Mājvieta pavasarīgā noskaņā

© F64

Šodien žurnālā Māja turpinām stāstu par Šūpulnieku ģimeni no Jersikas, kuras mājoklī dzīvojamā istaba piedzīvojusi pārvērtības.

Šis projekts īstenots sadarbībā ar jauno TV3 raidījumu Bez tabu Māju sajūta un sponsoriem K-Rauta un Spice.

«Mūsu bērni atkal sagādāja mums pārsteigumu – pieteica mājokli pārvērtībām. Biju ļoti pārsteigta, kad to uzzināju – tajā mirklī nācu ārā no veikala un sāku smaidīt,» stāsta Marija Šūpulniece. Viņas dzīvesbiedrs Pēteris, ieraugot sievu un nezinot iemeslu, klusībā prātojis, kas viņu tik ļoti iepriecinājis, iespējams, veikalā bijušas lielas atlaides.

Marija teic, ka dzīvojamā istaba lielajā mājā esot vissaulainākā. Tajā visbiežāk visi pulcējas kopā, tā esot mīļākā vieta. Tāpēc ģimene izlēmusi, ka tieši šai telpai visvairāk vajadzīgs remonts. «Man ļoti patīk zaļā krāsa, arī skolā mana klase ir šādā, pat vēl gaišākā tonī,» atklāj Marija, kas ikdienā ir skolotāja.

Marija stāsta, ka vienīgais, ko pirms remontdarbiem redzējusi, bija izvēlētās tapetes ruļļos. «Tajā mirklī nošausminājos – man tās nepatika. Taču, kad ienācu izremontētajā istabā, man uzreiz patika.» Šūpulnieku ģimene teic, ka svarīgi bijis, lai istabā būtu liels galds, jo virtuvē ir par maz vietas, kur visiem vienlaikus apsēsties. Pirms tam ģimene vakariņojusi pie neliela žurnālu galdiņa, bērni pie tā sasēdušies uz zemiem ķeblīšiem. Un arī šī iecere ir īstenojusies. «Biju šokā, ka te, laukos, šajā istabā tagad tik skaisti izskatās. Kopš mums ir paveikts remonts, mēs paši plānojam nākamos darbus. Vairs mums atkāpties nav kur – māja ir jāsaremontē, cik līdzekļi atļaus to darīt. Šāds projekts dod stimulu darboties tālāk,» optimistiski saka Marija. Drīzumā viņi plāno ķerties pie remontdarbiem ēkas pirmajā stāvā un savest to kārtībā.

Pirms tam dzīvojamā istabā bija sekcija ar grāmatām, liels galds, televizors, iekārtota darba vieta mammai Marijai. «Pie loga man bija galds, pie kura es parasti strādāju – laboju burtnīcas, blakus bija dators,» stāsta Marija. «Esam jau pasūtījuši datorgaldu un darba virsmu, pieskaņotu pārējam interjeram.» Dizainere Daiga atzīst, ka grūti bijis izlemt, ko darīt ar trim galdiem, kas bija iepriekšējā telpas interjerā. «Šķita, ka to ir par daudz, lai gan visi tika izmantoti, taču finālā mēs izvēlējāmies tikai vienu lielo galdu.»

Interjera dizainere Daiga Tālmane uzsver, ka, respektējot saimnieces vēlmes, dizainu veidojusi pavasarīgu, izmantojot zaļo krāsu. Viņa izlēmusi atstāt veco sekciju un tai pielāgot jaunās mēbeles. «Tās vietā būvēt plauktus nebūtu lietderīgi, tāpēc sekcijai pieskaņojām visu pārējo dizainu.» Šūpulnieki stāsta, ka istaba nav remontēta apmēram septiņus gadus, tapetes bija noplukušas, savus nedarbus uz sienām bija atstājuši bērni, kad bija mazāki, un arī ģimenes četrkājainie mīluļi. «Paši domājām, ka vajadzīgs remonts, taču nebija laika un arī līdzekļu. Un tik labi jau mums nemaz nesanāktu.»

SAPNIS PAR GALDU. Marijai Šūpulniecei ļoti patīk jaunais galds, kas kalpos kopīgām ēdienreizēm kuplajai ģimenei. «Pirms tam sapņoju par ovālu vai apaļu galdu. Tas izgatavots veclaicīgā stilā.» Šūpulniekiem patīkot arī Bez tabu Māju sajūtas radošās komandas izvēlētās mēbeles, bet atpūtas krēslu viņi jau paspējuši iegādāties paši.

Kuplajai Šūpulnieku ģimenei – mammai Marijai, tētim Pēterim, audžubērniem Ingai, Ilzei, Ervīnam un Ričardam – pēc mājokļa pārvērtībām vēl biežāk ir vēlēšanās pulcēties kopā lielajā istabā. Par tās jauno izskatu priecājas arī meitas Māra, Madara, Magda un audžumeita Ilona, kad atbrauc uz mājām.

Marija un Pēteris Šūpulnieki gadu bija precējušies, dzīvoja netālu no Smiltenes, kad viņas vecāki septiņdesmito gadu nogalē uzaicināja uz Jersiku. «Brauciet šurp, celsim māju. Kopīgi to arī uzcēlām,» atceras Marija.

Kādreiz te bija vienstāva māja ar divām istabām, virtuvi un vannas istabu. «Cēlām tā, ka vecā māja palika, mēs būvējām jauno tai apkārt. Iepriekšējā tika izjaukta un pa logiem izmesta laukā, kamēr tika būvēts ēkas pirmais stāvs.» Šūpulnieki atminas, ka nav vēlējušies, lai māja ir tuvu šosejas malai, bet tas nav izdevies. «Arhitekts ieteica māju celt lielu, lai tai ir divi saimnieki – mēs un mani vecāki, tāpēc katram tika paredzēts atsevišķs stāvs, ieeja, santehnikas izbūve un apkures katli, taču to vīrs vēlāk pārveidoja,» stāsta Marija. Katram iemītniekam sanākot gandrīz pa istabai.

IESAISTĀS PAŠI. Logus istabā saimnieki bija nomainījuši agrāk, bet pēc remontdarbiem tie ieguva jaunas žalūzijas un aizkarus. Šūpulnieku ģimenes meitenes pārvērtību procesā palīdzēja apgleznot puķu podus, bet puiši iesaistījās špaktelēšanas darbos. «Neskatījos, kas te notiek remonta laikā, jo tad nebūtu interesanti,» atklāj saimniece Marija.

SAGLABĀ. Metāla galds, uz kura uzlikts televizors, ir tēta Pētera roku darbs, un to saimnieki vēlējušies atstāt arī jaunajā interjerā, jo vīrietis ikdienā nodarbojas ar metālkalumiem un prot visu. Iepriekšējais grīdas segums – linolejs – nomainīts pret laminātu.

APGAISMOJUMS. «Sienas lampas bija vajadzīgas, jo Marija un Pēteris daudz lasa, sēžot uz dīvāna.Tika uzstādītas trīs sienas lampas, bet griestos pietiek ar vienu lielu lampu,» atzīst dizainere Daiga.