Jūrmalnieku dvīņiem - jauna pasaule

Dvīņiem ļoti patīk zemā garā palodze. Uz tās viņi uzliek savas mantas, sēž un spēlējas, dažbrīd pat apguļas. Aitādas pārklāji uz krēsliem ne vien iederas jaunajā stilā, bet rada arī siltuma izjūtu. Grīdai saglabāti vecie autentiskie dēļi – tie noslīpēti un pārklāti ar matētu laku. © F64

Jūrmalnieku Ievas Strazdiņas un Māra Galenieka ģimenes, par kuru stāstījām iepriekšējā Mājas numurā, mājvietā interjera pārvērtības piedzīvojusi septiņgadīgo dvīņu Māra un Mārča istaba.

Par šo pārsteigumu gādājis TV3 jaunais raidījums Bez tabu Māju sajūta un sponsori K-Rauta un Spice home.

«Šo māju būvēja manas vecmāmiņas vecvectēvs. Tā bija paredzēta kā vasaras mītne. Kad to nacionalizēja, tās abos stāvos bija komunālais dzīvoklis,» stāsta mamma Ieva. «Šķiet, māja uzliek mums atbildību – logi ir veci, tiem cauri pūš vējš. Zinu, ka tie jānomaina tieši pret tādiem pašiem. Mājā nevar likt plastmasas logus. Mums abiem ar vīru ir svarīgs princips – tie būs tādi, kā bija, vai atstāsim vecos.»

Otrais stāvs atvēlēts bērniem – gan mazajiem dvīņiem, gan astoņpadsmitgadīgajiem dvīņiem Artūram un Artim, bet pirmais stāvs esot paredzēts visai ģimenei. «Man interjerā patīk mikslis – vecais un jaunais. Neko speciāli tajā nemeklējam – tas pie mums atnāk pats.» Ieva vienmēr domājusi par to, ka savai mājvietai vēlētos izmantot dizaineres ierosmes, jo pašai domas katru dienu mainoties, lai gan arī pati darbojas ne vien kā stikla māksliniece, bet interjera dizainere. Tagad šī iecere daļēji īstenojusies, TV3 projekta gaitā sadarbojoties ar dizaineri Lauru Liberti, kura veidoja mazāko dvīņu istabas interjeru. «Man svarīgākais bija tas, lai remonta laikā nebūtu jādodas projām no mājas un lai jaunajā interjerā neizmanto plastmasas logus, laminātu un rīģipsi.» Ievai jau agrāk bijušas izveidota skices, kā varētu izskatīties katra telpa mājvietā, arī Māra un Mārča istaba. Izrādījies, ka viņas un dizaineres Lauras skices bijušas vienādas. Laurai bija viena forša ideja – zemā palodze. «Ik pa laikam skices paņemu rokās, apskatos un saburzu, ja kaut kas nepatīk, un iemetu krāsnī.» Remonta laikā Māris un Mārcis uzvedās godīgi – neveica izlūkgājienu uz savu istabu.

Ieva uzsver, ka viņai nekad nav paticis, ka istabas bērniem veido speciāli viņiem. «Viņi ļoti ātri aug. Ja konkrētajā brīdī viss ir okey, tad pēc diviem gadiem tas vairs nekam neder un bērniem traucē. Priecājos, ka dizainerei Laurai nebija ideja veidot bērnistabu. To, ka tā ir bērnistaba, norāda visas lietas, kas tur atrodas. Jo vide ir neitrālāka, jo bērns ar savām lietām var vairāk izpausties kā personība – ar zīmējumiem, priekšmetiem un mantām, nevis tad, kad istabā ir kaut kādi tēli, kas nav viņa pašu radīti. Tā ir arī daudz racionālāk.» Ieva bilst, ka nenoliedzami tagad esot stimuls labiekārtot māju tālāk. «Mēs jau pirms tam to vēlējāmies darīt. Šis projekts ir liels grūdiens un liek paveikt lietas tieši tagad.» Pēc remontdarbiem pārsteigums Mārim un Mārcim esot liels, un jaunais interjers patīkot visai ģimenei. «Viņi vakarā tik ātri aizmiga ar smaidu sejā, un tas jau vien liecina par viņu sajūtām,» atzīst mamma Ieva.

Tētis Māris, kurš ir mēbeļu meistars, izremontētajai istabai gatavojis mēbeles, izņemot gultas, un durvis. Māris un Mārcis apķērušies tētim ap kaklu, sakot mīļu paldies par rakstāmgaldu un grāmatu plauktiem. Krāsainie vilnas tepiķi sameklēti IKEA.

Dvīņiem patīkot, ka istabā ir daudz krāsainu spilvenu. Tie lieliski saskan ar silti balto ziloņkaula toni. «Spilvenus var mainīt vietām. Tiem ir rāvējslēdzējs, tos var izmazgāt,» praktiskumu novērtē Ieva.

Dvīņi neko remonta laikā neprasīja un netincināja, it kā nekas tāds mājās nenotiktu. «Viņi tikai pateica, ko vēlas – lampas pie gultas, lai var lasīt, galdu, pie kura var zīmēt un mācīties, plauktu, kur nolikt mantas. Galvenais, lai viņi istabā varētu veidot savu pasauli,» atzīst mamma Ieva

«Ienākot šajā mājā, vēlējos saglabāt Jūrmalas lauku vides sajūtu. Tur nevajadzēja visu kardināli mainīt. Tētis Māris pēc vecā parauga atjaunoja durvis,» uzsver dizainere Laura Liberte. Viņa secina, ka jaunais dizains izdevies nedaudz skandināvisks. «Abi dvīņu puikas skaisti zīmē. Zīmējumos dominēja oranžs, zils, melns un balts. Meklēju šādus aksesuārus, jo sapratu, ka viņiem šīs krāsas patīk. Uzskatu, ka interjerā pamatkrāsai jābūt vienkāršai, bet aksesuāriem – krāsainiem, kurus var mainīt, kad tie apnīk.».