Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mūsdienu askētisms mēbeļu dizainera dzīvoklī

© F64

Mēbeļu dizainers, SIA Rauzas kompānija līdzīpašnieks Jānis Rauza ir galdnieks jau trešajā paaudzē. Apvienojot uzņēmēja pieredzi un dizaineru inovatīvās idejas, viņš izveidoja mēbeļu kolekciju MINT, kas ir atzinīgi novērtēta Latvijā un veiksmīgi izgājusi pasaules tirgū.

Arī sava jaunā dzīvokļa iekārtošanai viņš izmantojis šīs kolekcijas mēbeles, lai pats uz savas ādas pārliecinātos, kā tās kalpo.

Arhitektes Zaigas Gailes arhitektu biroja projektētajā daudzdzīvokļu mājā, kas atrodas gandrīz vai Daugavas krastā, Jānis mīt pavisam neilgu laiku, tāpēc ir jurģu sajūtās. «Kāpēc es izvēlējos šo dzīvokli? Tāpēc, ka to varēja īrēt par saprātīgu samaksu un pievilcīga šķita vieta, kur atrodas māja. Kaut Rīgas centrs ir tuvu, te ir klusi un jauki,» jaunā mājokļa izvēli pamato mēbeļu dizainers. «Būtisks faktors ir arī tas, ka Zaigas Gailes arhitektu birojam var uzticēties, jo dzīvoklim ir gan pārdomāts plānojums, gan kvalitatīvs darbu izpildījums. Turklāt Pārdaugavā dzīvo daudzi mani draugi, bērniem te ir skola un no šejienes iespējams ērti aizkļūt līdz Jūrmalai, kur atrodas mana ražotne.»

Interjerā dominē Rauzas kompānijā ražotās mēbeles no kolekcijas MINT. «Izvēloties interjera priekšmetus, arī mēbeles, pievērš uzmanību materiālam, dizainam, kvalitātei un cenai. Es neesmu izņēmums.»

Dzīvokļa interjeru bagātina vairākas gleznas un zīmējumi. «Māksliniekiem pašlaik ir grūti laiki, jo darbus tikpat kā nav iespējams pārdot. Piemēram, Francijā vidusslānim piederošie uzskata par savu pienākumu nopirkt vismaz vienu mākslas darbu gadā. Pie mums pagaidām tā nav.» Jāņa Rauzas mājoklī ir gan Andreja Ameļkoviča, gan Andra Vītoliņa, gan Ādolfa Zārdiņa radītie mākslas darbi. «Zārdiņa zīmējumus radinieki atrada viņa mājas bēniņos tikai pēc viņa nāves. Viņš ir tīrradnis, kas iezīmējis pilnīgi jaunu lappusi Latvijas mākslā.»

ATŠĶIRĪGI. «Tas ir tikai dabiski, ka katrs savu mājvietu iekārto atbilstoši savām vēlmēm un priekšstatiem par mūsdienīgu un ērtu mitekli. Tāpēc ir kā labi zināmajā teicienā, ka vienam patīk māte, otram – meita, bet trešajam – kleita. Šis ir mans skatījums uz interjeru,» norāda Jānis Rauza.

«Pārvācoties mēs konstatējām, ka trešdaļu vai pat pusi mantu varam izmest laukā, jo tās ilgu laiku nebija kustinātas. Tas jau ir cilvēka dabā – kaut ko nepārdomāti, dažādu emociju vadītam, nopirkt un tad bieži vien par šo lietu aizmirst. Ar dažādiem interjera un sadzīves priekšmetiem notiek līdzīgi kā ar apģērbu – mīļākās drēbes valkājam diendienā, bet impulsīvi iegādātās nostumjam skapja tālākajā stūrī,» ir novērojis Jānis Rauza. Virtuves mēbeles ražotas no oša, iespaidojoties no kādā grāmatā redzētā. «Manās rokās nonāca grāmata, kur kāds japāņu fotogrāfs bija dokumentējis lībiešu ciemus Latvijā. Melnbaltajās fotogrāfijās piefiksēju, ka gandrīz visās virtuvēs redzams tikai galds, virtuves iekārtas mūsdienu izpratnē tur nebija,» stāsta mēbeļu dizainers. «Man dzima doma virtuves iekārtas pamatu veidot kā apjomīgus galdus, kurus iespējams ērti pārvietot un ir viegli arī salikt. Apakšējās atvilktnes un redelītes iespējams mainīt vietām, tās pārbīdot. Var arī likt atvilktni virs atvilktnes.»Vienā skapī ietilpināts ledusskapis, bet otrā novietota cepeškrāsns, kā arī ierīkoti plaukti un atvilktnes.

VĒL TOP. «Bērnistabas iekārtošanu vēl neesam pabeiguši,» bilst Jānis un norāda uz telpas ērto plānojumu. «Tās konfigurācija ir tāda, ka vienā istabā var sadzīvot divi bērni, katrs rodot sev privātu zonu, ko panāk, telpu pārdalot ar grāmatu skapi. Pagaidām tas vēl ir tukšs, bet vēlāk, kad būs saliktas grāmatas un citas lietas, veidosies tāda kā siena.» Bērnu istabā lieliski iederas arī pufs, ko iespējams transformēt par guļamo.

ATPŪTAI. Blakus virtuves zonai esošā viesistaba, kas tiklab ir arī dzīvojamā istaba, iekārtota, izmantojot tradicionālo mēbeļu komplektu – ērtu dīvānu, atpūtas krēslu, televizoru ar galdiņu. Dažkārt šajā komplektā arī iesprūk grāmatu plaukts. «MINT grāmatu plauktam iespējamas trīs modifikācijas – tas var būt vienstāva, divstāvu un trīsstāvu. Šeit ir divi stāvi.» Grāmatu plaukts tāpat kā televizora galdiņš ir ražots no riekstkoka, virsmu pārklājot ar plastikātu baklažāna tonī. Pie sienas – Andreja Ameļkoviča glezna.

PLĀNOJUMS. Dzīvoklī ir viesistaba, kas apvienota ar virtuvi un ēdamistabu, guļamistaba, bērnistaba un vannas istaba, kā arī saimniecības telpa un koridors, kurā atrodas liels un ietilpīgs sienas skapis. «Plānojums, manuprāt, ir veiksmīgs. Arī gaismas ķermeņu izvadi atrodas funkcionāli ērtās vietās.

MATERIĀLI. Dzīvokļa saimnieks stāsta, ka ēdamgalds esot ražots no Amerikas riekstkoka, bet krēsli – no Latvijas oša. «Daudzi dod priekšroku gaišām mēbelēm. Tad nu no oša ražotās atbilst šīm vēlmēm.» Uz galda virsmas segts Itālijā ražots plastikāts. «Tas ir jaunākās paaudzes materiāls, kas pieejams aptuveni 100 toņos.» Savukārt tie, kam gribas krēslu ar mīkstāku sēdvirsmu, var izvēlēties ar audumu apvilktu mēbeli, kuras mīkstināšanai izmantots porolons. DARBA ZONA. Darbagalds un krēsls ir darināti no Amerikas riekstkoka. Abām mēbelēm ir plastikāta virsma – galdam tā tonēta brūnā krāsā, bet krēsla sēdvirsma ir oranža. Abpus galdam novietoti apjomīgi pīti grozi, vienā salikti rudens āboli, otrā – adīklis. Tā kā visās dzīvokļa telpās logi sniedzas no grīdas līdz griestiem, apkures sistēmas elementi jeb radiatori ieguldīti grīdā.

STILA IKONA. «Šā krēsla dizains tika radīts pirms sešdesmit gadiem. Tas izrādījās tik veiksmīgs, ka mēbele ieguva lielu popularitāti patērētāju vidū. Domāju, ka krēsls nezaudēs aktualitāti arī pēc 60 gadiem,» uzskata dzīvokļa saimnieks.

VIEGLAS. Gulta, grāmatu skapis, drēbju skapis, galds un krēsls ir ražoti no Latvijas oša. «Gultas galvgalim ir uzklāts plastikāts, lai būtu krāsaināk. Gultu iespējams pasūtīt divās krāsās. Apmainot detaļas uz otru pusi, mēbele būs citā krāsā.» Uz gultas likts uzņēmuma Pils matracis ražojums.

DRĒBJU PAKARAMAIS. Priekšnamā novietoto drēbju statni iespējams transformēt, noliecot un paslēpjot konstrukcijā nelielos pakaramos.

PA TVĒRIENAM. Saimniekojot virtuvē, vēlamies, lai ātri un viegli varētu piekļūt lietām, ko bieži izmantojam. Šajā nolūkā virtuves iekārtā ir vairāki ar durvīm nepiesegti plaukti.

ATMIŅAS. «Ar antikvārām lietām parasti saistās kaut kādas atmiņas par to iepriekšējiem lietotājiem. Šis galdiņš nav izņēmums,» saka Jānis Rauza. «Gan iepriekš, gan tagad tas kalpo dažādu lietiņu uzlikšanai, kad esi tikko ienācis dzīvoklī, vai tās būtu atslēgas, telefons, brilles, naudas maks vai kas cits.