Ērts šūpuļtīkls atpūtai un romantikai

© publicitātes

Vasarā lielisks dārza, verandas vai terases dizaina elements ir šūpuļtīkls, taču arī mājā un pat nelielā dzīvoklī var īstenot šādu ideju – uzstādīt ērtu zvilni, kas sniedz relaksējošas un atslābinošas funkcijas ķermenim.

Tāpēc šūpuļtīkli kļūst aizvien populārāki, jo atpūtus mirkļus padara īpaši jaukus un vienlaikus ir arī interesants dažādu interjeru papildinājums.

Šūpuļtīklu veikala Vespucci.lv direktore Edīte Kolomenska stāsta, ka pirms šūpuļtīkla iegādes svarīgi zināt, ka pareizākā izvēle būtu – lai ražotājs iepakojumam būtu pievienojis pasi vai sertifikātu, kas apliecina ne vien kvalitāti, bet sniedz informāciju, kas jāievēro šūpuļtīkla ekspluatācijā. Būtisks faktors ir maksimālais svars – katram tīklam ir savs svara ierobežojums. Tas noteikts, sākot no 120 kilogramiem līdz 280 kilogramiem atkarībā no tā, vai tīkls ir vienvietīgs vai divvietīgs, vai ģimenes. Ceļojuma šūpuļtīkliem maksimālais svars būs no 80 līdz 100 kilogramiem. Otrs nozīmīgs rādītājs, kas jāzina lietotājam, ir tīkla platums: jo platāks ir tīkls, jo tas sniedz lielāku komfortu.

Stiprinājumu nozīme

Uzmanību vajadzētu pievērst arī stiprinājumam, kurā tīklu iekarina, lai tas būtu ne vien ērts, bet arī drošs lietošanā, un citām detaļām, kas nepieciešamas šūpuļtīkla nostiprināšanai, ir jābūt sertificētām, norāda E. Kolomenska. Modernie stiprinājumi ir izveidoti tā, lai šūpuļtīkla iekāršana būtu maksimāli ērta, ātri un vienkārši veicama, piemēram, ar viegli atāķējamām karabīnēm un virvēm. Ārpus mājas tīklu var kārt starp kokiem, atliek tikai novērtēt, lai tie būtu pietiekami spēcīgi un izturīgi. Problēmu nebūs arī tad, ja ir tikai viens koks – otra vietā iespējams izmantot speciālu papildu kāju vai ēkas sienu. Tīklu var nostiprināt starp speciāli izveidotiem atbalsta stabiem vai vertikālām būvkonstrukcijām. Ja nav dabisku konstrukciju, tad iespējams izmantot arī speciālus no metāla, koka vai dažādiem materiāliem kombinētus statīvus, kas kalpos arī kā interesants dizaina elements. Uz terases tīklu uzstāda starp jumta sijām. Svarīgi saskaņot izvēlētās vietas garumu ar tīkla garumu. Tīklam vajadzētu būt par 20 līdz 50 centimetriem īsākam par vietas garumu.

Dažādu audumu veidi

Šūpuļtīklus izgatavo no simtprocentu kokvilnas vai speciāla auduma šķiedras, kas piemērota kalpošanai ārā – Elteh, Hamatex vai Duracord. Speciālais audums ātri žūst, ir izturīgs pret lietu un saules stariem. Latvijas klimatiskajos apstākļos ieteicams lietot tā saucamo šūpuļtīklu – zeķi. Proti, kad šūpuļtīklu nelieto, tam ērti var pārvilkt pāri sintētisku apvalku, kurš aizsargā no vides iedarbības, lai neizbalē. Ja tīkls ir lietū samircis, tad svarīgi to kārtīgi izžāvēt, lai ilgāk kalpotu un mitruma dēļ nesāktu pelēt.

Ražotāji ir padomājuši, lai tīkliem būtu arī skaists dizains – krāsu daudzveidība sniedz iespēju izvēlēties katram pircējam tīkamo modeli, lai varētu ne vien atlaisties, sauļoties vai lasīt grāmatu, bet tas sniegtu arī estētisku baudījumu. Piedāvājumā ir vienkrāsaini, vairāku krāsu, atšķirīgu audumu un to faktūru tīkli. Ekskluzīvu dizaina elementu cienītājiem patiks šūpuļtīkli, kuru malas bagātīgi rotātas ar bārkstīm vai pat tamborētām mežģīnēm, kas rada īpaši greznu efektu. Izvēles iespējas ir plašas. Šūpuļtīklu cenas svārstās no 10 līdz 130 latiem.

Tīklā jāguļ pareizi

Ir divu veidu šūpuļtīkli: Brazīlijas šūpuļtīkli (oriģinālie) bez šķērskoka atbalsta galos un Amerikas šūpuļtīkli, kuriem ir šķērskoka atbalsts abos galos. Strikti noteikt, kurš no šiem veidiem ir ērtāks lietošanā, nevar, jo katram lietotājam ir savas prioritātes un vēlmes. Gados vecākiem cilvēkiem vai maziem bērniem piemērotāki būs modeļi bez šķērskoka, jo tad tīkls būs stabilāks. Galvenais pluss – tīkls spēj precīzi pielāgoties gulētāja auguma aprisēm, un rodas sajūta, ka tīkls ieskauj gulētāju.

«Latvijā cilvēki bieži vien nezina, kā pareizi gulēt šūpuļtīklā. Tas jādara šķērsām – pa diagonāli, pretējā gadījumā nav ērti un mugurai ir lielāka slodze,» uzsver E. Kolomenska. Nedrīkst aizmirst, ka tīkls ir jākopj, lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk. Tīklu ieteicams mazgāt ar maigiem mazgāšanas līdzekļiem, pirms tam saliekot abas cilpas vienā virzienā un kārtīgi sasienot, lai tās veļas mazgājamajā mašīnā nesamudžinātos un tīklu pēc tam varētu viegli un pareizi uzstādīt. Svarīgi, ka uzstādot visiem striķiem jābūt vienmērīgi nostieptiem. Tomēr vislabākais variants – tīklu mazgāt nevis veļas mazgājamā mašīnā, bet ar rokām.

**

No vēstures

Šūpuļtīklus pirms daudziem gadsimtiem radīja Dienvidamerikas indiāņi, kuri starp kokiem iekāra kokvilnas segu. Zem tās uzbēra karstas ugunskura ogles.

Tas radīja iespēju jauki pavadīt brīvo laiku, guļot šādā tīklā.

Kad tika mainīta apmetnes vieta, tīklu bija ērti paņemt līdzi un ātri uzstādīt jaunajā dzīvesvietā.

Uz Eiropu šūpuļtīkli atceļoja kopā ar jūrasbraucējiem.

**

Liegas, šūpojošas kustības gan lielam, gan mazam atsauc atmiņā mīļās māmiņas klēpi. Šķiet, tieši tāpēc cilvēki neapzināti vai

apzināti tīko pēc šī brīnišķīgā izstrādājuma, kas ļauj justies no jauna starp debesīm un zemi.

kāpēc tieši šie?

Oriģināli, ražoti Brazīlijā, Meksikā, Kolumbijā, Nikaragvā, austi ar rokām un mīlestību. FSC un TUV sertifikāti. Nes sauli, mīlestību un prieku jums un jūsu mīļajiem!

Sekojiet saulainajām atlaidēm mūsu mājas lapā www.vespucci.lv

Svarīgākais