Atgriešanās agrākajā mājvietā

© Arnis Smirnovs

Pirms desmit gadiem pasākumu organizēšanas aģentūras Goal Events vadītājas Silvijas Stafeckas vecāki iegādājās nelielu dzīvojamo platību kādā Rīgas centra ēkā, kas vairāk līdzinājās pažobelei, arī mājas jumts bija caurs, tāpēc nācās veikt kapitālo remontu.

Sākumā tur tika iekārtots dzīvoklis manai māsai Agnesei, kas pāris gadus šeit nodzīvoja, bet pirms diviem gadiem uz šejieni pārcēlos dzīvot es,» stāsta Silvija Stafecka.

Ēka, kurā tagad iekārtots mūsdienīgs dzīvoklis ar divām istabām un no kurām viena apvienota ar virtuvi, celta 19. gadsimta beigās. «Agrāk augšējos stāvos atradās dzīvokļi studentiem, bet 1. līdz 4. stāvu aizņēma lielāki dzīvokļi. Mājai iekārtotas divas kāpnes – agrāk vienas kalpoja tā sauktajiem kungiem, bet otras – kalpiem,» vēsturiskos faktus atklāj dzīvokļa īpašniece. Silvija teic, ka dzīvot galvaspilsētas centrā ir ērti, jo viss atrodas dažu minūšu gājiena attālumā, vienīgais mīnuss – atrast vietu, kur noparkoties.

Kad kādreizējā pažobele pārtapa par modernu dzīvokli, tā plānojums tika izstrādāts, īstenojot pašu idejas. Silvija atklāj, ka agrāk ar ģimeni jau dzīvojusi šajā ēkā, tikai stāvu zemāk, tad kādu laiku dzīves gaitas viņu aizvedušas ārpus Latvijas, un pēc tam mitinājusies arī vecāku mājās. «Tā sanāk kā atgriešanās ierastajā vidē. Mēs šeit dzīvojām kopš manas dzimšanas, agrāk te mājvieta bija manai vecvecmammai, vecmammai, tad dzīvoja mani vecāki un mēs ar māsu, tāpēc esmu pieradusi.» Kad tika nolemts, ka Silvijas māsa meklēs lielāku dzīvokli un savējo atstās māsai, nenoliedzami kompaktais dzīvoklis piedzīvoja vizuālas pārmaiņas. Dzīvokļa iekārtošana īpašas pūles jaunajai īpašniecei neprasīja – nozīmīgākie pirkumi tika veikti pāris mēnešu laikā, pārējais ticis sarūpēts pakāpeniski, piemēram, istabas augi un citas lietas. «Centos īsā laikā visu iekārtot un pārcelties uz jauno vietu, lai rodas māju izjūta un nebūtu tā, ka telpā nav īsti pabeigts labiekārtošanas process.» Dzīvoklī dominē mūsdienīgs, nedaudz skandināvisks stils zaļos un baltos toņos. «Ikdienā nešķiet, ka apmēram 20 kvadrātmetrus mazajā dzīvoklī ir par šauru. Pluss ir tas, ka, piemēram, apģērbu, ko nēsāju ziemā, vasarā varu aizvest uz vecāku mājām un otrādi, tāpēc dzīvoklis netiek pārblīvēts ar mantām. Ja man visa iedzīve būtu jāglabā šajā dzīvoklī, tad, iespējams, vietas arī būtu par maz un nāktos domāt par papildu plauktiem.» Silvija sapņo, ka apmēram pēc desmit gadiem viņas mājvieta varētu būt pusotrstāvu personiskā māja ar dārzu ārpus pilsētas. Tā būs mājīga, siltos brūnos un bēšīgos toņos, papildinot ar kādu košāku akcentu.

Abus dīvānus iepriekšējā saimniece atvēlējusi māsai, bet pārējās mēbeles Silvija galvenokārt iegādājusies IKEA. «Māsai dzīvoklī dominēja nedaudz zilganie toņi, taču tas nebija izteikti. Man patīk zaļa krāsa, tā šķiet dzīvespriecīga un sniedz enerģiju, tāpēc es to izmantoju savas mājvietas iekārtojumā.» Vāzes uz galda atceļojušas no Kopenhāgenas, kad Silvija viesojusies pie draudzenes. «Staigājot pa veikaliem, ieraudzīju un sapratu, ka jāved uz mājām.»

SASNIEGUMI. Godalgas uz plaukta liecina par Silvijas sasniegumiem kroketā. «Vasarā ar to intensīvi nodarbojos jau divas sezonas. Šī aizraušanās nāk no ģimenes – mans tēvs ir tā aizsācējs Latvijā pirms pāris gadiem. Pagaidām esmu labākā dāma šajā sporta veidā,» smaida Silvija.

NEJAUŠĪBAS PRINCIPS. Mazie interjera priekšmeti nav speciāli meklēti, drīzāk iegādāti nejauši. Šī vāzes uz plaukta nopirktas IKEA. Nejauši atrastas spilvendrānas, taču ir lietas, kas uzdāvinātas, kad ciemiņi nākuši ar sālsmaizi.

Silvija teic, ka divu gadu laikā viss nepieciešamais dzīvoklī ir iegādāts, ja nu vienīgi veicami sīki remontdarbi. Paredzēts pie sienas novietot pāris jaunas gleznas vai plakātus. Tās, iespējams, arī būs zaļos toņos, un saimniece iecerējusi pati brīvajā laikā ķerties pie gleznošanas. Viņu īpaši netraucē, ka, ienākot dzīvoklī, nav priekštelpas, jo tas atrodas piektajā stāvā.

Silvija ir apmierināta, ka dzīvoklī ir brīva vide. Virtuve apvienota ar atpūtas zonu, kā tas raksturīgs daudzviet mājokļu interjerā. «Ja virtuve būtu nodalīta kā atsevišķa telpa, tā būtu pavisam maza. Tagadējais iekārtojums ir ērts, jo, kad atnāk ciemos draugi, nav grūti savstarpēji komunicēt un piedāvāt viņiem tēju vai ko citu.» Iekārtojot virtuvi, Silvija veikalu plauktos lūkojusi interjera priekšmetus zaļos toņos – dvieļus, cimdus tāpat kā pārējā mājvietā, lai savstarpēji detaļas harmonētu. Ķieģeļu siena saglabājusi sākotnējo oriģinālo izskatu, kas telpai piešķir īpašu odziņu un saskan ar balto krāsu, bet vakaros, kad ieslēdz apgaismojumu, rada mājīgumu. «Man svarīga kārtība apkārt un lai ir ko elpot,» teic viņa. Tāfele pirms tam bijusi vecāku mājās, bet Silvija to atvedusi uz savu mājvietu.

VISS UZ DELNAS. Silvija teic – viņu netraucē, ka skapis ir atvērts. Pārskatāms ir viss, kas tajā atrodas, un ir viegli orientēties. Drīzāk traucētu, ja tas būtu slēgts. Rotaslietas Silvija arī nav salikusi kārbiņās vai kastītēs, bet izliktas pa rokai pie sienas.

Silvija nolēma, ka guļamistabā nepieciešams drēbju skapis pa visu sienu. «Pati izdomāju, kā tas izskatīsies, un to iekārtoju. Māsai pirms tam bija neliels drēbju skapis, kas aizņēma daudz vietas, tāpēc šī telpa šķita vēl mazāka.» Šajā istabā tiek plānots vienu sienu nokrāsot zaļu. Agrāk virs gultas atradies garš plaukts, taču tas traucējis un ticis noņemts.

SLĪPIE GRIESTI. Dzīvokļa īpatnība ir atrašanās tā sauktajā jumta stāvā un slīpie griesti, kas rada telpai šarmu, lai gan no praktiskā viedokļa to sašaurina. Šis skapis guļamtelpā tapis pēc pasūtījuma speciāli šai telpai. «Uz sētas pusi var izmainīt un izbūvēt jumta daļu citādi, bet fasādi uz ielas pusi mainīt nedrīkst. Ja kādreiz pārcelšos uz jaunu dzīvokli, vēlētos, lai tas atrodas jumta daļā, tikai varbūt ar skatu uz pilsētu un vēl kādu atsevišķu telpu.» Vasarā Silvija pie logiem liek bēšīgus aizkarus, kas daļēji pasargā arī no karstuma.

Vannas istabas iekārtojums saglabāts līdzšinējais, atstājot dušas kabīni. Uzlikti tikai papildu plaukti. Bīdāmās durvis izvēlētas apzināti, domājot par to, lai telpa izskatītos lielāka. Silvija secina, ka vannas istaba zilajos toņos izlec no pārējā interjera, tāpēc nākotnē noteikti tiks pārveidota. «Protams, te varētu būt vanna ar lielu logu un skatu laukā, bet mazā dzīvoklī tas nav iespējams.