Mākslinieku mājoklis

© F64

Krievu teātra aktieru Tatjanas Lukašenkovas un Borisa Ploskiha ģimene apmēram pirms 15 gadiem iegādājās četristabu dzīvokli Purvciemā.

Meita Darja studē Sanktpēterburgā, tāpēc aktieru pāris pārsvarā dzīvo divatā, bet pie viņiem ik pa laikam viesojas saimnieces tuva radiniece Aleksandra.

«Man ļoti patīk šī vieta, vasarā te ir ļoti skaisti. Vakaros pa logu paveras brīnišķīgs skats,» stāsta Tatjana. Kad viņa mācījās skolā, šajās mājās dzīvojis mākslinieces klasesbiedrs. «Gāju garām un domāju: «Cik skaistas mājas! Kā es te vēlētos dzīvot!» Pēc skolas aizbraucu projām no Rīgas, vēlāk atgriezāmies un ilgi meklējām dzīvokli. Tik daudz laika pagāja, kad mums piedāvāja dzīvokli šajā rajonā,» stāsta sieviete. Tolaik mākslinieku ģimenei bija vienistabas dzīvoklis Krasnojarskā, tas ticis pārdots, un sakrāti līdzekļi četristabu dzīvokļa iegādei Latvijā. «Kredītu neņēmām, paši to izremontējām. Par laimi, vienmēr ir bijis daudz darba, un to ātri varējām paveikt,» stāsta Tatjana. Viņa neslēpj, ka pa šo laiku remonts dzīvoklī nav veikts, taču tas joprojām ir ļoti labā stāvoklī.

Tagadējā dzīvoklī pietrūkstot atsevišķas telpas, kur izvietot garderobi, un plašas vannasistabas ar lielu logu. Tas ir viņas sapnis. «Kad uz šejieni pārcēlāmies, skats bija bēdīgs – izvācām visu laukā un iekārtojām pilnībā no jauna. Kad plēsām no sienām nost tapetes, zem tām atradām kukaiņus, grīdu šeit arī nebija,» neslēpj aktrise. Viņa teic, ka toreiz mēbeles un citas lietas interjeram varēja nopirkt ar atlaidēm vai izmantojot pazīšanos. «Piemēram, virtuvē amerikāņu tapetes nopirkām, jo veikals tika slēgts. Tās var mazgāt un ļoti labi kalpo.» Iekārtojot mājvietu, dizainera pakalpojumi netika izmantoti. «Mūsu dzīvoklī patīk zaļie tapešu toņi. Protams, reizēm vēlos kaut ko jaunu, mainītu plintusu. Mūsu dzīve ir tik intensīva, ka sākt domāt par remontu – tas ir sarežģīti. Apzinos, ka laika gaitā ir sakrājies daudz lietu, no kurām vajadzētu atbrīvoties. Ja šeit notiks rekonstrukcija, tad tas noteikti būs jādara radikāli – lejā stāvēs smagā mašīna, uz kuru būs jānes lieli maisi, bet es aizvēršu acis.»

Tatjana uzskata, ka dzīvoklī ir radīts savējais jauktais stils. «Man svarīgi, lai mājās ir tīrība. Kādu laiku dzīvojām Maskavas ielā, taču tur jutos ļoti slikti, lai gan tajā laikā piedzima mūsu meita, blakus bija upīte, kur varēja pastaigāties. Nevaru izskaidrot, bet šajā dzīvoklī jūtos labi.» Viņa uzskata, ka mājā noteikti jābūt mīlestībai – tāds ir nerakstīts likums. «Ja mīlestība ir, tad viss pārējais arī ir labi,» saka viņa.

Viesistaba, ienākot šajā dzīvoklī, tika apvienota ar ceturto istabu, iegūstot lielāku platību. Rezultātā dzīvoklis tika pārveidots par mājokli ar trīs istabām. «Nebija lietderīgi atstāt vienu mazu istabu, līdz ar to ir vairāk plašuma. Dīvānam un krēsliem ir ļoti laba kvalitāte, jo, ja kaut kas netīšām tiek nosmērēts, tad var viegli iztīrīt, traipi nepaliek. Audums izskatās gandrīz kā jauns, pārklājus uz šīm mēbelēm neklājam,» uzsver Tatjana.

Tatjanas vīrs Boriss sievai dzimšanas dienā uzdāvinājis gleznu, kurā redzama tikai aktrises seja. Māksliniece joko, ka pašas augums neesot tāds kā gleznā redzamajai sievietei, tāpēc tā viņai neesot īpaši tuva.

Viesistabā pie sienas novietotas Tatjanas gleznas ar ziediem, jo viņas hobijs ir gleznošana. Ar šādu māksliniecisku aizraušanos viņa nodarbojas nesen un uzskata, ka var darīt paralēli darbam teātrī, tas esot dvēseles priekam. Saimniecei patiktu uz grīdas mīksts balts paklājs, kas telpai piešķirtu citu noskaņu, taču alerģisku izpausmju dēļ to nevarot atļauties. Telpu varētu papildināt arī mīksta āda uz krēsliem – šādu ainu iztēlojas namamāte.

ĪSTENOJĀS. Aktrise Tatjana Lukašenkova atzīst, ka skolas laikā sapņojusi, ka varētu dzīvot tieši šajā daudzdzīvokļu rajonā. Pēc daudziem gadiem viņas sapnis piepildījās, un apmēram pirms 15 gadiem iegādātajā dzīvoklī viņa jūtas ļoti labi.