Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ieskats Latvijas dizaineru radītajos darbos

© Publicitātes foto

Krīzes kafijas galdiņš, mīklas rullis no stikla, latviešu naudas spilveni, Led Zeppelin trepes, dizainēts un ēdams dzintars – tie ir tikai daži no Latvijas dizaineru darbiem, kas izraisa apbrīnu un sajūsmu.

Tiem, kuriem ir interese par mūsu dizaina mākslu, būs iespējams to aplūkot un novērtēt Baltijas mēbeļu un interjera izstādē Baltic Furniture 2011.

Latvijas dizaineru savienība izstādē Baltic Furniture 2011, kas no 6. līdz 9. oktobrim notiks Ķīpsalā, savā stendā prezentēs jaunākos Latvijas dizaineru darbus un pasniegs Gada balvu dizainā 2011. Par šo balvu cīnīsies 101 Latvijas dizaineru darbs septiņās nominācijās, savukārt tos visus vērtēs starptautiska žūrija. «Prieks, ka šogad ir daudz jauno dizaineru darbu. Turklāt tie ir ļoti labi!» uzsver Latvijas Dizaineru savienības priekšsēdētājs Arvīds Endziņš. Uzvarētāju apbalvošana notiks 7. oktobrī plkst. 17 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

KĀPNES UZ DEBESĪM. Trepju Led Zeppelin nosaukums radies no slavenās rokgrupas populārākās dziesmas Stairway to Heaven jeb Kāpnes uz debesīm. Trepes var fiksēt trīs stāvokļos. «Pakāpienu galos ir izgriezumi priekšmetu novietošanai, tādējādi ļaujot iztikt bez nemitīgās kāpšanas lejā un augšā, lai tiktu pie vajadzīgā instrumenta. Turklāt uz kāpnēm novietotie instrumenti kāpšanu netraucē,» sava garadarba priekšrocības uzskaita Artūrs Analts.

AR IEZĀĢĒJUMIEM. Masīvkoka plaukts paredzēts grāmatu un citu priekšmetu novietošanai. Iezāģējumi veidoti tā, lai grāmatas fiksētu vertikālā stāvoklī. «Plaukts izgatavots no ozolkoka, kas simbolizē pamatīgumu un mūžīgumu,» skaidro jaunā dizainere Ilze Žūriņa.

BRĪVAI GAISOTNEI. Krēsls, dīvāns, sols un... grīdsēdis. «Tas izstrādāts ar mērķi radīt brīvu gaisotni atpūtai. Grīdsēža forma radās, iespaidojoties no sēdoša cilvēka aprisēm,» stāsta jaunais dizainers Rūdolfs Strēlis. Šī dizaina elementa izveidē izmantots filcs. Lai daļa zviļņa būtu cietāka, filcs piesūcināts ar poliestera sveķiem, tādējādi paplašinot tā lietošanas iespējas un izturību. Sēdēšanai paredzētā daļa ir no nepiesūcinātās kārtas.

SIMBOLS. Ozolkoka kafijas galdiņš Krīze simbolizē valsts un daļēji arī tās iedzīvotāju ekonomisko situāciju, kas tiešā veidā atspoguļojas arī ikdienā. «Lūk, rezultāts!» norāda galdiņa autors Atis Dālbergs.

BIROJA INDIVIDUALIZĀCIJAI. Memo Tree ir dekoratīvs interjera priekšmets biroju individualizācijai. Sienas dekors, kas vienlaikus var pildīt atgādinājumu dēļa funkciju. «Naktī, kad ir izslēgts apgaismojums, Memo Tree mirdz, telpai piešķirot mistisku noskaņu,» ir pārliecinājusies interjera priekšmeta autore Irina Kričalo.

NAUDAS MAISS – SPILVENS. «Kad nauda runā, patiesība stāv klusu,» saka latviešu naudas maisu idejas autore Ērika Māldere. Viņas radītos dizaina elementus var izmantot naudas uzglabāšanai, krāšanai, pasniegt kā dāvanu vai suvenīru. Naudas maisi – spilveni ir dažādas formas, lai lielo naudu varētu atšķirt no mazās. Rotājumam izmantoti latvju tautai raksturīgu rakstu fragmenti ar sargājošu nozīmi. «Maisiņiem nav nepieciešams atcerēties ne PIN kodu, ne paroles, ne kartes, pat ne bankas darba laiku!» uzsver to autore Ērikas Māldere.

FORMAS LAKONISMS. Populārā Latvijas dizainera Jāņa Rauzas krēsls un Stork drēbju pakaramais. Šis pakaramais ir MINT kolekcijas ikona. Klasiskās MINT līnijas, formas lakonisms un koka gleznieciskā faktūra – tās ir īpašības, kas drēbju pakaramo ļauj izmantot ne vien praktiskiem mērķiem (virsdrēbju novietošanai priekšnamā), bet arī dekoratīviem – kā pārliecinošu telpas interjera akcentu.

LATVIEŠA KRĒSLS. Modulārā sēdmēbele Latvieša krēsls ir kompakta, viegli saliekama un pārvietojama. Krēslu atzveltnes ir galvenie moduļi, kurus kombinācijā ar sēdvirsmas plāksnēm iespējams modelēt dažādu funkciju sēdmēbelēs atbilstoši lietotāju vēlmēm un dzīves stilam. «Mēbeles sēdēšanai un komunikācijai divatā, sēdmēbele darbam vai individuālai sēdēšanai,» uzskaita dizainers Mārtiņš Vītols.

NEPĀRSPĒJAMI CAURSPĪDĪGS. Ievas Rulles radītais mīklas rullis ir paredzēts jebkurai telpai, laikam un videi. «Tas ir gan praktiski lietojams, gan izmantojams kā dizaina elements, – krāšņs un nepārspējami caurspīdīgs. Kaut kas noslēpumaini skaists, kvalitatīvs un savā veidolā nepārspējams,» savu darbu raksturo Ieva Rulle.

TRĪS FUNKCIJAS. Skulptūrgaismekļi Greeco ir tapuši no sizāla. «Gaismekļi pilda trīs funkcijas: dienā ir dekoratīvs objekts, vakarā – naktslampa, bet naktī – mirdzošs orientieris,» skaidro gaismekļu radītāja Irina Kričalo.