Īsts pavasaris virtuvē

© F64

Šodien žurnālā iepazīstinām ar jelgavnieces, vizuālās mākslas skolotājas Agneses Feldmanes ģimeni, kuras mājoklī sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu Māju sajūta brīnišķīgas interjera pārvērtības piedzīvojusi virtuve.

Tagad par spilgtajām pavasara krāsām šajā telpā priecājas enerģiskā jaunā māmiņa un viņas pieci bērni Reinis Rainers (11 gadi), Kristaps Adrians (10 gadi), Paula Elizabete (4 gadi) un dvīnes Alberta Tīna un Roberta Anna (2 gadi).

«Pati vienmēr iesaistos dažādās avantūrās. Oriģinālu pieteikumu raidījumam izdomāju kopīgi ar bērniem, un draudzenes nosūtīja. Patiesībā par to jau bija piemirsusi,» stāsta Agnese Feldmane un teic, ka virtuves pārvērtībām kopumā bijis apmēram 500 pretendentu, no kurām izraudzīta viņējā. Sieviete teic, ka svarīgākais bijis izremontēt tieši virtuvi, jo pārējās istabas mājvietā viņa protot pati «uztaisīt», kā pati vēlas. «Ja man ienāk prātā kāda ideja, tad to īstenoju. Esmu spontānu ideju piekritēja. Gaidot ciemiņus no žurnāla Māja, dzeltenās tulpes virtuvē jau bija noziedējušas, bet es meklēju pa Rīgu, kamēr tās atradu.»

Saplāno līdz sīkumam

Agnese teic, ka viņas vīzija par jauno virtuvi bijusi, lai tā ir gaiša, silta un saulaina. Iecerētajos pārbūves darbos ietilpa arī grīdas nomaiņa, jo tā bijusi kritiskā stāvoklī, atbrīvoties no vecās plīts un aukstuma skapja. «Svarīgi bija, lai ir pamats, tad tālāk varu darboties pati, jo man ir 101 ideja, ko virtuvē vēl paveikšu ar krāsām. Būvnieki ieguldījuši lielu darbu, ko mēs paši noteikti būtu veikuši vismaz gadu.» Agnese jokojot stāsta: kad viņa laimēšot loterijā, tad visa māja, kurā savulaik saimniekojuši viņas vecvecāki, būšot eleganta, kāda tagad izskatoties virtuve.

Trīs nedēļas, kamēr personiskajā mājā rosījās Māju sajūtas komanda, cītīgi veicot remontdarbus, Agnese ar bērniem pārcēlās uz drauga Andra dzīvokli. «Vislielākais izaicinājums bija saplānot līdz sīkumiem, kas šajā laikā katram būs vajadzīgs – apģērbs, mācībām nepieciešamais un daudzas mantas. Bērniem tajā laikā bija paredzēti koncerti, arī pašai mēģinājumi jauktajā korī Līga,» atceras Agnese.

Disertācija ir bērni

Agnese ir aktīva un enerģiska sieviete, kopā ar bērniem piedalās dažādos pasākumos, kas apkārtējos nereti rada izbrīnu: «Kā viņa to spēj, viena audzinot piecus bērnus?»

Bērni esot pieraduši pie mammas trakulībām labā nozīmē, tāpēc cits citu pavelkot līdzi ar savu dzirksti un entuziasmu. Pērn viņa piedalījusies pirmajā Mājsaimnieču olimpiādē, kur startēja sievietes no visas Latvijas, un ieguva divus titulus – Mis Sieviešu kluba simpātija un Mazā raganiņa. «Esmu tikpat aktīva kā agrāk, kad man nebija bērnu vai bija tikai viens, vai divi.» Protams, viņa jaunībā neesot domājusi, ka divpadsmit gadu laikā kļūs par piecu bērnu mammu, taču visi esot plānoti un ļoti gaidīti.

Agnese teic, ka vienlīdz labi jūtas gan mājas vidē, gan sabiedrībā. Viņa stāsta, ka, audzinot bērnus un vienlaikus studējot, nav izmantojusi akadēmisko pārtraukumu. Ar sarkano diplomu absolvējusi gan pedagoģijas bakalaura, gan maģistrantūras studijas. «Iestājos arī doktorantūrā, bet disertāciju vēl nepaspēju nodot. Mana disertācija šobrīd ir bērni, bet gan jau paspēšu arī to izstrādāt,» smaida Agnese. Viņa teic, ka pašai esot īpaša attieksme pret mācību procesu, dzīvi un cilvēkiem. «Man ir mājas dzīve, bet, kad izeju ārpus tās, tveru visu jauno un krāsaino.» Piecu bērnu māmiņa atklāj, ka jau skolas laikā bijusi neformāla līdere un aktīviste. Jautājot, vai Agnese piederot pie stingrajām māmiņām, viņa uzsver, ka esot savējā. «Gan māja, gan pagalms veidots, lai bērni varētu darboties – ar batutiem, smilšu kasti un baseinu. Viņiem ir viss, ko vien var vēlēties. Viņu draugi arī ir sajūsmā un labprāt nāk pie mums ciemos.»

Uzlādē savas baterijas

Agnese stāsta, ka katrs bērns esot ar savu raksturu un no mammas mantojot enerģiskumu un sabiedriskumu. Vecākais dēls Reinis, kurš ir ceturtklasnieks, spēlē klavieres un mežragu, gūst panākumus šaha turnīros. Otrklasnieku Kristapu Adrianu interesē kokapstrāde, puisis ir ļoti sabiedrisks un iznesīgs. Aktīvā Paula apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, ir kustīga kā ūdenszāle. Ar jaunākajām meitām Agnese šobrīd dzīvo mājās un gaida, kad mazajām būs iespēja apmeklēt bērnudārzu. «Vienmēr protu atrast laiku arī sev,» saka Agnese. Viņas intereses saistās ne tikai ar kori, arī ar ceļošanu ar bērniem pa Latviju, daudzveidīgu pasākumu apmeklēšanu un citām interesantām nodarbēm. «Tad, kad jūtos slikti, man ir vajadzīgs savs buduārs, kurā uzlieku lādēties baterijas, vai dodos iepirkties. Palīdz arī karsta vanna, un bērni zina, ka tajā laikā mamma atpūšas,» saka optimiste Agnese.

Bilde ar tulpēm

SIA Art express interjera dizainere Zane Skalberga, kas veidoja virtuvei jauno dizainu, bilst, ka iedvesmas avots pārvērtībām bijis pavasaris un dzeltenas tulpes. «Mājas saimniece Agnese virtuvē vēlējās sajust šo gadalaiku un iedeva man bildi ar dzeltenajām puķēm, kas mudināja tālākajiem darbiem,» stāsta dizainere. Tāpēc šī telpa tika veidota dzeltenos, salātzaļos, baltos un bēšos toņos. «Grūtākais remontdarbu procesā bija celtniekiem veikt tehniskos darbus. Vienīgais, ko neizdevās īstenot – saglabāt griestiem noapaļotos stūrus sliktā apmetuma dēļ, tāpēc uz tiem nācās klāt rīģipsi,» atzīst dizainere. Jaunākās Agneses meitas vēl īsti neapzinoties, ka virtuve ieguvusi jaunu, ar spilgtām krāsām bagātu veidolu, bet vecākajiem bērniem tā patīkot.

Virtuvē pirms remonta, pāris kvadrātmetru nelielajā telpā, problēmas sagādāja vecā malkas plīts, kas ne vien aizņēma daudz vietas, bet bija arī savu laiku nokalpojusi. Tagad tās vietā ir maza krāsniņa.

Agnese stāsta, ka plānojot virtuvē pielikt dažus skapīšus un uz baltās sienas, pie kuras novietota krāsniņa, izveidot zīmējumu ar zaļu zāli. «Ir pagājusi vairāk nekā nedēļa, un virtuve jau izskatās citādi.».

MODERNI. Šis ledusskapis kuplajai ģimenei bijis arī pirms remonta. Pavasarīgās krāsas uz sienām papildina moderna virtuves iekārta, krāsaini krēsli un pieskaņoti trauki.

DZELTENAS TULPES. Tieši ar dzeltenām tulpēm sākas stāsts par remontu Agneses ģimenes mājvietas virtuvē. Tās bijis iedvesmas avots pārvērtībām, lai šajā telpā vienmēr būtu pavasaris.

BUDUĀRS. Agnese teic, ka viņai mājvietā mīļas ir visas vietas. Šo zīmējumu uz sienas buduārā, kā viņa dēvē savu istabu, pērn vasarā veidojusi pati. «Man viss mājvietā ir saplānots pa centimetriem, lai būtu ērti un ir pārredzams. It kā tie ir sīkumi, bet notiek dabiski.»

VĒSTURES FAKTI. Agneses istabā pie sienas pieliktas pašas veidotas glezniņas, kuras izkārtotas noteiktā secībā, kā katrs bērns dzimis. Tur norādīti arī viņu auguma parametri un svars dzimšanas brīdī.

Agneses Feldmanes un viņas piecu bērnu ģimenei tagad ir krāsaina, gaiša virtuve, vairāk plašuma tajā un izteikta siltuma sajūta, visiem kopā esot.

Svarīgākais