Ģimenes māja ar ziediem

© F64

Dziedātāja Ineta Rudzīte kopā ar ģimeni – vīru Māri, meitām Margaritu Annu (10 gadi) un Elzu Mariju (5 gadi) – apmēram deviņus gadus par savu dzīvesvietu izvēlējušies personisko māju netālu no Rīgas, kura esot tik liela, cik četru cilvēku ģimenei ir nepieciešama.

«Pirms tam dzīvojām Salaspilī pie maniem vecākiem. Kad piedzima vecākā meita, sākām domāt par savu māju, jo Salaspilī bija zeme, un apsvērām ideju, ka paši varētu uzcelt sev māju,» stāsta Ineta Rudzīte. «Kad rudenī pirmo reizi atbraucām uz šejieni, ēkai, kuru iepriekšējie īpašnieki vēlējās pārdot, bija ielikti logi, grīdas un iekārtots dārzs, tajā sastādītas tūjas. Kad ieraudzīju šo vietu, sapratu, ka vēlos te dzīvot,» atceras Ineta. Viņai ļoti iepatikusies ēkas izbūve, par kādu bija sapņots, plašā virtuve un iekoptais dārzs. Protams, darba mājas tālākā labiekārtošanā un pārveidošanā vajadzējis ieguldīt daudz, un tikai nākamā gada vasarā ģimene tajā varēja sākt dzīvot. Pirts mājā jau bija ierīkota, tikai blakus viesu māja vēl nebija pabeigta, un arī to ģimenei nācies iekārtot. Ineta teic, ka viņa esot prasmīga vizualizētāja. «Apskatos telpu un saprotu, kas tajā ir vajadzīgs un kā reāli tā izskatīsies. Rūpes, protams, bija lielas, taču patīkamas – iekārtot savu mājokli, lai tajā justos labi,» uzsver saimniece. Grūtākais esot bijis doties uz veikaliem, izvērtēt piedāvājumu un pielāgot savām vajadzībām. «Tagad jau ir pagājis laiks, kaut ko vajadzētu mainīt. Ir lietas, kuru izvēle būtu citāda, piemēram, krāsām, lai gan mana gaume šajā laikā krasi nav mainījusies.» Saimnieki nav izmantojuši dizaineru sniegtos pakalpojumus. «Speciālists var kaut ko ieteikt, dot padomu, kā labāk darīt, bet tad tam nav tik liela vērtība kā pašu radītajam. Protams, foršas un praktiskas idejas aizņēmos arī no draugu mājām.» Ineta par lielu priekšrocību uzskata to, ka attālums līdz Rīgai ir pavisam neliels, arī skola un bērnudārzs ir ērti pieejami.

AKCENTI INTERJERĀ. Mierīgie toņi mājvietai izvēlēti apzināti, lai pēc neilga laika neapniktu. «Ja ir izmantoti pasteļtoņi, tad akcentiem noder spilveni, galdauti vai ziedi. Tad atbilstoši noskaņojumam tos var mainīt, piemēram, izvēlēties dzeltenas tulpes un galdautu, lai tas piestāv arī pie pārējā interjera,» uzsver Ineta. Viņai šķiet, ka gaišais stūra dīvāns, kas iegādāts mēbeļu salonā Larme, viesistabā ļoti labi iederas. Gleznas esot svarīgs interjera elements. «Tās izvēlējos tehnikas dēļ, kurā tās radītas – uz fotogrāfijas mākslinieks glezno, un rezultātā izskatās, ka tā ir glezna. Man patīk tajās sarkanās magones un rozes, kuras nav uzkrītošas,» stāsta Ineta. Spilvenus uz dīvāna mēdzot ik pa laikam mainīt – dzeltenā, bordo vai citā krāsā. «Tagad ir iestājies violetais periods,» saka Ineta, norādot uz violeto galdautu.

Agrāk viesistabā grīda bija noklāta ar daudzām aitādām, taču kaķim tās paticis bojāt. Bērni parasti mēdzot ar savām mantām biežāk uzturēties lejasstāvā nekā savās istabās, tāpēc viesistaba ir mīļākā vieta visai ģimenei.

SILTUMAM. Ineta uzskata, ka mājā noteikti jābūt kamīnam. «Ja ir auksti, tad to iekurinām. Tas rada siltumu un omulību.» Uz tā novietotas ģimenes fotogrāfijas. Šajā telpā tiekot uzņemti viesi. Nereti tiekot sēdēts uz grīdas vai notiekot pārvietošanās uz virtuvi.

VIDE. «Mājā ir mans stils. Pašai ir svarīgi, lai vide ir sakārtota, un tad es arī jūtos iekšēji sakārtota, varu domāt par jauniem projektiem un dziesmām,» atzīst Ineta. Viņai patīkot ziedi. «Protams, ziedus man uzdāvina koncertos, bet dažreiz arī pati tos nopērku un salieku vāzēs. Tie priecē manu dvēseli. Dārzā arī man patīk rūpēties par puķēm, tās sastādu uz terases un podos. Pavasarī pērku stādus un veidoju kompozīcijas, bet ravēt gan nepatīk.

KOKA GRĪDA. Iekārtojot mājokli, daudz diskutēts par grīdas klājumu, vai tam izvēlēties flīzes vai parketu. «Mums ieteica izvēlēties koku, jo tā ir vērtība, reizē arī praktiski. Šāda grīda saglabā siltumu un rada arī mājīgumu,» uzskata Ineta.

PRAKTISKUMS. Virtuvē bijuši divi lieli logi, kurus tagadējie saimnieki izlēmuši nomainīt pret vienu, arī izlietne sākotnēji bijusi citā vietā. Iekārta izgatavota pēc pasūtījuma. «Šajā telpā svarīgi, lai tā būtu praktiska un ērta,» stāsta Ineta un rāda plīti, pie kuras atvēlēta vieta katliem, garšvielu trauciņiem un citu virtuves piederumu uzglabāšanai. «Katras saimnieces sapnis ir liela virtuve, kurā var darboties un gatavot ēst, ko man arī patīk darīt.» Pie logiem virtuvē izvēlētas romiešu žalūzijas, bet istabās – aizkari, kas rada telpā mājīgumu.

FOTOSIENA. Gleznojums uz virtuves sienas esot mākslinieces Lolitas radīts darbs. «Parasti uzticos profesionāļiem. Pirms tam te bija ķieģeļu siena, jo šis ir skurstenis, un tas radīja smaguma sajūtu. Vēlējāmies vieglu, gaišu zīmējumu. Tajā katrs saskata kaut ko savu. Bērni tajā redz mūsu ģimeni, citi – pēdas. Man šis zīmējums visu šo gadu laikā nav apnicis. Mēs to dēvējam par fotosienu. Tad, kad vajag fotografēties, visi nostājas pie tās, jo ir labs fons.

SKAPIS TRAUKIEM. Koridorā ierīkots sienas skapis, kurā novietoti virtuves trauki. «Agrāk te bija krāsns, bet es sapratu, ka man ir vajadzīgs skapis traukiem.» Durvis pie pretējās sienas ved uz terasi, kurā vasarā tiekot ieturētas brokastis.

ATBILSTOŠI VECUMAM. Vecākās meitas Margaritas Annas istabā ar oranžiem toņiem jaušamas pusaudžu vecuma iezīmes. «Viņa ir māksliniece ar dažādām izpausmēm – glezno, spēlē klavieres un vijoli,» savu atvasi raksturo Ineta. Pie sienas pielikti plakāti.

AR BALDAHĪNU. Uz griestiem princešu istabā izvēlēta fototapete, neiztrūkstošas tajā ir cakas, baldahīns gultām un mākoņi. Ineta teic, ka vienīgais mīnuss mājā – mansarda logi. Tie nav praktiski, jo pie tiem grūti pielikt žalūzijas.

AR VANNU. Ineta teic, ka viņai bijis svarīgi, lai mājā būtu arī vanna. «Es nebūtu ar mieru, ja mājā ierīkota tikai duša,» saka viņa. «Burbuļvanna tomēr nav praktiska, lai gan tā bija viena no manām kaprīzēm, taču bērniem ir prieks par burbuļiem.» Šajā telpā dominē ne tikai balta, bet arī zila krāsa, kas ir viena no Inetas mīļākajām.

PRINCEŠU ISTABA. Jaunākās meitas Elzas Marijas istabā joprojām ir divas gultas, lai tajā varētu nakšņot arī māsa Margarita Anna. «Cerēju, ka viņa līdz 12 gadu vecuma vēlēsies dzīvot ar māsu vienā istabā, bet meita uzstādīja ultimātu, ka dzīvos savā istabā,» stāsta Ineta. «Šī istaba ir bērnišķīga, īsta princešu istaba. Tas laikam ir mans bērnībā nepiepildīts sapnis. To veidojām kopīgi ar vecāko meitu. Kad šis periods tiks izdzīvots, interjeru vajadzēs mainīt.

HARMONIJA. Inetai Rudzītei ar meitām Margaritu Annu un Elzu Mariju patīk sakārtota vide apkārt. Tad var justies harmonijā arī ar sevi. Uz fotografēšanos tika uzaicināts ģimenes loceklis – rudais runcis Rubīns, kuru šis process ne visai iepriecināja.

Svarīgākais