Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Virtuves - materiālu, stilu un dizaina daudzveidība

© publicitātes foto

Virtuve ir mājokļa daļa, kur īpaši liela nozīme racionālam un ērtam iekārtojumam. Lai šajā vitāli svarīgajā telpā būtu patīkami saimniekot un uzturēties, svarīga ir ne vien mēbeļu funkcionalitāte, bet arī izskats, forma un krāsa.

Virtuves iekārtas dizaina pamatā ir atklāti, daļēji atklāti un ar durvīm piesegti plaukti, skapji un skapīši, kā arī ērtu un ietilpīgu atvilktņu sistēma. Tā kā šī mēbele ik dienas tiek aktīvi izmantota, tai jāiztur liela slodze. «Virtuves iekārtas projektējam ar speciālas datorprogrammas palīdzību, šo mēbeli vizualizējot trīsdimensiju attēlā, lai klients virtuāli redzētu, ko viņš ir pasūtījis un kā šis interjera priekšmets izskatīsies telpā. Pasūtītājs var izvēlēties pēc sava prāta ne tikai mēbeles dizainu, bet arī materiālus, kas būtu atbilstoši viņa gaumei, vajadzībām un pirktspējai,» norāda SIA Projekcijas dizains valdes priekšsēdētājs, diplomēts dizainers Dainis Trops. Viņa vadītajam uzņēmumam ir uzkrājusies bagātīga pieredze, darinot virtuves iekārtas gan privātmājām, gan dzīvokļiem, gan arī sabiedriskajam sektoram,

piemēram, viesnīcām. «Ja cilvēks ir nolēmis individuāli pasūtīt virtuves iekārtu, tad viņam jau ir diezgan skaidrs priekšstats, ko viņš tur vēlas ielikt. Šīs vēlmes var būt stipri detalizētas un specifiskas – tādas, kas nav saskatītas tipveida mēbelē veikalā.»

Korpuss un fasāde

D. Trops stāsta, ka virtuves iekārtas korpusu parasti meistarojot no lamināta (viņa vadītais uzņēmums izmantojot Austrijas kompānijas Egger laminātu), bet fasādes daļu – no kāda praktiska, mitruma izturīga un labi tīrāma materiāla, piemēram, no kokskaidu plātnēm, kas pārklātas ar laminātu. Bet pastāv arī citi varianti – masīvkoks vai saplāksnis. Jāatceras, ka koks ir kaprīzs materiāls, kam nepatīk mitrums un temperatūras svārstības. «Lētākais materiāls, no kā var taisīt virtuves iekārtas fasādi, ir lamināts, tam seko krāsots MDF. Tas ir materiāls, ko var ērti apstrādāt, piemēram, veidot gan klasisku formu, gan veikt dažādus maliņu iefrēzējumus, kā arī krāsot visā Becker krāsu toņu gammā. Tā ir viena no MDF priekšrocībām pretstatā laminātam, kas nav krāsojams, bet nopērkams ražotāja piedāvātajos rakstos un toņu gammās.»

Nākamais virtuves mēbeļu fasādēm lietojamais materiāls esot finierēta kokskaidu plātne. «Galvenokārt izmanto ozola, dižskābarža, bērza un oša vai arī cēlkoka, piemēram, venges finierējumu. Ir varianti, kad tiek finierēts MDF, bet īpašas nepieciešamības to darīt nav, jo kokskaidu plātne pilnībā nodrošina kvalitāti un vajadzības.»

Ar finierējuma palīdzību mēbeles fasādei var piešķirt dabiskā koka struktūru, bet, fasādi apstrādājot ar beici, var spēlēties ar krāsām. «Piemēram, nobeicējot ozola finierējumu, tā var būt gan balta, gan melna, gan zila vai zaļa. Tas ir klienta vēlmes, gaumes un dizaina jautājums.»

Darba virsma un furnitūra

Virtuves iekārtas darba virsmai ir jābūt izturīgai un ilgi jākalpo. Viens no izturīgākajiem galdvirsmas veidiem ir kokskaidu plātne ar plastikāta segumu, jo plastikāts ir praktisks un ekonomisks materiāls, izturīgs pret karstumu un skrāpējumiem. Var izmantot arī mākslīgo akmeni, kas imitē dabiskā akmens struktūru un ir izturīgs materiāls.

«Lielākoties izvēlas kokskaidu plātnes ar plastikāta segumu, kas ir gana lēts materiāls ar labu mehānisko un termonoturību, kā arī izturību pret mitrumu,» uzskaita speciālists un brīdina, ka šā materiāla vājā vieta esot stūra salaidumi. «Kaut kokskaidu plātni ar plastikāta segumu apstrādā ar speciālu ķimikāliju, pastāv iespēja, ka šuvē, kas atrodas izlietnes tuvumā, var iekļūt ūdens. Ja tas tur atrodas ilgi (piemēram, diennakti), turklāt iekļūst vairākkārt, salaiduma vieta var piebriest. Kad tas ir noticis, vairs neko nevar līdzēt, ir jāmaina darba virsma. Lai šādu situāciju nepieļautu, jāseko, lai darba virsma vienmēr tiktu noslaucīta, nebūtu ilgstoši mitra, piemēram, pēc trauku mazgāšanas. Ja tam pievērš uzmanību, kokskaidu plātne ar plastikāta segumu kalpos desmit un vairāk gadu.»

Speciālists norāda, ka darba virsmai var izmantot arī saplāksni ar plastikāta segumu. «Saplāksnim piemīt tāda īpašība, ka mitrumā tas neuzbriest vienā vietā, tāpēc neveidosies izvirzījumi. Šā iemesla dēļ finierētu saplāksni var izmantot arī vannas istabas mēbelēm.»

Popularitāti esot iekarojušas mākslīgā akmens darba virsmas, piemēram, no koriāna darinātās. «Izmantojot šo materiālu, iespējams nodrošināt perfektas salaiduma vietas, piemēram, saplūdināt virsmu ar izlietni. Līdz ar to virtuves iekārta tiek maksimāli pasargāta no mitruma iekļūšanas konstrukcijā.» Izvēloties koriānu, esot jāņem vērā, ka tas nav ļoti izturīgs pret karstumu (karstas pannas uz šīs virsmas nedrīkst likt). Tas esot jutīgs arī pret mehānisko iedarbību (veidojas švīkas). «Koriāna pluss ir tāds, ka bojātās vietas var atjaunot.»

Dārgākās un izturīgākās esot akmens virsmas, piemēram, no granīta. «Tās ir stingras, cietas un aukstas, arī šuvju vietas ir redzamas, jo akmens nav tik plastisks kā koriāns.»

Dainis Trops uzsver, ka, pasūtot virtuves iekārtu, pastiprināta uzmanība jāpievērš furnitūrai. «Tai ir jābūt ļoti kvalitatīvai, jo tā tiek ekspluatēta visintensīvāk. Mēs izmantojam furnitūras ražotāju – vācu kompāniju Hettich un Blum – vērtnes un citas detaļas.»

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Projekcijas dizains

MATERIĀLI no kā top virtuves iekārtas

Lamināts ir visos virzienos vienādi izturīgs materiāls, kura izgatavošanai izmanto koksnes atgriezumus, ko ar speciālām iekārtām sagriež šķeldās, pēc tam – noteikta izmēra skaidās. Skaidas sajauc ar saistvielu – speciāliem sintētiskajiem sveķiem – un šo masu presē augstā temperatūrā. Tad plātni pārklāj ar kvalitatīvu, melamīna sveķiem impregnētu papīru ar tekstūru, kuru presējot ar lielu spiedienu veidojas ciets un izturīgs pārklājums. Laminātu plaši izmanto mēbeļu un virtuves iekārtas korpusa un fasādes daļu izgatavošanai, jo šim materiālam ir augsta noturība pret mitrumu, mehāniskām slodzēm, kā arī pret dažādām sēnītēm un mikroorganismiem. Tas izstrādājumus no lamināta padara par higiēniskiem un drošiem ikdienā.

Plastikāts sastāv no dekoratīvā papīra, kas piesūcināts ar melamīna līmi, un vairākiem slāņiem sodas papīra, kas piesūcināts ar fenola līmi. Šie slāņi tiek sapresēti kopā liela spiediena un temperatūras ietekmē. Plastikāts ir vispieprasītākais materiāls virtuves virsmām, jo ir nodilumizturīgs, viegli kopjams, higiēnisks, temperatūras svārstību un mitruma izturīgs. Tam ir ilgs kalpošanas laiks, un tas pieejams ļoti daudzos krāsu toņos un ar dažādām faktūrām, kas imitē koku, akmeni, marmoru un pat metālu.

MDF ir vidēja blīvuma kokšķiedru plātne, kas izgatavota no sasmalcinātas koksnes šķiedras, kuru iegūst no mizotas un atlasītas skuju koku koksnes, to presējot un sajaucot ar saistvielu. Plātnei ir viendabīga struktūra un augstas fizikāli mehāniskās īpašības. MDF izmanto korpusa mēbeļu, durvju ražošanā un iekšējās apdares darbos.

Saplāksnis ir vairākslāņu koksnes pārstrādes materiāls. Tā izgatavošanai izmanto dažādas koksnes, piemēram, bērzu, egli un priedi; tam raksturīga augsta izturība un minimāla mainība mitruma un gaisa temperatūras svārstību iespaidā. Šo īpašību dēļ saplāksni izmanto ne tikai galdniecībā un celtniecībā, bet arī kuģubūvē.