Restorāns klusajā centrā

© F64

Restorāns Vinometrs durvis vēris pērnā gada nogalē Antonijas ielā, kas pazīstama kā Rīgas klusais centrs, bet kurā tajā pašā laikā notiek aktīva darbība. «Šī iela ir mierīga un ar labu auru.

Tai raksturīgs jūgendstils, kas nekur citur galvaspilsētā nav saglabājies tik plaši un dabiski. Tāpēc vietai piemīt savs šarms un šā mākslas virziena iezīmes jūtamas arī mūsu jaunatvērtajā restorānā,» atzīst Vinometra īpašniece Annija Alvatere un someljērs Guntis Bērziņš.

Iekārtojot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma interjeru, nācies ne tikai īstenot pašu vēlmes un saglabāt jūgendstila iezīmes.

Bija jāņem vērā arī ēkas ģeometriskās formas – abas restorāna apmeklētājiem pieejamās telpas ir garas, tāpēc vajadzējis apsvērt, kā tās it kā savienot kopā, bet lai izskatītos interesanti un viņi justos mājīgi. Interjera dizainā aktuāli sarkanie un melnie toņi, taču tie neizceļas ar spilgtumu, papildina viens otru, radot pievilcīgu krāsu harmoniju. Vietām dominē arī mierīgie pelēcīgie un brūnie toņi, kontrastējot ar melno un sarkano.

Vinometra interjera dizainu veidojusi dizainere Gundega Reita, ar kuru restorāna saimnieki sadarbojušies jau iepriekš. Iekārtošanas process bija ātrs – domas lidojums līdz realitātei tapa īsā laikā, kas nav raksturīgs šāda tipa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. «Rūpēsimies par to, lai klienti justos ērti, patīkami un vēlētos vienmēr šeit atgriezties, tāpēc mums noteikti vajadzēs pilnveidoties. Mēs skubinām klientus izteikt savus priekšlikumus, lai viņi nekautrējas to darīt. Iespēju robežās tos respektēsim un īstenosim. Mums jārūpējas par to, lai šeit būtu laba aura,» uzsver restorāna saimnieki.

Restorāna viens no akcentiem ir vīna piedāvājums, tāpēc tam atvēlēta nozīmīga loma – turpat iekārtots veikals, kas piedāvā ne vien vīnu, bet olīvas un arī sieru, kas savienojumā ar šo populāro dzērienu veido īpašu kombināciju. «Apmeklētāji kļūst aizvien izglītotāki un zinošāki par vīna pasauli – to nosaka laika ritms. Šeit var ne tikai atpūsties pie vīna glāzes, bet to var arī nopirkt svinību turpinājumam mājās, saņemot 10 procentu atlaidi no iztērētās summas. Tāda ir Eiropas prakse, kas darbojas arī Latvijā, veidojot ciešu saikni starp restorānu un veikalu. Mēs vēlamies panākt, lai attieksme pret klientiem kļūtu vēl personiskāka un siltāka,» atzīst Guntis Bērziņš.

Viena telpa vairāk piesaista steidzīgos apmeklētājus, kuri ietur maltīti vai iedzer kafiju un tūdaļ dodas savās ierastajās ikdienas gaitās. Viņu labsajūtu noteikti papildina mīksto, ērto solu izmantojums. «Izvēloties mēbeles, jāņem vērā telpas īpatnības un nianses, lai tā neizskatītos pārblīvēta.

Savukār,cita zāle vairāk domāta tiem apmeklētājiem, kuri vēlas netraucēti, lēnām pavakariņot vai izbaudīt malku vīna. «Mēģinājām abas zāles veidot saistītas, bet tajā pašā laikā katrai raksturīga sava seja un risinājums.» Klusajā zālē atšķirībā no otras zāles, kur lielie logi ir atvērti un tādējādi nezaudē saikni ar notiekošo uz ielas, tiek izmantoti aizkari, radot intīmāku gaisotni,» stāsta someljērs. Svinīgam banketam galdu iespējams uzklāt 30 apmeklētājiem.

Bāra izveide galvenokārt pielāgota dažādu dzērienu piedāvājumam. Šajā zonā tāpat kā citviet restorānā izvēlēti īpaši gaismas elementi. Tāfeles uz sienas vēsta informāciju, kāds ir piedāvājums. «Tā it kā ir maza nianse un Latvijā vairs nav jauna lieta, ka apmeklētāji šādā veidā var iepazīties ar ēdienkarti, taču tā ir ļoti svarīga – rada pirmo iespaidu par restorānu, palīdz racionāli izmantot laiku un izvērtēt cenu amplitūdu.

VISPIRMS NOVĒRTĒ. Klienti, apmeklējot restorānu, vispirms var izvērtēt, ielūkojoties stikla vitrīnās, ko izvēlēties no desertu, kūku un citu ēdienu plašā piedāvājuma. To parasti praktizē veikalos, kūkotavās, bet mazāk – restorānos un kafejnīcās, tāpēc var uzskatīt par daļēju jauninājumu.

ELEMENTI. Īpaša uzmanība pievērsta dizaina elementiem – vāzēm un zaļajiem augiem (zaļā kustība nav nekas moderns Latvijā, bet kļuvusi par ikdienišķu sastāvdaļu). Netradicionāls elements ir grāmatas, kuras apmeklētāji var aplūkot praktisku nolūku dēļ – tajās var uzzināt par dažādiem dzērieniem un to pielietojumu. Veiksmīgs risinājums rasts, nodalot ēdamzāli no labierīcības telpām. Uzņēmuma īpašnieki domā arī par jaunu ideju īstenojumu, kas interjerā iedzīvosies tālākā nākotnē.Sienu apgleznojumā uz melna fona veidoti savdabīgi zīmējumi. Melnā krāsa nenomāc, kā pirmajā mirklī varētu šķist, bet izceļas interjerā kā klasiska vērtība ar veiksmīgu pielietojumu.

Neiztrūkstošs dizaina elements ir spēle ar lampām un apgaismojumu, izmantojot dažādus ģeometriskus risinājumus, kas iekļauti arī veidotajos zīmējumos uz sienām.

Restorāna Vinometrs īpašniece Annija Alvatere atzīst, ka nāksies domāt par to, lai klienti justos ērti un vēlētos vienmēr atgriezties, tāpēc vajadzēs pilnveidoties.

Vīnu izvēle ir ļoti plaša un daudzveidīga. Šā dzēriena piedāvājums ir pakārtots klientu vēlmēm un atbilstoši ēdieniem, pie kuriem tas tiek baudīts.

Svarīgākais