Burvīgs stūrītis

© TV3/publicitātes foto

Jelgavnieces Guntas Klūgas un viņas dzīvesbiedra Teodora Freimaņa dzīvojamā istaba tagad ieguvusi spilgtas pavasarīgas krāsas, ar kurām iepriecinājis TV3 raidījums Bez tabu māju sajūta un sponsori K-Rauta un Spice Home.

To, ka omes istabai vajadzīgs remonts, izlēma mazdēls Edgars un viņa draudzene Inese. Piesakot divu paaudžu kopīgo mājokli interjera pārvērtībām, bija plānots sagādāt pārsteigumu vecmammai dzimšanas dienā. «Nevarēju iedomāties, ka būs tik skaisti. Vakarā, kad istabā ir ieslēgtas lampiņas, izskatās burvīgi. Mazdēlam arī ļoti patīk,» emocijas pauž Gunta.

Viņa stāsta, ka neesot īpaši cerējusi, ka savu stūrīti vecumdienās vēl izremontēs. Pašas istaba remontēta pirms desmit gadiem. Mazdēls Edgars pie vecmammmas dzīvo jau kopš studiju laika, tāpēc rūpējas, lai sava un omes mājvieta – plašais dzīvoklis – tiktu pakāpeniski savesta kārtībā. «Mazdēls bija iecerējis visu skaisti un kārtīgi izremontēt, bija paņēmis aizdevumu, taču pienāca grūtie laiki, un ieceri pilnībā vairs nevarēja īstenot.» Viņa atklāj, ka māja, kuras pirmajā stāvā dzīvo četri cilvēki, esot veca. Gunta esot tās iemītniece jau vairāk nekā 50 gadu. «Abas ar māsu parasti veicām remontdarbus, devāmies viena otrai palīgā, vīrieši šajos darbos nekad neiesaistījās, viņi darīja ko citu. Tagad jau vairs nav tik daudz spēka kā agrāk, kad pašas griestus špaktelējām un līmējām tapetes.» Gunta smej, ka audzinājusi raksturu un nav ielūkojusies istabā, kad tur čakli rosījās darbu veicēji. «Apsolīju, ka tur iekšā neiešu, kamēr istaba nebūs izremontēta. Vienīgais, ko vēlējos, lai koka grīda tiek saglabāta kā pirms tam. Uzticējos darbu veicējiem, un bija vērts.» Mazdēls Edgars teic, ka mājvietā telpas ir pietiekami plašas dzīvošanai, kopīga esot virtuve. «Kopā turoties, ir vieglāk dzīvot, mēs satiekam labi un cits citu atbalstām.» Edgars teic, ka plānojot izremontēt koridoru un virtuvē nomainīt grīdu. «Darba ir daudz. Esam paspējuši izremontēt vannasistabu un verandu. Dzīve vienmēr turpināsies šajā dzīvoklī no paaudzes paaudzē,» pārliecinoši saka viņš.

AR SPILVENIEM. Gunta teic, ka grīda, kurai uzklāta laka, esot interesanta un šādā izpildījumā – retums. Istabai izmantots arī neliels violets un oranžs akcents ar spilveniem, ar kuru palīdzību var mainīt noskaņu, tāpat kā nākotnē, iespējams, izvēloties citas krāsas aizkarus. Vienīgais, ko istabā vēl vajadzēšot, – jaunu atpūtas krēslu un pie sienas pulksteni. Dāvanu – tūju – Gunta noteikti stādīšot laukā

PIRMS REMONTA. Agrāk istabā bija divas gultas, skapis, katram savs atpūtas krēsls un televizors. Krāsns saglabāta arī jaunajā interjerā, kas, pēc saimnieku atzinuma, prasa uzlabojumu, blakus tai – durvis, kuru vairs neesot

MAMMA. Gunta stāsta, ka plauktos liks traukus un grāmatas. Tajā vieta atvēlēta arī gleznai, kurā uzzīmēta Guntas mamma, kura nodzīvjusi ilgu mūžu – līdz 96 gadu vecumam

NOSKAŅAI. Dizainere Kristiana uzsver, ka apgaismojums ir viens no būtiskākajiem faktoriem telpā. «Bieži vien varbūt telpai nav rasts veiksmīgs risinājums, kā to var panākt ar apgaismojumu. Apgaismojums izvēlēts, lai pie tā varētu ne vien vakarā lasīt, bet arī – lai radītu īpašu noskaņu»

BALTAS. Mēbeles izvēlētas baltā krāsā, lai telpā būtu jaušams vieglums, tā nebūtu smagnēja. «Bieži vien gados vecākiem cilvēkiem patīk pamatīgums, klasika, bet šeit interjerā nolēmu akcentēt balto krāsu,» saka dizainere

PIRMAIS AKCENTS. Gunta stāsta, kad ieraudzījusi krāsainās tapetes, sākumā domājusi, ka uz tām uzzīmēti koki, un sabijusies, kāda tad izskatīšoties istaba. «Kad ienācu istabā, pirmais, kas krita acīs, – patīkams akcents ar šīm tapetēm»

**

Interjera dizainere – māksliniece Kristiana Lepse-Kazarjana uzsver, ka olīvzaļais un svaigi zaļais tonis izvēlēts atbilstoši saimnieku vēlmei, taču reti kam varētu nepatikt. Tas rada viegluma sajūtu istabā, kas kalpo ne vien kā viesistaba, bet arī kā atpūtas telpa un guļamistaba. «Zaļo krāsu bieži neizvēlos interjerā. Taču, dodoties pie Guntas, bija intuitīva nojauta tieši par zaļo krāsu, un rezultāts ir veiksmīgs. Telpa nav plaša, tāpēc gribējās izmantot arī tīro balto krāsu atbilstoši saimniekiem, kuri ir ļoti jauki un patiesi cilvēki,» atzīst dizainere.

Svarīgākais