Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Gulbiņa sapnis par māju

© F64

«Strādāšu vairāk, tikšu pie mājas, tas ir ieplānots, bet pagaidām esmu ļoti apmierināts ar savu tagadējo dzīvesvietu,» ar saviem nākotnes plāniem dalās LNT raidījumu producents un vadītājs Guntars Gulbiņš.

Šis Guntara mūžā esot kāds ceturtais mājoklis. Kad pirms septiņiem gadiem no vecāku mājām Valmierā pārcēlies uz Rīgu, vispirms dzīvojis kādā vairākstāvu namā pilsētas centrā, kur mitusi jauniešu komūna, bet vēlāk īrējis jauku dzīvokli Vecrīgā. «No tā vajadzēja aiziet, jo saimnieks pats vēlējās dzīvot savā miteklī. Tāpēc man nekas cits neatlika, kā meklēt jaunu mājvietu,» stāsta Guntars. Liktenīgas sakritības dēļ viņš to atrada netālu no LNT. «Ienākot dzīvoklī, uzreiz radās sajūta, ka viss ir kārtībā, ka var dzīvot.»

Aptuveni 46 kvadrātmetrus lielais divistabu dzīvoklis ar vannasistabu atrodas pirms kara celtā ēkā. Miteklis ir pārplānots, telpu izkārtojumu un iekšējās apdares materiālus pielāgojot mūsdienu vajadzībām un prasībām. «Es šo dzīvokli īrēju, tāpēc nebiju klāt pie krāsu un materiālu izvēles, taču, ja es būtu taisījis remontu, mana izvēle sakristu ar saimnieka izdarīto,» atklāts ir Guntars un neslēpj, ka arī mēbeles un virtuves iekārtu viņam neesot vajadzējis gādāt. «Mans pienesums ir dažādi interjera aksesuāri, vairākas bildes, ko pieliku pie sienām, jo man nepatīk, ja tās ir plikas, arī gaismas ķermeņi un telpaugi.»

Par to, ka mājvieta ir tuvu darbam, Guntars īpaši izbaudot no rītiem, jo varot līdz pēdējam brīdim gulēt, taču, atgriežoties mājās, viņš būtu priecīgāks, ja attālums, kas šķir šīs stratēģiski svarīgās vietas, izrādītos lielāks, jo tad varētu pārslēgties no darba ritma uz mājas. «Bieži vien iekāpju mašīnā, izbraucu kādu apli pa pilsētu, lai varētu izvēdināt galvu un rastos izjūta, ka darbs ir beidzies.»

«Mani aizrauj tas straujais dzīves ritms, kas raksturīgs Rīgai. Kad aizbraucu uz dzimto Valmieru, šķiet, ka ielas ir šauras, ka cilvēku ir maz, ka nekas nenotiek, kaut tā nemaz nav,» atzīst LNT raidījumu producents un vadītājs Guntars Gulbiņš, kuru pie citiem ātrumiem esot pieradinājis arī darbs televīzijā, kad sanākot nepārtraukti kaut kur skriet un kaut ko nenokavēt. «Esmu pie šā ritma pieradis, man tas patīk.

Bet vai dzīvokļa tuvums LNT nav iemesls biežiem darba biedru apciemojumiem? «Mums ir tradīcija, ka nāk ciemos tad, ja uzaicina, bet ne uz dullo. Taču ballītes, pasēdēšanas ar kolēģiem ir bijušas. Vienreiz pat domājām, ka varbūt pie manis varētu gatavot pusdienas, jo televīzijas mājā esošās kafejnīcas piedāvājums bija apnicis. Taču nevienam jau nav laika dienas vidū stāvēt pie plīts.»

Guntars uzsver, ka viņam esot būtiski, lai vide, kurā viņš uzturas, būtu gaumīga, gaiša un sakopta. «Pārkāpjot ārdurvju slieksnim, parasti uzreiz var sajust, kāds ir mājas gars. Tas ir daiļrunīgs.»

PLĀNOJUMS. Vēsturiskais telpu plānojums vairs neesot saglabāts, jo tad būtu vairākas mazas istabiņas un šaurs un garš gaitenis. «Šeit, manuprāt, ir atrasts optimālais risinājums, kā dzīvojamo istabu apvienot ar virtuves zonu. Turklāt virtuves iekārta pēc individuālā pasūtījuma uztaisīta tā, ka ir ļoti ērti saimniekot,» atzīst televīzijas raidījumu producents, turpinājumā uzsverot, ka abas zonas tiekot atdalītas ar atšķirīgiem grīdas segumiem (flīzēm un koka dēļu klājumu) un ar konstrukciju, kas veidota ģipškartonā. «Tā iegūts papildu laukums, kur iemontēt apgaismes ķermeņus.» Kad jautāju, vai ēdienu gatavo uz elektriskās vai indukcijas plīts, Guntars atceras kādu kuriozu. «Iepriekšējā dzīvoklī bija indukcijas plīts, kam nepieciešami katli un pannas ar speciāliem dibeniem. Panna man bija, bet katls – ne. Es par šo tehnoloģisko nepieciešamību nezināju, tāpēc, kad Inese Supe šajā Vecrīgas dzīvoklī filmējās Egila Zariņa Rīta mikslī, viņa nevarēja saprast, kāpēc zupa katlā nevārās un nevārās, kaut laiks rit uz priekšu. Lai glābtu Inesi un raidījumu, skrēju uz veikalu pēc indukcijas plītīm domāta katla.”»

Ja ar televīzijas vērošanu Guntars neaizraujas, tad bez mūzikas mājās viņš nevarot iztikt. Pie abām sienām piestiprinātas miniatūras skandas, kas spējot piepildīt telpu ar skaņu. «Man ir doma vienu skandu novietot vannasistabā, lai arī tur skanētu mūzika, kad uzturos šajā telpā.

KOMPAKTI. Augstais galds ar bāra krēsliem pilda divas funkcijas – savu pamatuzdevumu un arī ir kā robežšķirtne starp virtuvi un dzīvojamo istabu. «Šo galdu, abus zemos galdiņus un televizora galdiņu taisīja pēc pasūtījuma. Nelielai telpai šāds komplekts ir ļoti noderīgs, par funkcionalitāti ir padomāts.» Guntars atklāj, ka baltie bāra krēslu pārvalki esot noņemami un mazgājami, tāpēc neesot jāsatraucas, ka mēbeles biežās lietošanas dēļ zaudēs savu pievilcību.

«Sīklietiņas ir tās, kas mājai piešķir garšu,» uzskata jaunais vīrietis. «No auduma šūtās rotaļlietas un sedziņa ir īpaša, jo tās iegādājos ziedot.lv kioskā, kas darbojas pavasarī un Ziemassvētkos tirdzniecības parkā Alfa. Nopērkot lietas, ko darinājuši bērni ar īpašām vajadzībām, maznodrošināti cilvēki, pensijas vecuma ļaudis vai vēl kāds, iespējams gan viņus atbalstīt materiāli, gan norādīt, kam vēlies ziedot – dzīvnieku patversmei, bērniem, kuriem nepieciešama medicīniska palīdzība vai kāds cits atbalsts. Bet tam, kas nopērk šīs lietas, ir dubults prieks, jo ir apziņa, ka esi kaut ar mazumiņu palīdzējis, un mājās nonāk skaista lieta.

«Man patīk, ka visās trijās telpās – dzīvojamā istabā, guļamistabā un vannasistabā – ir logs. To atverot, var tikt pie svaiga gaisa, bet aizverot – skatīties pa to un priecāties par lietu, kas līst laukā, » apmierināti nosaka Guntars.

VEIKSMĪGI. «Manuprāt, guļamistabas sienām ir izdevies atrast veiksmīgu krāsu salikumu, kombinējot vienas krāsas divus toņus. Arī gaismekļu novietojums ir pārdomāts, jo virs gultas izveidotajā konstrukcijā iemontētās lampiņas lieliski kalpo, ja gribas palasīt guļot,» ir pārliecinājies Guntars. Ik pa laikam globālajā tīmeklī papētot interjera dizainam veltīto informāciju. «Viena no mājaslapām, kurā iegriežos, saucas homedesigne un ir ievietota facebook. Tā nu krāju iespaidus un idejas savai mājai. To vēlos kaut kur Rīgas pievārtē.

Kaut aiz gleznas, kas novietota guļamistabā pie sienas pretim gultai, slēpjas elektrības vadi, kurus var izmantot televizora pieslēgšanai, Guntars no šīs domas pagaidām esot atteicies. «Gribas mieru, bet televīziju, ja ir tāda vēlēšanās, var paskatīties blakus istabā. Es gan ar to pārāk neaizraujos.» Par ērtu lietošanai viņš nosauc plauktu, atvilktņu un karināmo stieņu sistēmu, kas iebūvēta guļamistabas nišā. «Ienākot telpā, drēbju skapja saturs neduras acīs, taču piekļūt tam ir viegli, turklāt lietas – pārskatāmas.

Vannasistabā, priekšnamā un virtuvē ir apsildāmā grīda, kas ļauj radīt komfortablu klimatu gada vēsajos mēnešos. Guntars ir arī apmierināts ar vannasistabas iekārtojumu, kas ir racionāls un pārdomāts. «Tā kā telpa ir neliela, tiek izmantots katrs kvadrātmetrs.