Vēsturiskais apvienojumā ar mūsdienīgo

VECRĪGAS LEPNUMS. Šī vēsturiskā jūgendstila ēka Vecrīgā, kur tagad iekārtota viesnīca un restorāns Neiburgs, uzcelta 1903.gadā pēc pazīstamā vācbaltu arhitekta Vilhelma Bokslafa projekta. Viesnīca izbūvēta, saglabājot arhitektūras mantojumu un apvienojot to ar mūsdienīgu dizainu un komfortu. © F64

Viesnīca Neiburgs, kas savu mājvietu radusi Vecrīgā un ieguvusi jūgendstila arhitektūras pieminekļa statusu, oficiāli savas durvis apmeklētājiem vēra 2010. gadā.

Būve ir saņēmusi nozīmīgas Latvijas arhitektūras un būvniecības balvas:

2009.gadā: GADA LABĀKĀ BŪVE LATVIJĀ,

1.vieta nominācijā "Restaurācija", ēkas rekonstrukcija viesnīcas vajadzībām.

2010.gadā: GADA BALVA INTERJERA DIZAINĀ, 1.vieta "Viesnīca un restorāns NEIBURGS".

Restorānam NEIBURGS ir senāka pieredze kā viesnīcai – tas tika atvērts agrāk un šovasar atzīmēja jau trīs gadu jubileju. Viesnīcas telpu apdarē saglabātas un restaurētas vēsturiskās detaļas – griestu gleznojumi un stuka veidojumi, vecās durvis un parketi telpās, kā arī kāpņu flīzējums un margas. Viesnīcas mārketinga menedžere Brigita Veinberga stāsta, ka ēku būvējis rakstnieces Andras Neiburgas vectēvs būvuzņēmējs Ludvigs Neiburgs 1903.gadā. Tāpēc arī viesnīcai un restorānam dots viņa vārds. Rakstnieces ģimene ieguldījusi lielu darbu, lai saglabātu un atjaunotu dzimtas īpašumu. Vēsturiski māja tika būvēta kā dzīvokļu ēka ar maziem veikaliņiem pirmajā stāvā. Pirms tam šai vietā atradušies trīs mazi namiņi, un vienā no tiem bija iekārtota slavenā kolekcionāra un glezniecības restauratora Domeniko de Robiani gleznu galerija – viena no pirmajām galerijām 19. gadsimta Rīgā.

Viesnīcas direktore Ilze Riņķe atklāj vēl kādu interesantu faktu – Ludvigs Neiburgs šo ēku dāvinājis kāzās savai meitai Verai Andersons. Meita kara laikā emigrējusi, taču dāvana palika. Pēc denacionalizācijas Ludviga Neiburga mantinieki nolēma visus mantotos īpašumus apsaimniekot kopīgi. “Mēs arī saviem viesiem vēlamies radīt sajūtu, kāda rodas, saņemot dāvanu”, saka Ilze Riņķe, “un viņi ir mums pateicīgi”.

Interjera dizainu, kurā apvienota saudzīga attieksme pret arhitektūras mantojumu ar mūsdienīgām ērtībām, viesnīcai veidojusi arhitekte Iveta Cibule. Interjera īpašais akcents ir daudzie interesantie gaismas ķermeņi, kas rada patīkamu atmosfēru gan viesnīcas vestibilā, gan apartamentos – tajos izgaismots katrs telpas stūrītis. Interjeram nav raksturīga pārlieka greznība, drīzāk atturīga elegance, gaumīgi un rūpīgi pārdomāti elementi, lieliski sasaucoties vēsturiskajam mantojumam ar mūsdienīgiem risinājumiem. Piemēram, vēsturisko vēdināšanas lūciņu ornamenti izmantoti un atkārtoti metāla plāksnēs, kas piesedz modernās kondicionēšanas lūkas telpās. Telpu apdarē dominē pelēcīgie, mierīgie toņi, tikai akcentam izvēloties košākas krāsas, bet sabiedriskajās telpās vienmēr ir izvietoti skaisti ziedi, kas lieliski izceļas klusinātajos interjeros.

Svarīgākais