Stilīgi klasiskais

DEKORATĪVS ELEMENTS. Virtuvē apgaismojumam izvēlēta zila lampa, lai radītu nelielu košāku akcentu un kalpo kā dekoratīvs elements. Tās vietā varētu izvēlēties arī sarkanu vai dzeltenu. Dizainers neslēpj, ka virtuvē ar zemiem griestiem tomēr varētu rast citu risinājumu apgaismojumam © F46

Kultūras akadēmijas studentes, topošās aktrises Alises Polačenko virtuve, pateicoties TV3 raidījuma Bez tabu māju sajūta radošās komandas un sponsoru K-Rauta un Spice Home veikumam, ieguvusi jaunu elpu – melnbaltu krāsu salikumu mūsdienīgā izpildījumā.

«Ļoti patīk rezultāts, jo man ir tieši šāda gaume. Tad, kad stāstu kursabiedriem, kuri vēl nav redzējuši jauno interjeru, viņi saka, ka tas jau ir klasiski,» atzīst Alise. «Es apstiprinu, ka tā ir, taču tas ir stilīgi klasiski, kā filmās rāda bagātajām ģimenēm.» Šādu jauku pārsteigumu – piesakot Alises mājokli interjera pārvērtībām – viņai sagādāja vecāki Linda un Andris. «Sākumā pret to biju diezgan negatīvi noskaņota, jo iepriekš vecāki par to nebija pat brīdinājuši, un man bija svarīgi, lai to akceptē arī manā mācību iestādē.»

Kopš pērnā gada rudens Alise dzīvo atsevišķi no vecākiem divistabu dzīvoklī, kur pakāpeniski norisinās remontdarbi. Mājoklis paredzēts arī viņas gadu jaunākajai māsai Katrīnai, kura šobrīd dzīvo Nīderlandē. Vispirms tikusi izremontēta guļamistaba, bet pārējās telpas gaidīja savu kārtu. «Mums jau sava skice par virtuvi bija, taču dizainera padomus ļoti vajadzēja,» atzīst Polačenko ģimene.

Alise vēlējās, lai tikai interjerā nebūtu sarkanas, dzeltenas un melnas krāsas, taču melnā tomēr ir, un tās vērtīgo misiju savās mājās jauniete ne mirkli nav apšaubījusi. Viņa apstiprina, ka tagad izremontētajā virtuvē vēlas uzkavēties arvien vairāk. «Protams, pārējais dzīvoklī, kur vēl nav veikts remonts, uz virtuves fona izskatās bēdīgi. Taču man, studentei, šāda sava veida bohēma, no vienas puses, patīk, bet, no otras, protams, gribas pārējo ātrāk uzlabot,» secina dzīvokļa saimniece. Viņa priecājas, ka tētis pēc virtuves pārvērtībām kļuvis liels entuziasts un vēlas ātrāk veikt remontdarbus visā meitas dzīvoklī.

PIRMS REMONTA. Alises tētis stāsta, ka pirms tam virtuve bijusi tāda pati neremontēta kā koridors. Tur bijusi veļas mazgājamā mašīna, izlietne, ledusskapis un daži skapīši. «Tagad vēlamies izremontēt arī otru istabu. Vairs atkāpties nav kur, remontdarbi jāturpina,» optimistiski atzīst Alises tētis. «Paši arī pagājušogad pārcēlāmies citur dzīvot, un tur arī šobrīd notiek remontdarbi.»

Alises vecāki Linda un Andris teic, ka izremontētajā skaistajā virtuvē nav neviena knifiņa, kas viņiem nepatiktu.

LAMINĀTS. Uz grīdas virtuvē izmantots lamināts. Alises mamma Linda joko, ka vīrs mācījies uzklāt laminātu. «Te nav neviena knifiņa, kas mūsu ģimenei nepatiktu.» Andris teic, ka sākotnēji domājuši, ka dzīvoklī būs koka grīda, bet tagad iecerētais būšot jāmaina virtuves grīdas materiāla dēļ.

Pārvērtību gaitā virtuvē ielikts jauns logs. Linda teic, ka vakarā, kad ieslēgts apgaismojums zilajā lampā, šī telpa izskatās īpaši skaista un mīlīga ar tumšo žalūziju

POPULĀRĀ TĀFELE. No iepriekšējā interjera atstāti abi pulksteņi, spogulis un virtuves maisītājs. «Man patika nejaušā sakritība ar diviem pulksteņiem. Tajā brīdī šī ideja šķita dulla, bet es to nolēmu apspēlēt,» saka dizainers.

Alises mamma krāsojusi melno sienu un izvēlējusies dzejas rindas, kas ģimenei, īpaši Alisei, ir tuvas. Tad arī uz sienas uzrakstīts vārds Dunte, jo uz turieni ģimene brauc vasarā, un uzzīmētas kaijas, kas asociējas ar jūru, un kaķis. Visa pārvērtību komanda pielikusi savu roku, lai uz tāfeles iemūžinātu remonta laikā gūtās emocijas

Mamma novērtējusi, ka meitai izremontētajā virtuvē patīk biežāk rosīties, lai gan Alise ikdienā ir noslogota ar aktiermākslas studijām. Tagad viņa ar prieku pārskatot un kārtojot traukus virtuves iekārtā. Alisei tagad, darbojoties pie jaunās gāzes plīts, būs radošs stimuls gatavot ēst un aicināt ciemos vecākus, draugus un kursabiedrus

**

Mēbeļu interjera dizainers Raimonds Šiferis uzsver, ka šo dzīvokļa telpu nav vēlējies padarīt krāsainu. «Alise ir radoša, un man negribējās viņu ierobežot ar krāsu salikumu. Bija jāņem vērā arī tas, ka virtuvei blakus atrodas dzīvojamā telpa, abas ir savienotas, tāpēc nebūtu prātīgi izvēlēties vienu toni, kas būtu jāturpina arī pārējā mājvietā. Tāpēc sienas tika nokrāsotas baltā krāsā, kas paplašina nelielo virtuvi un dod iespēju istabu krāsot kaut vai zaļā tonī.» Virtuvē izmantots arī grafīta pelēks tonis, kas rada eleganci. «Patīkami, ka Alise bija atvērta it visam un man nevajadzēja ņemt vērā kaut kādus ierobežojumus, un bija iespēja brīvi izpausties. Viņa tikai nevēlējās neko rozā vai pūkainu.