Mēbeles mazgabarīta dzīvokļiem

© publicitātes foto

Mums nāk līdzi padomju mantojums – neliela izmēra tipveida dzīvokļi blokmājās, kuros dzīvo lielākā daļa Rīgas un arī citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji.

Lai 45, 50 vai 60 mājokļa kvadrātmetros ietilpinātu visu, kas dzīvei nepieciešams, ir krietni jāpalauza galva. Viens no risinājumiem varētu būt vieglas un kompaktas mēbeles no lamināta un masīvkoka.

Sekcija – daudzfunkcionāla mēbele

Masīvo padomju laika sekciju vietā mēbeļu ražotāji tagad piedāvā daudz pievilcīgākas un vieglākas konstrukcijas daudzfunkcionālu vairāku moduļu mēbeli. Sekcijā var būt drēbju skapis, vieta televizoram, mūzikas centram, datoram un gultas veļai, vitrīna grāmatām un traukiem, arī bārs. Šī mēbele parasti tiek taisīta nelielām istabām, lai telpā to varētu kompakti novietot un tajā varētu salikt visu nepieciešamo. "Sekciju dizaina pamatā ir atklāti, daļēji atklāti un ar durvīm piesegti plaukti, kā arī ērtu un ietilpīgu atvilktņu sistēma. Ja cilvēks ir nolēmis individuāli pasūtīt sekciju, tad jau viņš skaidri zina, ko viņš tur vēlas ielikt. Šīs vēlmes var būt stipri detalizētas un specifiskas – tādas, ko viņš nav saskatījis tipveida mēbelē veikalā," norāda mēbeļu projektētājs Valdis Ķezbers.

Telpā, kur iespīd tikai rīta saule, būtu ieteicams izvēlēties gaišākas mēbeles. Kaut tumšas varētu šķist prestižākas, nelielā istabā tās var radīt nomācošu gaisotni. "Mēbeles pārsvarā projektējam ar speciālas datorprogrammas palīdzību, lai klients redzētu, ko viņš ir pasūtījis un kā šis interjera priekšmets izskatīsies telpā," stāsta mēbeļu projektētājs un ražotājs. "Mēs izgatavojam plašu mēbeļu spektru: sekcijas, zemos plauktus, galdus, soliņus, divstāvu un divguļamās gultas, virtuves iekārtas un priekšnama iekārtas no lamināta, plastikāta un arī masīvkoka. Bet pasūtītājs var izvēlēties pēc sava prāta ne tikai mēbeles dizainu, bet arī materiālu, kas būtu atbilstošs viņa mājokļa interjeram."

Stratēģiski svarīga vieta – virtuve

Virtuve ir tā mājokļa daļa, kur īpaši liela nozīme racionālam un ērtam iekārtojumam. Dizaina projektēšanas stadijā vajadzētu kārtīgi pārdomāt visus ideju realizācijas variantus, lai vēlāk izvairītos no neapmierinātības, ka viss nav izdevies, kā gribējies.

Ļoti svarīgi izvēlēties visērtāko vietu ēdiena gatavošanai un izlietnei, tāpat jāatrod racionāls novietojums visām virtuves tehnikas ierīcēm: plītij, cepeškrāsnij, ledusskapim, trauku mazgājamai mašīnai un citām.

Laba dizaina pazīme ir arī estētiskais moments. Lai virtuvē būtu patīkami uzturēties, svarīgs ir mēbeļu izskats, forma un krāsu gamma. Bet, protams, tikpat liela nozīme ir materiāliem, no kā tās izgatavotas.

Virtuves mēbeļu korpusus parasti izgatavo no kokskaidu plātnēm, bet fasādes daļu – no kāda praktiska, mitruma izturīga un labi tīrāma materiāla, piemēram, tās pašas kokskaidu plātnes, kas pārklāta ar laminātu. Bet pastāv arī citi varianti – masīvkoks vai saplāksnis. Tiesa, ir jāatceras, ka koks ir kaprīzs materiāls, kam nepatīk mitrums un temperatūras svārstības.

Virtuves iekārtas darba virsmai ir jābūt izturīgai un ilgi jākalpo. Viens no izturīgākajiem galdvirsmu variantiem ir kokskaidu plātne ar plastikāta segumu, jo plastikāts ir praktisks un ekonomisks materiāls, izturīgs pret karstumu un skrāpējumiem. Var izmantot arī mākslīgo akmeni, kas imitē dabīgā akmens struktūru un ir izturīgs materiāls.

Mēbelēm jābūt pietiekami ērtām, lai no tām bez problēmām varētu paņemt katlus, pannas, traukus un galda piederumus. Gadu gaitā virtuves dizainā ir izkristalizējies kāds būtisks pamatprincips – tā ir trijstūra darba zona starp ledusskapi, izlietni un plīti. Speciālisti norāda – ja virtuves iekārtojums nav racionāls, tad rosīga saimniece, dienas laikā pārvietojoties pa šo telpu, mēro pat vairākus kilometrus. Turpretim, ja viss atrodas savās vietās, varot ieekonomēt 60% ceļa un 30% laika.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar mēbeļu ražotni SIA Sanoda

***

NODERĪGI!

Materiāla piemērotības kritēriji:

virsmas cietība;

izturība pret mitrumu;

izturība pret ķīmiski un bioloģiski aktīvām vielām;

karstumizturība;

formas noturība mitruma, temperatūras un slodžu iespaidā;

labas kopšanas iespējas.

***

Tendences

Lamināts ir kokskaidu plātne. Tas ir visos virzienos vienādi izturīgs materiāls, kura izgatavošanā izmanto koksnes atgriezumus, ko ar speciālām iekārtām sagriež šķeldās, pēc tam – noteikta izmera skaidās. Skaidas sajauc ar saistvielu – speciāliem sintētiskajiem sveķiem – un šo masu presē augstā temperatūrā. Pēc tam plātni pārklāj ar kvalitatīvu, melamīnsveķiem impregnētu papīru ar tekstūru, kuru presējot ar lielu spiedienu veidojas ciets un izturīgs pārklājums. Laminātu plaši izmanto mēbeļu un virtuves iekārtas korpusa un fasādes daļu izgatavošanai, jo šim materiālam ir augsta noturība pret mitrumu, mehāniskām slodzēm, kā arī pret dažādām sēnītēm un mikroorganismiem. Tas izstrādājumus no lamināta padara par higiēniskiem un drošiem ikdienā.

Plastikāts ir vispieprasītākais materiāls virtuves virsmām, jo tas ir nodilumizturīgs, viegli kopjams, higiēnisks, temperatūru svārstību un mitrumizturīgs. Tam ir ilgs kalpošanas laiks, un tas pieejams ļoti daudzos krāsu toņos un ar dažādām faktūrām, kas imitē koku, akmeni, marmoru un pat metālu.

MDF ir vidēja blīvuma kokšķiedru plātne, kas izgatavota no sasmalcinātas koksnes šķiedras, kuru iegūst no mizotas un atlasītas skuju koku koksnes, to presējot un sajaucot ar saistvielu. Plātnei ir viendabīga struktūra un augstas fizikāli mehāniskās īpašības. MDF izmanto korpusa mēbeļu, durvju ražošanā, iekšējos apdares darbos.

Saplāksnis ir vairākslāņu koksnes pārstrādes materiāls. Tā izgatavošanai izmanto dažādas koksnes, piemēram, bērzu, egli un priedi; tam raksturīga augsta izturība un minimāla mainība mitruma un gaisa temperatūras svārstību iespaidā. Šo īpašību dēļ saplāksni izmanto ne tikai galdniecībā un celtniecībā, bet arī kuģu būvē.

Svarīgākais