Unikāls interjers ar kurpēm

© F64

Dāmu apavu modes salons Madam Bonbon, kas atrodas klusajā Rīgas centrā, nav vienkārša ekskluzīvu apavu iegādes vieta, bet tajā veidotais interjers vairāk atgādina mājīgu dzīvokli, kurā apavi izkārtoti uz galda, palodzes, guļamistabā, gultā un pat vannas istabā.

«Kurai sievietei gan nepatīk kurpes mājās un pēc iespējas vairāk? Tāpēc šeit ir radīta sieviešu sapņu pasaule, kur apavi atrodas visur un kurā dzīvo Madam Bonbon, pie kuras ciemos nāk sievietes, kas ir apmātas ar kurpēm tāpat kā viņa,» stāsta Vanda Baumane, kura allaž, sirsnīgi sagaidot apmeklētājas, iejūtas saimnieces lomā. Vīrietim uzrunājot sievieti ar vārdu «Bonbon», viņa saņem skaistāko komplimentu. Sākumā salonā piedāvājumā gan bija tikai spāņu apavi.

Pavasarī netradicionāli veidotais veikals – salons atzīmēs četru gadu jubileju. «Vieta tika izvēlēta, jo Alberta iela, kur tas atrodas, ir brīnišķīga, kaut gan bija vairāki varianti. Svarīgi, ka ir arī pagalms, kurā rīkojam modes skates. Tam bija izšķiroša nozīme, tas ir bonuss.» Vanda stāsta, ka veikalā ik pa laikam notiek tusiņi, un ir klientes, kas kļuvušas par Madam Bonbon draudzenēm, jo viņas apvieno nerimstoša kaislība – kvalitatīvi apavi.» Kad mēs šeit ienācām, te bija baltas sienas un flīžu grīdas. Iela, uz kuras veikals atrodas, noteica stilu, kā te visam vajadzētu būt. Sākumā ideja bija par to, ka te būs buduārs, taču finālā vide, kas ir apkārt, mudināja uz to, ka jāveido jūgendstils un art deco stils, kas atklājas mazajās detaļās. Viņa atzīst, ka interjers pilnībā ir izveidots, tāpēc nekādi papildinājumi vai priekšmeti vairs nav nepieciešami.

Talkā tika aicināts arhitekts Mareks Birznieks, kurš sadalīja telpas pa zonām, un dizainere Laura Dišlere, kura meklēja interjera mazās detaļas un radīja brīnišķīgu atmosfēru, kas tagad tajā valda. Vanda stāsta, ka viss sarūpēts apzināti, nekas nav nejaušs. Viņa teic, ka projekts tika īstenots ļoti īsā laikā – apmēram pusgadā.»

«Galvenais, lai, te ienākot, varētu justies nepiespiesti, lai nav tāda sajūta kā standarta veikalā, bet ir mīļa gaisotne, un rodas vēlēšanās atkal atgriezties. Sākumā šķita, ka klientēm, ieraugot šādu interjeru, būs bijība nākt iekšā. Taču tad, kad viņas ienāca, jutās omulīgi. Pirmo reizi viesojoties, nereti sievietes kurpes uzreiz nemaz nepamana, bet ievēro interjeru. Uz šejieni kā uz muzeju gidi ved ekskursantus. Kad man jautā, no kurienes smelta šāda ideja, tad saku, ka tā nav nekur noskatīta, bet pašu radīta,» uzsver Vanda Baumane.

Tad, kad no guļamistabas tika izņemta gulta, lai atbrīvotu vietu apģērbam, saimniece apsvēra, vai to nevajag pārveidot par šūšanas darbnīcu. Likumsakarīgi, ka bija vajadzīga šujmašīna. «Taču guļamistabu tik un tā nepārstājām dēvēt par guļamistabu,» atzīst Vanda. Tad, kad tika nolemts, ka tajā atgriezīsies gulta, un šūšanas darbnīcu neizveidoja, atrada vietu arī šujmašīnai.

VĒSTURISKI. Tie, kam patīk senlaicīgas lietas un priekšmeti, tos var atrast ne vienu vien. Arī šo vēsturisko aparātu, atgādinot par komunikāciju šādā izpildījumā. Kāda salona apmeklētāja bijusi pārsteigta, ieraugot krēslu, ko savulaik dāvinājusi savai mammai, bet vēlāk tas nonācis kādā komisijas veikalā.

Apavu salonā mājvietu radusi vēl viena padomju laika relikvija – televizors. Tas patiešām demonstrē vecas un jaunas filmas! Kā tas iespējams, droši vien daudziem paliek neatminēta mīkla.

PIECDESMITIE. Padomju laiku – 50. un 60. gadus – iezīmē lustras, ledusskapis, mākslas darbi, arī sienu noformējums. «Sākumā bija plānots, ka sienas būs košākas, bet, kad šeit ienācām, izrādījās, ka apmetums tām ir kā ārsienām. Tas nozīmē, ka sienām bija jāizvēlas tāds krāsojums, kāds ir ēku āra sienām – tās nekad nekrāso spilgtās krāsās.

NAV PAR DAUDZ. «Tā laikam ir dizaineres Lauras īpašība – te visa kā ir daudz un viss it kā ir raibs, it kā viens solis līdz bezgaumībai, bet, no otras puses, dizainere savu darbu ir paveikusi brīnišķīgi – nekā te nav ne par daudz, ne par maz. Ir tā, kā vajag, un tas ir viņas talants.» Turpat veikalā izvietotas apavu kastes, kuras, neskatoties uz savu mūsdienīgo veidolu, iekļaujas jauktajā interjerā. Vanda neslēpj, ka tām vietu vajadzētu rast noliktavā, taču tās nav.

«Divus gadus mēs dzīvojām pirmatnējā izskatā, un tad nolēmām, ka vajadzīgas pārmaiņas un jāpiedāvā arī latviešu dizaineru apģērbs. Tāpēc vajadzēja atbrīvot vietu, un izņēmām gultu no guļamistabas. Trīs mēnešus izturējām bez tās un atnesām to atpakaļ.» Guļamistabai izvēlēti violeti toņi. Tai speciāli gatavots aizslietnis, kuram izmantots audums jūgendstilā, vests no Francijas. Sienas nav krāsotas, bet noklātas ar satīna audumu.

MAZGĀ KĀJAS. Pūderistabā ir arī vanna. Sākotnēji bijusi doma, ka to nepieciešams restaurēt, taču finālā nolemts saglabāt tās izskatu. Vanna pilda ne tikai dekoratīvu funkciju, bet arī praktisku. «Vasarā klientes tajā mazgā kājas, kad nepieciešams uzlaikot kurpes,» atzīst Vanda.

Šim skapim ir skaistas kristāla durvis, gravētas un smagas, taču tās izņemtas laukā. «Tas tika izdarīts tikai tādēļ, lai kurpes būtu labāk redzamas.

Trauku vitrīna, tāpat kā flīzes, senā podiņu virtuves plīts un klubkrēsli, atceļojuši no 19. gadsimta Francijas. Taču lielākā daļa mēbeļu un priekšmetu atrasti Latvijas antikvariātos. «Nebija grūti to visu sameklēt, jo piedāvājums ir plašs.

PŪDERISTABA. Tajā, kas veidota maigos rozā toņos, izvietoti ne tikai vairāki dažādu izmēru spoguļi, bet, protams, arī kurpes. Šajā telpā var aplūkot retro stila fēnu, kas joprojām funkcionē un darbojas ar lielu jaudu. Šeit valda tikai sievietēm vien radīta pasaule ar apaviem un citām sievišķīgām lietām. Un kur nu vīriešu prātiem to saprast! «Ja mums liktos, ka šeit ir par šauru vai gribētos kaut ko jaunu, tad mēs atvērtu arī vīriešu veikalu, pilnīgi atšķirīgu no šī. Idejas ir, un apavi ir padomā!»

Viesistabā ietilpst arī virtuves daļa, kurā viešņas tiek aicinātas uz glāzi tējas. «Vīriešiem šāda koncepcija nederētu. Viņi nav gatavi veikalā pavadīt laiku, iedzert tēju un lēnām uzlaikot visu.» Siena krāsota, izmantojot trafaretu, lai to atdzīvinātu un padarītu interesantāku. Viesistabā bija arī klavieres, pie kurām otrā pusē bija uzlikts milzīgs spogulis, kurā varēja spoguļoties, taču, lai atvēlētu vietu apģērbam, tās tika iznestas, lai gan nav zudusi vēlme, ka tām kādreiz būs jāatgriežas atpakaļ. Un tās kādreiz varētu arī uzspēlēt!

TRĪS PAAUDZES. Salonā – dzīvoklī valda dažādu stilu sajaukums, jo šeit dzīvojušas trīs Madam Bonbon paaudzes. «Visas senākās lietas nāk no manas omītes laika, padomju gadi raksturīgi manai mammai, bet šobrīd tajā dzīvo Madam Bonbon ar savām kurpēm un datoru,» stāsta Vanda.