Īsta jūrnieka ligzda

© F64

Liepājnieks Ritvars Martinovs savu vienistabas dzīvokli pārveidojis par četristabu dzīvokli, nodalot sienas, jo tā viņam šķiet ērtāk. Tā izskatās interesanti, bet Ritvars saka, ka noteicošais bija finansiālie apstākļi.

Ezerkrasta dzīvoklī ienācis pirms pieciem, sešiem gadiem, kad tas bijis bezpajumtnieku nopostīts. Saimnieks rāda bildes, un tik tiešām nevar salīdzināt bijušo ar esošo. Sākumā šajā dzīvoklī uztaisīts vienkāršs remonts, ko paveicis saimnieka jaunākais dēls. Ritvars stāsta, ka pirms tam dzīvojis dažādos dzīvokļos, bet tajā laikā viņam bijusi ģimene un nav bijis iespējams izveidot tādu dzīvokli, kā pašam patīk. Tagadējais tāds ir – īsts veca jūras vilka dzīvoklis. Ritvars ir dzimis rīdzinieks, 1968. gadā atnācis uz Liepājas jūrskolu. 25 gadus jūrā gājis un pusi no tiem bijis kapteinis. Atlantijas okeāns un Baltijas jūra izbraukāta krustām šķērsām.

«Šis dzīvoklis bija stipri nopostīts. Kā to visu varēju dabūt gatavu, kā ir?» saimnieks brīnās. Kad taisīts remonts, Ritvars jau uzreiz zinājis, ko vēlas. Amatnieks devis savus ieteikumus. Kopīgiem spēkiem iznācis interesants dzīvoklis. Grāmatas Ritvaram mīļas, un to viņam ir vairāk nekā 2000, jo līdz šim skaitlim savulaik izskaitījis savu kartotēku. Ir daudz vecu grāmatu, pat 1866. gada. Un tagad grāmatām izveidoti atsevišķi plaukti.

Interesanta ir Ritvara virtuve. Bez gāzes plīts, kanalizācijas cauruma un krāna. Tajā ir elektriskais vārāmais aparāts, mikroviļņu krāsns, un tad, kad uznākot lielais iekāriens, tad arī ko pagatavojot. «Man ir arī elektriskā plītiņa. Gāzes plīts, pirmkārt, aizņem vietu, un es to neizmantoju. Kāpēc to turēt?» vaicā Ritvars.

Saimnieks lēš, ka remontam iztērēti vidēji 5000 latu – par pirmo remontu un dzīvokļa izskaistināšanu. Koka mēbeles iegādātas pēc tam. «Esmu apmierināts, jo neviena kapeika nav izgājusi lieki. Visu meistari ir darinājuši. Jaunībā jau taisīju pats, kā gribēju un varēju. Jūrnieki visu prot un izdara. Dzīve piespiež. Bet zinu arī to, ka labāk par meistariem neuztaisīšu. Esmu slinks. Baudu to, ko izdarījuši citi,» saka Ritvars.

Viņš citiem iesaka neuztraukties, ka nav naudas, lielas platības un iespējas kaut ko ļoti greznu uztaisīt. «Jāsamēro savas iespējas ar to, ko vēlos. Viss tapis 4,5 gadu laikā. Pamazām kaut kas nāk klāt, nav jau vajadzīgs uzreiz. Ja grib, ja ir idejas un vēlēšanās, var izdarīt. Jebkurā dzīvoklī, ja ir idejas, var iegūt skaistu kopskatu.»

Ritvars Martinovs ir interesanta personība. Liels grāmatu krājējs, skaistuma mīļotājs un dzīves baudītājs. Jūrnieks ar plašu sirdi un dvēseli, kuram jūra tuva visu mūžu. Tagad par to stāsta jaunajai paaudzei.

SENATNĪGUMS. Saimnieka guļamistabā ir sijas, tās viņš gribējis darināt no priedes koka. Un jūras gleznas, kuras gleznojis sens Ritvara draugs, rīdzinieks Juris Krasts. Parastos rāmīšus saimnieks negribējis, tāpēc ielicis no jūras izskaloto koku rāmjos. Tā esot dabiskāk un skaistāk. «Gleznās jūra ir sabangota, tāpēc rāmis uzlikts no salauzītiem, jūras izskalotiem kokiem. Katrai gleznai ir savs stāsts,» vēstī saimnieks. Un piemetina, ka te ir viss labam miegam. Klusums, mīļie priekšmeti, un to visu Ritvars bauda.

TUPELĪŠU KOLEKCIJA. «Tupelītes man ir vairāk nekā 100. Vienreiz veikalā pie kases ieraudzīju tupelītes, iepatikās un nopirku. Tas bijis kolekcijas sākums. Tagad bērni un mazbērni dāvina, arī paziņas. Zina, ka man tupelītes ir, atved arī no Lietuvas. Tagad gan tādas neesmu manījis.

Svarīgākais