiropaletes. Viņš uzsver, ka šobrīd populārs ir zaļās domāšanas virziens un otrreizējā pārstrāde. «Latvijā mākslinieki un dizaineri mēģina no koka paletēm gatavot dārza mēbeles un citus priekšmetus.»

Dizainers uzsver, ka jauniešiem veidotajā istabā savulaik bijusi garāža, tāpēc viņš vēlējies saglabāt telpas kādreizējo auru. «Šī istaba ir jauniešiem, un pats svarīgākais ir cilvēki, kas tajā dzīvo. Pats būtu vēlējies sev līdzīgu istabu šādā vecumā, tāpēc uz to arī tiecos.»

Visi devās slēpot

Mamma Dina ikdienā dzīvo mājās, rūpējas par ģimeni un bērniem. Kad visi dodas ikdienas gaitās, mamma uz pāris stundām paliekot mājās ar divām jaunākajām atvasēm. «Citi no rīta dodas uz darbu vai skolu, bet man sākas darbs mājās, kas turpinās 24 stundas,» uzsver Dina. Šobrīd viņa apsverot darba piedāvājumu. Sieviete teic, ka viņa nevarot atļauties krist depresijā, ja ikdienā rodas problēmas. «Mēs cits citu mudinām darboties un būt kustībā. Ja tā nebūtu, tad kaut kas ģimenē nebūtu kārtībā,» ir pārliecināta viņa.

«Kad mūsu vēl nebija tik daudz – jaunākie dēli nebija piedzimuši, visi sasēdāmies mašīnā un devāmies uz Slovākiju slēpot. Pēc tam braukājām tepat pa Latviju,» ģimenes vaļasprieku atklāj tētis. Viņš uzsver, ka ģimene esot optimisti un nemēdzot čīkstēt par grūtībām. «Sievas hobijs ir kopt māju,» joko Andris. To var novērtēt, jo ģimenes mājā valda kārtība. Ienākot ciemiņiem, nerodas priekšstats, ka dzīvo ģimene ar septiņiem dažāda vecuma bērniem.

Virzītājspēks un zibensnovedējs

Dzīvesbiedrs atklāj, ka ģimenē esot virzītājspēks, bet Dina uzreiz piebilst, ka viņa savukārt esot kā zibensnovedējs. «Galva esmu es, bet sieva ir kakls, kas to groza,» smaida septiņu bērnu tētis. Andris mācot bērniem, ka pašiem ir jācīnās un jāstrādā, lai dzīvē ko sasniegtu, viņš cenšoties būt stingrs tēvs. Dina un Andris ir kopā 19 gadus. Kāzas svinētas 1994. gada 23. aprīlī, Jurģu dienā. Dina teic, ka Andris esot prasīgs vīrs un tēvs pret visiem ģimenē. «Vīrs rūpējas, lai es, septiņu bērnu mamma, būtu labā fiziskā formā,» saka Dina un turpina. «Mans fitness nav sporta zāle, bet darbošanās mājās. Kustēšanās ir vislabākās zāles.» Skripiem nav svešas ticības lietas, un tās papildina arī lielisks humors, kas stiprina lielo ģimeni.

Savulaik istabā, kur dzīvo Roberts un Oskars, bija iekārtota saimniecības ēka. Agrāk telpa kalpojusi par garāžu, kur varēja novietot pāris automašīnu. «Šī telpa bija plašāka. Dēli ar mēbelēm bija it kā nodalījuši sev istabu, taču apkures istabā nebija,» stāsta mamma Dina. Tajā siltumu deva blakus esošā pirts.

PĀRSTEIGUMS. Istaba ir vienkārša, ar košām krāsām, taču galvenais akcents ir grafīti. Dizaineram Raimondam esot bijis svarīgi saglabāt pārsteiguma efektu. Šoreiz tas panākts ar grafīti, kurš veidots, izmantojot brāļu Oskara un Roberta vārdu un uzvārda burtu iniciāļus. «Nav tā, ka grafīti katru dienu zīmēju uz sienām. Man bija svarīgi, lai zīmējums ir košs un dzīvs. Būtiski bija izveidot telpai labu plānojumu. Ņēmu vērā puiku vecumu – šodien viņi sēž skolas solā un atrodas dažu soļu attālumā līdz pieauguša vīrieša dzīvei.»

LAMINĀTS. Grīdai izvēlēts lamināts ar ozolkoka imitāciju. Tētis Andris izstāsta, ka pirms diviem gadiem sākuši šeit remontu, taču process apstājies. «Ielikām logus un durvis. Plānoju siltināto grīdu, taču mājai sāka tecēt jumts, tas bija jāmaina, un tālāk netikām.»

STARPSIENA. Remontdarbu laikā tika ielikta starpsiena, jo sākotnēji telpa bija plašāka. Siena ar nolūku atstāta bez rotājuma. Oskars un Roberts uz tās paši var veidot grafīti. «Pagaidām negribas neko uz sienas veidot, jo ir skaisti. Varbūt pēc kāda laika,» teic istabas iemītnieki.

SEPTIŅI. Skripu ģimenē lielākā vērtība ir bērni. Mammai Dinai un tētim Andrim viņi ir septiņi – dēli Roberts, Oskars, Emīls, Gustavs, Jēkabs un meitas Kristiāna un Evelīna.

ĒRTI PLAUKTI. Mamma Dina, kurai arī patīkot izremontētā dēlu istaba, novērtē krāsaino plauktu lietderību. «Ērts risinājums, ko paši nebūtu izdomājuši. Tajos var noslēpt visu, kas ir slēpjams, arī mazie brāļi netiek klāt. Blakus tiem ir skapis, kur var salikt drēbes un gultas veļu.»

SILTUMS. Gultas tāpat kā galds izgatavotas no koka eiropaletēm dabiskā tonī. Tagad istaba, pa kuras logu paveras plašs skats uz mājas pagalmu, ir arī apkurināma. No tehniskā viedokļa remontdarbu veicējiem tas bijis grūtākais uzdevums – ierīkot jauniešu istabā apkuri. Andris izstāsta, ka pirms tam dēliem bijušas tāda paša lieluma gultas no ozolkoka, taču par tām viņi jau esot aizmirsuši.

ORIĢINĀLI. Vecākais brālis Roberts stāsta, ka vēlējies skaistu istabu ar interesantu apgaismojumu, kāda nav redzēta citiem. «Kad pirmo reizi šeit ienācu, biju pārsteigts. Neko labāku pat nevarētu iedomāties,» atzīst Roberts. Visvairāk patīkot galds, kas veidots no koka paletēm un stikla. Oskars bilst, ka šī mēbele esot oriģināls izdomājums. Galdu no eiropaletēm un stikla, kas saskaņots ar gultām, Oskars un Roberts var izmantot mācībām, darbam pie datora un savu interešu īstenojumam brīvajā laikā. «Kad ieraudzīju galdu, man tas iepatikās. Zināju, ka istabā tiks izmantotas paletes, taču nebiju pārliecināts, ka tās tik labi izskatīsies. Ar minimāliem līdzekļiem un vienkāršību var panākt labu rezultātu,» vērtē tētis Andris.