Minimālisms ar hai–tek iezīmēm

Priekšnamā pretī ārdurvīm izveidota spoguļsiena, aiz kuras iebūvēts sienas skapis. «Svešam ienācējam tās ir spoguļa lamatas: ja kāds ienāk ar negatīvu enerģiju, tad spogulis to neitralizē – atstaro skaudīgu un ļaunu skatienu, atgriežot to nelabvēlim.» Blakus durvīm novietots Karaļa krēsls vai tronis, kur var ērti uzglabāt apavus. © F64

Vibrāciju terapijas speciāliste, biedrības Es un Tu dibinātāja Dita Marksa kopā ar ģimeni savu mājvietu iekārtojusi minimālisma stilā ar hai–tek iezīmēm – daudz gaismas, plašuma, skaidras līnijas un daudzveidīgs spēcīgu krāsu lietojums.

Šāds stila elementu kopums šajā ēkā, kas celta ar piramīdas jumtu, rada īpašu mājīgumu un viegluma sajūtu. «Nams ir kā man tuvs cilvēks, ar kuru pastāvīgi satiekos. Šeit ir telpa, klusums, miers, gaiss un daudz gaismas dažādai noskaņai,» stāsta Dita Marksa, kuras ģimene mājas labiekārtošanā ieguldījusi pamatīgu darbu, izdomu un savas izcilās dizaineres īpašības.

Ienācēju pirmām kārtām suģestē mājas atrašanās vieta ar interesantām reljefa formām un neatkārtojamās dabas klātbūtne. Ēkas iekšpuses dizainā izmantots nerūsējošais tērauds un akmens flīzes, kas darbojas kā gaismas atspulgi. Dita uzsver, ka jebkurā mājā starp interjeru un tā iemītniekiem notiek mijiedarbība bioenerģētiskā līmenī. «Ienākot mājā, ir jāsaka: «Es esmu miers, es esmu prieks.» Šajā vidē varu filozofēt un atrodos garīgā saiknē ar kosmosu,» saka mājas saimniece.

Terase ir dzīvojamās telpas harmonisks turpinājums, no kura paveras brīnišķīga ainava ar reljefu. «Mazā čalojošā upīte nomierina, attīra prātu un palēnina domu skrējienu. Mūžzaļie augi dod zaļās krāsas enerģiju visu gadu. Dīķī kurkst vardes, zaros pogo lakstīgalas – tas nozīmē, ka cilvēks var izjust dabas daudzveidību. Šeit valda dievišķs miers,» atzīst Dita Marksa (foto ar ģimenes mīluļiem čivavu Repi un Rodežijas ridžbeku Šaniju).

Dita stāsta, ka pavasarī pēc logu nomazgāšanas tie netiek aizsegti ar aizkariem, lai iemītnieki varētu priecāties par visiem gadalaikiem. Logi, kas savienoti ar grīdu, uzsver vienotību un saikni ar dabu, caur tiem paveras brīnišķīgs skats. Uz grīdas nevienā telpā nav sliekšņu, plašās mājvietas grīdu bērni izmanto sportiskām aktivitātēm – skrituļošanai, brauc ar BMX.

Lapene paredzēta atpūtas mirkļiem jebkurā gadalaikā – gan vasaras vakaros, gan aukstās ziemas dienās, kad sakārojas uzcept un apēst karstas desiņas.

Svarīgākais