Ar elektroierīcēm var saimniekot ekonomiski

Dzīves ritmam kļūstot arvien straujākam, virtuvē nonāk daudz elektroierīču, kas atvieglo maltīšu gatavošanu, – mikseris, tosters, blenderis, mikroviļņu krāsnis, elektriskā tējkanna, trauku mazgājamā mašīna, elektriskā cepeškrāsns, tvaiku nosūcējs, ledusskapis un citas ierīces.

Latvenergo Energoefektivitātes centrs, kas tagad atrodas jaunās telpās – Jūrmalā, Jomas ielā 4, māca, kā efektīvāk izmantot elektroierīces.

Virtuves sirdi – plīti – arvien vairāk mājsaimnieču izvēlas elektriskā ritmā pukstošu, jo gatavošana uz tās mazāk piesārņo vidi, tās virsmu ir ērti tīrīt un tā dizainiski ir pievilcīga. Elektriskā plīts, protams, tērē elektroenerģiju, taču, lietojot to pareizi, maltītes gatavošana uz elektriskās plīts neiznāk daudz dārgāka kā uz gāzes plīts. Energoefektivitātes centra vadītāja Biruta Ģine Mājai stāstīja, ka, lai efektīvāk izmantotu elektrisko plīti, jāizvēlas sildvirsmai atbilstoša izmēra katls vai panna – tam ir jābūt tāda izmēra, kā iezīmēta sildvirsma, vai arī lielākam. Karsējot mazu katliņu vai pannu uz lielas sildvirsmas, tiek velti tērēta elektroenerģija. Katli un pannas jāizvēlas ar gludu un biezu apakšu. Tā iespējams vairāk ietaupīt elektroenerģiju, jo biezā katla apakšējā daļa akumulē siltumu. Energoefektivitātes centra speciālistu aprēķini liecina, ka, gatavojot maltīti ik dienas uz elektriskās plīts ar keramikas virsmu, ievērojot nosacījumus, mēnesī tiek patērētas aptuveni 37 kilovatstundas.

Teju katrā virtuvē ir ledusskapis. Lai elektrību izmantotu vēl efektīvāk, Biruta ledusskapi iesaka noregulēt uz +5 grādiem pēc Celsija (C), bet saldētavu uz -18 grādiem. Pazeminot temperatūru kaut par grādu, elektroenerģijas patēriņš pieaugs par 10 procentiem. Ledusskapis jānovieto pēc iespējas tālāk no plīts un no loga, īpaši, ja tas ir saules pusē. Jāpārliecinās, vai ledusskapja durvju blīvgumija cieši pieguļ un nav bojāta. Agrāk iegādāto ledusskapju saldētavas ir regulāri jāatkausē. Uzkrājoties ledum, ledusskapis patērē vairāk elektrības. Tāpat nedrīkst ledusskapja durvis turēt ilgi atvērtas. Ieplūstot siltumam, tas lieki patērēs elektrību, lai atgūtu vajadzīgo temperatūru. Tirgū pieejamie ledusskapji ir ar automātiskas atsaldēšanas funkciju vai bez apsarmojuma – frost free. Jārēķinās, ka ledusskapji ar frost free funkciju un iebūvējamie ledusskapji tērēs vairāk elektroenerģijas.

Virtuvē ietaupīto enerģiju var izmantot, piemēram, lai apgaismotu māju. Šobrīd, kad tumsa mājoklī ielaužas arvien vairāk, arī cilvēki jūtas nomāktāki un depresīvāki. Lai mazinātu tumsas izraisīto slikto omu, B. Ģine iesaka dzīvot gaišākās telpās. Tas palīdzot tikpat labi kā antidepresanti.

***

SIEVIEŠU SAPNIS. Pirms 12 gadiem, kad Latvenergo atklāja Energoefektivitātes centru, trauku mazgājamās mašīnas bija tikai 0,1 procentam ģimeņu. Šobrīd jau ceturtā daļa ģimeņu traukus vairs nemazgā ar rokām un ietaupa ūdeni, jo, nomazgājot 14 personu traukus, mašīna patērē tikai 10–13 litru ūdens. Tāpat ietaupās laiks, kuru patērētu trauku mazgāšanai.

NEEKONOMISKI. Šādas elektriskās plītiņas ir neekonomiskas. Tās patērē vairāk enerģijas nekā plītis ar keramikas virsmu vai indukcijas tipa plītis. Turklāt, ja pannu uz tās uzliek, kā pagadās, nevis precīzi uz virsmas, tad maltītes pagatavošana izmaksā dārgi.

ĀTRI. Indukcijas plītis tērē par aptuveni 20 līdz 30 procentiem mazāk enerģijas nekā elektriskā plīts ar keramikas virsmu. Šādas plīts priekšrocība ir arī tāda, ka tā spēj ļoti ātri uzvārīt šķidrumu katlā vai sakarsēt eļļu pannā, sakarsējot tikai pašu katlu vai pannu, nevis plīts virsmu. Energoefektivitātes centrā demonstrē eksperimentu, kura laikā ieliek naudas zīmi starp indukcijas plīts virsmu un katliņu ar ūdeni. Lai gan ūdens katliņā burbuļo, naudas zīme ir tikai knapi silta.

UZSILDĪŠANAI UN ATKAUSĒŠANAI. Izvēloties mikroviļņu krāsni, jāņem vērā, ka lielākas jaudas mikroviļņu krāsnī ēdienu būs iespējams pagatavot īsākā laikā. Visefektīvāk ir mikroviļņu krāsni izmantot nelielu ēdiena un dzērienu porciju uzsildīšanai, kā arī produktu atkausēšanai. Ja virtuvē nav vietas lielai cepeškrāsnij, var iegādāties mikroviļņu krāsni, kurai ir arī cepeškrāsns funkcija.

Svarīgākais