Piepilsētas māja ar terasi

© F64

Pirms sešiem gadiem ceļojumu aģentūras Travel art vadītāja Inese Krūmiņa ar ģimeni no paziņām iegādājās zemi ārpus Rīgas un uzsāka mājas būvniecību, kopīgi ar arhitekti Katrīnu Kotello izstrādājot projektu.

 Noteicošais vietas izvēlē bija arī nelielais attālums līdz lielpilsētai, ka bērni Mare (5 gadi) un Andrejs (4 gadi) varēs elpot svaigu gaisu, tuvumā ir mežs un Daugava.

«Tas, kā šeit tagad izskatās, ir pašu izdomāts. Mājas apkārtnē esam iestādījuši kokus, un pēc kāda laika te būs vēl omulīgāk,» optimistiski saka Inese. Ģimenei noteicošais bijis, lai mājvietā ir plaša viesistaba, pietiekami daudz gaismas un nebūtu zemo griestu. «Ar bijušo vīru Dīvu Reiznieku agrāk dzīvojām sērijveida dzīvokļos, kur zemie griesti šķita nomācoši. Grūtākais bija celtniecības materiālu izvēle, izvērtēt to cenas. Daudz laika veltījām, paši iesaistoties mājas būvniecības procesā. Vēlreiz visam nevēlētos iet cauri, jo tas papildus bija kārtīgs slodzes darbs,» atceras mājas saimniece. Pirms tam prātojuši arī par dzīvokļa ar lielu terasi iegādi kādā no jaunajiem projektiem, tomēr priekšroka dota savas mājas būvniecībai. Iekārtojot interjeru, talkā ar padomu krāsu izvēlē nākusi māksliniece Inese Liepiņa. Ģimenes vēlme bijusi, lai krāsas interjerā ir mierīgos, dabiskos toņos. «Ir sīkumi, kas mājā netika pabeigti, bet tagad jau ir sācies otrais etaps – ir lietas, kas jāsāk labot.» Inese atklāj, ka bērni lielākoties uzturas nevis savā istabā, bet viesistabā, kur ģimene visbiežāk pulcējas kopā. «Tāpēc māja ir tieši tik liela, kāda mums tā ir nepieciešama.» Nesen Inese iegādājusies I Robot, kas bijis sens sapnis. Tas lieliski atvieglo plašās mājas, kurā mitinās arī divi kaķi Snorre un Mikija, uzkopšanu.

Inese Krūmiņa uzsver, ka noteicošais, māju būvējot, bijis, lai ir plaša viesistaba, pietiekami daudz gaismas un nebūtu zemo griestu. Viņa piekrīt apgalvojumam, ka māja nekad nevar būt gatava.

SIENA SPORTAM. Viesistabā blakus kamīnam tika izveidota kāpšanas siena, pie kuras piestiprinātas virves un kuru var izmantot gan bērni, gan pieaugušie. Bērniem ierīkota dzeltenā trase ar dzīvniekiem, bet lielajiem – pārējās. Pieaugušie mājas ballītēs kļūst azartiski un to labprāt izmēģina kāpelēšanai. «Skatījāmies dažādus žurnālus par interjera dizainu un ieraudzījām šādu ideju, kas mums iepatikās. Bērni nedaudz baidās kāpt pa sienu, jo tad, kad viņi bija pavisam mazi, es viņus pārāk nostrostēju.» Kamīns tiekot izmantots ļoti reti. «Tad, kad bērni paaugsies un mājās līdz ar to būs mierīgāka atmosfēra, to noteikti iekurināsim biežāk.»

AR GLEZNOJUMU. Guļamistabā māksliniece Inese uz sienas izveidojusi skaistu gleznojumu, kurā var ieraudzīt gan ziedus, gan dzīvnieku motīvu. Te iekārtots sienas skapis, aiz kura paslēpta neliela telpa garderobei – tāda, pēc Ineses domām, esot katras sievietes sapnis. Gultas ar zilo pārklāju izgatavošanā izmantotas brusas no mājas. Lampa piemeklēta tepat, Latvijā. «Vēlējāmies, lai guļamistaba ir plaša, saulaina un tajā nav nekā lieka. Vasarā, kad tiek atvērtas stikla durvis, ir sajūta, ka guļu laukā.»

NO GRUZIJAS. Aizkari atvesti no ceļojuma pa Gruziju. Inese teic, ka tur varot nopirkt skaistus audumus par saprātīgu cenu.

KOPĪGA ISTABA. Otrajā stāvā saulainās krāsās iekārtota istaba bērniem, kas māsai un brālim ir kopīga. Istabā ierīkotas divas durvis, lai nākotnē var izmantot vienkāršu risinājumu – telpas vidū ielikt rīģipša sienu, lai istabu pārveidotu par divām, arī izeja uz terasi ir katram sava. «Šajā vecumā nav nepieciešamības pēc divām istabām,» spriež viņu māmiņa. Šajā istabā grīdai izvēlēts korķa pārklājums. To rotā arī bērnu līmētās novelkamās bildītes.

VIENĀ REIZĒ. Bērnistabai tāpat kā pārējai mājvietai mēbeles piemeklētas IKEA. «Noīrējām busiņu, aizbraucām uz Poliju un vienā reizē visu nepieciešamo, ieskaitot rotaļlietas bērniem, iegādājāmies. Vieni no pirmajiem iegājām veikalā un vieni no pēdējiem vakarā iznācām ārā.

Svarīgākais