Ašmaņu idille

© F64

Mūzikas pedagogs, Jelgavas bigbenda un pūtēju orķestra Rīga diriģents Raitis Ašmanis kopā ar sievu Līgu, profesionālu juristi, un bērniem Aneti (17), Reini (13) un Līvu (7) jau desmito gadu dzīvo savrupmājā, ko iegādājies, draugu iedrošināts. Tagad ģimenes galva ir ļoti apmierināts ar šo savu drosmīgo un izlēmīgo soli. Bet grūdienu tam devis kāds zīmīgs gadījums.

«Iepriekš dzīvojām Jelgavas centrā, kur mums bija trīs istabu dzīvoklis pirms kara celtā ēkā. Miteklim nebija ne vainas, bet bērniem nācās augt uz akmeņiem, jo apkārt mājai nekā cita, izņemot ielas un mašīnas, nebija. Pēc viena gadījuma sapratu – ir pavisam traki. Biju mājās ar dēlu (tad viņam ritēja trešais gadiņš) un strādāju – vajadzēja sagatavot notis orķestrim. Tā kā biju aizņemts, nebija laika ar Reini iziet laukā pastaigāties. Kad pacēlu galvu no nošu lapām, ieraudzīju, ka dēls ir saritinājies uz grīdas blakus manam krēslam un aizmidzis. Nodomāju, ka bērni ir pelnījuši augt viņiem labvēlīgākā vidē,» stāsta Raitis Ašmanis. Kaut neesot bijis tādas rocības, lai pirktu māju, sākuši klaušināt, kādas ir iespējas pie tās tikt. «Bijām gatavi ņemt kredītu, kā arī pārdot dzīvokli. Kad pieņēmām šo lēmumu, no kursa biedra, kurš strādāja veikalā Nelss par direktoru, uzzināju, ka pārdošanā ir nepabeigta būve netālu no Jelgavas vecā cietuma. Aizbraucu, apskatījos un atzinu par pērkamu. Pilsētas centrs ir tuvu, bet tajā pašā laikā iela ir zaļa un klusa. Un – galvenais  zemes gabals ir tik liels, ka varējām gan iekopt zālienu, gan iestādīt augļu kokus un ogulājus, gan ierīkot dobes dārzeņiem un uzsliet pirti.»

Mājai (dzīvojamā platība – 230 m2) ir tik liela terase, ka uz tās ir vieta gan apjomīgam tenisa galdam, gan visu ģimenes locekļu divriteņiem, gan grilam un dārza galdam ar krēsliem. Bet viens no ģimenes pēdējā laika jaunieguvumiem ir pirts, ko no guļbaļķiem darinājuši meistari no Latgales. To iekurinot gandrīz vai katru nedēļas nogali, un bieži vien uz pirts priekiem aicinot draugus un radus. Atvilkt elpu pēc karsēšanās uz lāviņas vai tāpat palaiskoties iespējams šūpuļkrēslā un atpūtas krēslā. Mājas un ģimenes aizsardzībai, kā arī, protams, acu priekam netālu no abām būvēm iestādīts pīlādzis (esot Balkānu saldais ar lielām ogām). Pirts priekšā dižojas interesanti apcirptu tūju rinda (krūmiņi līdzinās čupačupiem) un īvju puduris. Pazīstams ainavu arhitekts esot uzskicējis dārza plānu, bet Līgas tēvs Valdis Ozols, pēc profesijas agronoms, iesakot, ko labāk pirkt, kā stādīt un kopt.

VIZĪTKARTE. Uz plašā mājas lieveņa noliktais pūšamais instruments tuba kalpo kā daudzpusīgā mūziķa Raita Ašmaņa oriģināla vizītkarte. Tikpat svarīgs elements ir mājas sargs – labradora šķirnes kucīte Denīze.

KŪPINĀTAVA. Viens no diriģentu brālības Uldis Kokars ir ne vien meistarīgs koru pavēlnieks, viņam padodas arī praktiski darbi. Apliecinājums tam – viņa meistarotā kūpinātava. «To pārvedu mājās nesen – tikai pirms trim dienām. Tagad varēšu kūpināt gan gaļu, gan zivis,» priecājas Kokara amata brālis Raitis Ašmanis.

MIESAI UN GARAM. Līga izstāsta, ka jau 11 gadus katru nedēļas nogali baudot pirts rituālu. «Iepriekš gājām pie draugiem, bet pirms trim gadiem tikām paši pie savas pirts. Ne mēs pirmie, ne pēdējie, kas atzīs, ka Latgalē ir prasmīgākie guļbūvju meistari. Tāpēc viņiem pasūtījām pirtiņu ar izbūvētu otro stāvu, lai būtu vieta, kur bērniem taisīt štābiņu.» Ēkas karkass ir no priedes, pirts lāviņas – no apses, bet krāsns ir ražota Somijā. «Meistari pierunāja pirts iekštelpas apšūt, lai būtu siltāk un baļķu starpās neieperinātos visādi kukaiņi – skudras, lapsenes un cita dzīvā radība.

SKAISTI UN PRAKTISKI. Pirtī uz pakaramajiem redzamas dažādas lietas: blašķe, kurā var ieliet konjaku vai kādu citu stipru dzērienu, koka karotes, ar ko var uzmest garu, un kastaņetes, kuras var pagrabināt, ja uznāk vēlme muzicēt.

VIESISTABA. Mājas pirmajā stāvā atrodas plaša viesistaba, virtuve, kabinets un dušas telpa. Praktisku apsvērumu dēļ uz grīdas klātas flīzes, nevis segti ozola dēļi, kā ieteicis kāds no paziņām.Uz platajām palodzēm viesistabā novietoti vairāki podi ar telpaugiem. «Tiem telpā valdošais klimats ļoti patīk, par ko liecina līdakastes, jo zied kā trakas,» nosmej mājasmāte Līga.

KABINETS. Mājas pirmajā stāvā atrodas Raita Ašmaņa darba kabinets, kur viņš ļoti bieži uzturas, lai orķestra un bigbenda vajadzībām sakārtotu programmas, veiktu aranžējumus, atlasītu jaunus skaņdarbus un darītu citus ar mūziku saistītus darbus. Kabinetā novietotās klavieres izmantojot ne tikai ģimenes galva, bet arī vecākā meita Anete, kura apgūst šī instrumenta spēli. Mūzikai pievērušies arī jaunākie bērni – dēls ir bundzinieks, bet pastarīte Līva sākusi apgūt vijoles spēli.

DABISKS MATERIĀLS. «Virtuves iekārta ir atceļojusi līdzi no mūsu iepriekšējās dzīves vietas. Tā ir taisīta pēc pasūtījuma tepat Jelgavā, durvju apdarei izmantojot dabisko koku – priedi. Esmu lauku puika, tāpēc zinu, ka koks ir dzīva lieta, tāpēc kalpo citādi nekā lamināts,» zina teikt Raitis. Galds un krēsli esot iegādāti mēbeļu veikalā Grīvas mēbeles.