Modernā un veclaicīgā sajaukums

Pie galda tiek ieturētas maltītes, un arī īpaši tuvi ciemiņi tiek sēdināti pie šī galda. © F64

Jūrmalnieces Maijas Braķes ģimene pirms desmit gadiem ieguva īpašumā zemi un vecu māju, kuru bija nolemts restaurēt.

«Taču māja nejauši sabruka, no tās palika tikai viena daļa kurtuvē. Ja nāktos veco māju restaurēt, tad droši vien izmaksas būtu lielākas,» stāsta Maija Braķe.

Viņa atceras, ka būvniecības process, kas ilga apmēram trīs gadus, bija diezgan smags, jo viss bija jāsāk no nulles. «Priecīga biju tad, kad varēju sākt iekārtot māju. Mans sapnis bija liela virtuve un vannas istaba, un abi sapņi ir piepildījušies.» Saimniekiem bija jāņem vērā restaurācijas noteikumi un jābūvē māja tāda pati, kāda tā bija. Tāpēc bija zināms, ka ēka būs liela. «Ar māju ir tā – vienā stūrī kaut kas tiek izdarīts, kad jāķeras klāt nākamajam. Jāņem vērā, kādi ir šejienes klimatiskie apstākļi – nav tādu krāsu, kas spētu aizsargāt koku no lietus iedarbības. Desmit gadi ir pagājuši, tāpēc māja jau liek kaut ko remontēt,» secina Maija. «Man patīk sava māja, lai gan darba ir daudz. Manai mammai, kura arī šeit dzīvo, esot sajūta, ka šajā mājā dzīvojot visu mūžu.»

Maija uzskata, ka īstu māju sajūtu var rast, ja tajā viss ir tā, kā pašiem iemītniekiem patīk. «Mūsu mājā tā arī ir, jo neesmu aicinājusi talkā nevienu dizaineri, visu esmu iekārtojusi pati.» Būvējot māju, gandrīz visas ieceres ir īstenotas, tikai viena palikusi nerealizēta – terasei nav stikla nojumes, zem kuras varētu sēdēt arī lietainā laikā, taču tagad šim nolūkam tiek izmantots lietussargs.» Divu paaudžu mājokļa interjerā lieliski sader gan modernais, gan senatnīgais stils, jo saimnieki tajā izvēlējušies arī veclaicīgas mēbeles. «Žurnālos biju redzējusi šādu miksli. Arhitektei stāstīju, ka mājā būs seno laiku mēbeles. Viņa šaubījās, kā izskatīsies moderna mājvieta ar šādām mēbelēm, bet, kad ieraudzīja, secināja, ka ir ļoti labi,» atminas Maija. Mājvietā pie logiem netiek likti aizkari, tikai dažās telpās izvēlētas pieskaņotas žalūzijas, jo labsajūtu rada gaišums un tas, ka aiz logiem paveras jauks skats laukā.

Maija Braķe uzskata, ka īstu māju sajūtu var rast, ja tajā viss ir tā, kā pašiem iemītniekiem patīk. «Mūsu mājā tā arī ir, jo neesmu aicinājusi talkā nevienu dizaineri, visu esmu iekārtojusi pati,» saka viņa

PROTESTS BALTAJAM. Virtuvei Maija izvēlējusies sarkano krāsu. «Tā ir protests baltajai krāsai. Kopš jaunības man patīk sarkana krāsa. Agrāk bija pierasts pie baltām flīzēm, gāzes plīts, ledusskapja... Man tik ļoti tas nepatika, tāpēc izdomāju, ka man viss būs sarkans,» atklāj Maija. Kad pirms tam dzīvojusi savā dzīvoklī, uzradušies interjera priekšmeti sarkanā krāsā. Pēc viņas domām, pēc tam jau ir grūti pāriet uz citu krāsu. Viņa atceras, ka problemātiski bijis atrast piemērotas flīzes virtuves zonai salīdzinājumā ar to, cik plašs piedāvājums ir tagad. Maija atklāj, ka viņai patīk darboties virtuvē, tikai tam neatliek tik daudz laika, cik gribētos.

Svarīgākais