Mājvieta ar Ēģiptes valdzinājumu

© F64

Rīdziniecei Sanitai Fridrihsonei ar ģimeni, iegādājoties četristabu dzīvokli, noteicošais bija lielā platība.

Ģimenei bija svarīgi, lai var iekārtot viesistabu, kur uzņemt ciemiņus, atvēlēt vienu telpu darba kabinetam un pietiktu vietas, kur atsevišķi izveidot apģērbu glabātavu.

«Ienākot šajā dzīvoklī, veikts kapitālais remonts, lai tā iekārtojumu radītu pēc savām iecerēm,» stāsta Sanita. Viņas pirmais pirkums jaunajam dzīvoklim bija baltas marmora kolonnas, ko saimniece ieraudzījusi veikalā un kuras iepatikušās. «Reizi gadā dodos uz Ēģipti, un tās šķita ar to saistītas, tāpēc vispirms manā īpašumā nonāca šāds dizaina elements.» Tad Sanita sākusi aizdomāties, kurā vietā dzīvoklī tās vislabāk iederēsies. Viņu suģestē šī valsts, tāpēc no tās tikuši atvesti daudzi interjera priekšmeti, kam nācās pieskaņot pārējo mājvietas dizainu. Tradīcija turpinās joprojām – ik reizi, dodoties tālajā ceļojumā, uz Latviju atved interesantas lietas. Grūti bija dzīvoklim sameklēt tapetes, jo Sanita tās vēlējusies zaļganā tonī. «Ieejot veikalā un ieraugot kādu lietu, domāju, vai tā mani uzrunā, un iztēlojos, kā tā iederēsies dzīvoklī. Uzreiz nepirku, bet aizbraucu uz mājām, un, ja, no rīta pieceļoties, domāju, ka man noskatīto vajag, tad braucu atkal uz veikalu.» Viņa atklāj, ka apmēram pusgads pagājis, apmeklējot dažādas tirdzniecības vietas, kamēr atradusi visu nepieciešamo dzīvokļa interjera iekārtojumam, kuram pati ir dizaina autore. «Man patīk iekārtot savu mājvietu pašai. Nekad neviens cilvēks no malas nevar tik labi saprast, kādu vidi vēlos radīt un kādas ir manas izjūtas. Iekārtojot katru stūri, esmu visu pārdomājusi, tāpēc jūtos labi,» atzīst Sanita.

Viesistaba Sanitai dzīvoklī ir vismīļākā, jo patīk gaišums šajā telpā un brīva vide. «Tajā ir mājīgums, un arī ciemiņiem patīk. Laba vieta, kur visiem patērzēt.» Viņa spriež, ka mājīgumu dzīvoklī rada arī mīļas lietas.

STATUJA UN LUSTRA. Tieši ar balto kolonnu iegādi sākās interjera izveide dzīvoklī. Sanita atklāj, ka Ēģiptē bijusi vairākas reizes un došoties vēl, jo interesē daivings (zemūdens peldēšana ar akvalangu). Šo Seno Ēģipti simbolizējošo smago statuju Sanita arī atvedusi no ceļojuma. Lustra, kas veidota no maziem gliemežvākiem, arī atceļojusi no Ēģiptes tāpat kā gleznas, kas izvietotas plašajā dzīvoklī pie sienas.

Darba kabinetam izvēlēti melnbalti un sūnu zaļi toņi. «Tādas bija manas tā brīža izjūtas, kāpēc izvēlējos šādas krāsas,» saka Sanita. «Zaļais tonis veicina domāšanu un mudina darboties. Dažreiz tā mēdz būt, ka pēc remonta cilvēks saprot, ka kaut ko vajadzēja veidot citādi. Man nav bijusi vēlēšanās dzīvoklī kaut ko pārveidot.»

Koridorā izvēlēti bēši toņi, un arī tajā pie sienām aplūkojamas no Ēģiptes vestās gleznas. Sienai šajā telpā krāsojumu veidojusi Sanita. «Zem katras gleznas vēlējos izveidot nelielu aprakstu ar katras nozīmi, bet tas palicis nepaveikts darbs.»

ATPŪTAS ZONA. Sanita plānoja, ka kolonnām pieskaņos arī baltu kamīnu ar kolonnu, taču to bijis problemātiski atrast, un iegādāsies baltus krēslus. Tāpēc iecere par atpūtas zonas izveidi viesistabā palikusi neīstenota.

Grīdām dzīvoklī izvēlēts gan lamināts, gan mīkstais segums. Šo vāzi Sanitai uzdāvinājusi mamma, un tā lieliski iederas ar Ēģiptes noskaņu veidotajā interjerā. «Glezna simbolizē ģimeni, tās svētību un labklājību.» Sanita teic, ka tai bijusi īpaša nozīme, jo tagad viņa ir divu bērnu māmiņa.

Vannasistabu Sanita vēlējusies iekārtot franču stilā – ar aizkariem, bet finālā ieliktas bīdāmās durvis. Telpa dzīvoklī izremontēta pirmā. «Sākumā durvju vietā bija aizkari, bet durvis ielikām bērnu dēļ – lai telpa būtu siltāka.» Speciāli uzlikts podests, lai būtu ērtāk izmantot izlietni, un arī augstās vannas dēļ bijis jāņem vērā šis nosacījums. Dzīvokļa īpašniece atceras, ka smago vannu bijis grūti ienest dzīvoklī, tāpēc talkā nācies ņemt vairākus vīriešus. Vēlējusies, lai apgaismojumam kalpotu lustra, nevis lampiņas, kā tas ir tradicionāli vannasistabās. Kad viņa iegādājusies brūnās flīzes, remonts vēl nav bijis veikts, un īsti nav sapratusi, kā tās izskatīsies uz sienas. «Ieraudzīju, ka tādas izmantotas citās ēkās, un sapratu, ka esmu iegādājusies modernu iekšējās apdares materiālu.»

Guļamistabā izmantots bordo tonis. Sanita uzskata, ka neko vairāk nevajag – galvenais, lai ir gulta un kumode. «Televizors šeit nav vajadzīgs. Ir jauka sajūta, kad, no rīta pamostoties, aiz loga čivina putni,» romantiskas izjūtas atklāj sieviete. Viņa neslēpj, ka guļamistabas iekārtojumu bijis visgrūtāk izveidot. «Bija glezna, un, iegājusi veikalā, rūpīgi prātoju, kas nepieciešams. Ilgi meklēju tapetes bordo krāsā, kamēr atradu.»

«Mamma uzdāvināja gleznu tieši šai istabai, un tad man nācās to pieskaņot mākslas darbam. Viņa tad vēl nezināja, kādi toņi tiks izvēlēti dzīvoklim. Parasti notiek citādi – vispirms tiek iekārtota telpa un tad meklēti interjera priekšmeti, bet man viss ir otrādi.

Svarīgākais