Mārtiņš Aleksandrovičs realizē idejas

© Mārtiņš Zilgalvis F64

Latvijas čempions motokrosā, šā gada sacensību Rockstar Champions Race uzvarētājs, motosportists un jauno censoņu treneris Mārtiņš Aleksandrovičs kopā ar draudzeni Elīnu Džeriņu no daudzajiem jaunajiem dzīvojamo māju kompleksiem izvēlējās gaišu un kompaktu studijas tipa dzīvokli renovētā deviņstāvu namā.

Mārtiņam un Elīnai šī esot pirmā mājvieta, ko paši atraduši, iegādājušies un iekārtojuši pēc vecāku mājas pamešanas. "Mēs gribējām mājokli centrā, vēl bija prasība, lai būtu labs skats pa logu," savas vēlmes uzskaita dzīvokļa saimnieks un piebilst, ka tās esot piepildītas, jo dzīvojamā ēka atrodas Rīgas centrā un logi ir vērsti pret parku, kur Mārtiņš dodoties skriet rīta krosiņu. "Es iepriekš nodarbojos ar nekustamā īpašuma tirdzniecību, tāpēc man šajā jomā ir pieredze, kas atviegloja dzīvokļa izvēli. Vispirms apskatīju renovētu dzīvojamo ēku Ganību dambī, kas man ļoti iepatikās. Uzzinot, ka šīs ēkas īpašnieks atjauno vēl kādu objektu – rūpnīcas korpusu Rīgas centrā, nolēmām to apskatīt. Kaut gan vēl pilnā sparā ritēja celtniecības darbi, sapratām, ka esam atraduši meklēto."

Elīna norāda, ka viņus piesaistījusi arī "ekskluzīvi iekārtotā kāpņu telpa". Tās interjers ir renovētā rūpnīcas korpusa pievienotā vērtība, turklāt šādiem projektiem netipisks, jo kāpņu telpas iekārtošanai izmantotas gan greznas griestu lustras, gan sienās iemontēti dekoratīvi gaismas ķermeņi, turklāt katrā stāvā ir novietotas apjomīgas vāzes ar mākslīgo ziedu kompozīcijām, bet pirmajā stāvā ir pompozas mīkstās mēbeles. Savukārt gada siltajos mēnešos esot iespēja sarīkot viesības ēkas mansardā. "Projekta attīstītājs mums teica, ka viņa mērķis esot katru nākamo māju radīt arvien skaistāku. Šis nams ir liecība, ka viņam tas izdodas."

Sešdesmit vienu kvadrātmetru lielo dzīvokli viņi iegādājušies pirms pāris gadiem, tam bijusi tikai t. s. pelēkā apdare. Par telpu plānojumu, sienu siltināšanu, grīdu likšanu, iekšējās apdares materiāliem un mēbelēm domājuši paši. "Vispirms uzskicējām, kādu gribam redzēt savu dzīvokli, tad to profesionāli uzrasēja arhitekts," atceras Elīna. "Tas, kā mēs likām kopā savas domas, bija ļoti aizraujošs process."

Par dažām jauniešu idejām arhitekts esot teicis, ka tās nav iespējams realizēt. "Piemēram, viņš šaubījās, vai varēsim tualeti iekārtot citā dzīvokļa daļā, nevis tajā, kur ir stāvvads. Bet mēs negribējām, ka tualete atrodas blakus dzīvojamai telpai, jo tad, atnākot viesiem, varētu veidoties neveiklas situācijas. Iegādājoties speciālu sūkni, tualeti izdevās iekārtot tur, kur vēlamies, – priekšnamā," stāsta Mārtiņš un palepojas, ka interesanta sanākusi arī vannasistabas un guļamistabas sienas forma. "Tā ir liekta. Lai to panāktu, izmantojām ģipškartonu."

Dzīvokļa saimnieki ar savu veikumu esot apmierināti un ir apņēmības pilni tuvākajā laikā pabeigt interjera veidošanu. "Ekonomiskā krīze mazliet piebremzēja darbus, jo lati jau nenāk tik vienkārši. Vēl mums ir nepieciešama virtuves iekārta un iebūvētie skapji priekšnamā. Bet – gan jau!"

IEMĪĻOTA VIETA. Mārtiņam Aleksandrovičam un viņa draudzenei Elīnai Džeriņai iecienītākā vieta viņu jaunajā dzīvoklī esot komfortablais ādas dīvāns, kurā sēžot, paveras gan skaista panorāma uz tuvējo parku, gan ērti skatīties televīzijas pārraides vai filmas. "Dīvānu mēs iegādājāmies ELKOR. Piesaistīja tas, ka to var dažādi transformēt. Ja ir vēlēšanās, dīvāna vidējo daļu noloka, un ir galdiņš, kur novietot našķus, ko grauzt, skatoties televizoru. Ja gribas atlaisties, arī tas ir iespējams, jo katru dīvāna sekciju var izvilkt atsevišķi," ar ērto mēbeli ir apmierinātigan Mārtiņš, gan Elīna.

STUDIJAS TIPA. Dzīvojamā telpā ir iekārtotas divas zonas – atpūtai un maltīšu ieturēšanai. Ar ādu apvilktie krēsli pie ēdamgalda esot vietējo meistaru darinājums, bet efektīgais galdauts ir Elīnas atradums. Uz grīdas segts ozolkoka parkets, no ģipškartona izliekto sienu apgleznojis jauns mākslinieks, kurš vēl studē Mākslas akadēmijā. Gaismekļi atrasti atlaižu laikā. "Man laimējās visas lampas nopirkt par ļoti izdevīgu cenu," apmierināti nosaka Elīna.

PIETURZĪMES. Uz zemās palodzes jaunieši sarindojuši sev svarīgas lietas, kas atgādina par kopīgiem ceļojumiem un sportiskā cīņā gūtiem panākumiem. Priekšplānā – balva, ko motosportists Mārtiņš Aleksandrovičs šogad ieguva, uzvarot sacensībās Rockstar Champions Race.

GUĻAMISTABA. "Man patīk masīvas griestu lampas, kas šim dzīvoklim īsti nav piemērotas. Lai tomēr varētu piepildīt savas vēlmes, guļamistabai atradu greznu gaismekli no stikla un koka," stāsta Elīna un nosmej, ka vajagot būt pacietīgiem, kad veikalā izdodas atrast kāroto mantu, taču tā šķiet par dārgu. "Šīs lampas sākuma cena bija 3000 latu, bet mēs nopirkām par... 45 latiem. Paldies krīzei! Līdzīgi bija ar zīmējumu uz papirusa, ko gribējām nopirkt, ceļojot pa Ēģipti. Vīrs, kurš zīmējumu ar piramīdām pārdeva, sākumā prasīja 500 dolāru, bet vēlāk bija ar mieru šo mākslas darbu atdot par 40 dolāriem." Metāla gultu ar greznajiem galiem un naktsskapīšiem iegādājušies internetā.

GABALIŅŠ VASARAS. Lai telpai piešķirtu dzīvespriecīgu akcentu, uz vienas sienas līmējuši fototapeti. Vannasistabas un arī pārējo telpu iekšējai apdarei izmantoti kvalitatīvi materiāli. "Es kādreiz darbojos celtniecībā, tāpēc pārzinu šo jomu. Ir arī paziņas būvmateriālu veikalos "Kurši", "K–Rauta", "Tapeks", "Hanzas flīžu tirgus" un citviet," atklāj Mārtiņš.

AMERIKAS IESPAIDĀ. Būdami ceļojuma iespaidā, jaunieši vannasistabai izvēlējušies Amerikas dienvidu daļas arhitektūrai un interjeram raksturīgo zilo un balto krāsu. Dušas kabīne meistarota pēc individuāla pasūtījuma.

PĀRDOMĀTI. Mārtiņa un Elīnas dzīvoklis atrodas mājas stūrī, tāpēc tam ir vairāk logu nekā mitekļiem ēkas citās daļās. Arī vannasistaba ir ar plašu logu, par ko abi priecājas. "Sēžot džakuzi, iespējams baudīt arī to burvību, kas paveras pa logu, – parka kokus. Rudenī tie iekrāsojas sarkanos un zeltainos toņos, bet ziemā ir apsniguši balti," par dzīves romantisko pusi priecājas Elīna. Mārtiņš viņu papildina: "Man vannasistabā patīk tik ļoti, ka šeit mēdzu pat kārtot darba lietas. Sēžu vannā, telefons pie auss, dators izstieptas rokas attālumā." .

EFEKTĪGI. Kad Mārtiņš pasūtījis flīzes, speciālisti brīnījušies par šādu izvēli, jo glancētās flīzes ar zeltīto rakstu šķitušas pārāk pretenciozas. "Es gribēju, lai šī telpa atšķirtos no mierīgos toņos ieturētā interjera pārējā dzīvoklī," saka Mārtiņš.

***

Lietas, kas iedvesmo

DINAMIKA. Dzīvojamā istabā pie sienas atrodas ierāmēta fotogrāfija, kurā redzama Mārtiņa Aleksandroviča autoritāte motosportā. "Te ir visas lietas, kas simbolizē jomas, kas mani interesē. Mans favorīts – amerikāņu motosportists Buba Stjuarts, manas motokrosa sporta skolas un motokrosa sacensību Superkauss logotips.".

RELIKVIJA. Motokross ir Mārtiņa dzīvesveids, tāpēc ir liels prieks par ikvienu uzvaru sacensībās. Svaigākie lauri ir uzvara sacensībās Rockstar Champions Race. Par godu šim notikumam Mārtiņš ierāmējis savu sporta kreklu, kurā startēja šajās sacensībās.

Svarīgākais