Interjers - sal­die seš­des­mi­tie

© F64

«Meklējot dzīvokli jaunu dzīvojamo māju projektos, biju diezgan vīlies, jo neapmierināja daudzu mājokļu plānojums, izvēlēto iekšējās apdares materiālu kvalitāte, arī nelietderīgais kopējās platības izmantojums, piemēram, neadekvāti lielās lodžijas,» savu viedokli pauž Ivars Kļavinskis, kuram pēc ilgstošiem meklējumiem beidzot izdevās atrast savām prasībām un vēlmēm atbilstošu dzīvokli Mārupes pagasta ciematā Sēļi.

Nu jau pusotru gadu viņš kopā ar draudzeni Līgu bauda dzīvi skaisti iekārtotā dzīvoklī, kura nevainojamo dizainu radījusi interjera dizainere Anna Butele.

«Treknajos gados uzcelto mājokļu lielākā bēda ir tā, ka, steigā un pelņas kārē būvējot lielākas un mazākas ēkas, netika pievērsta pienācīga uzmanība telpu funkcionalitātei, vairāk aizrāvās ar apjomiem. Taisīja lielus balkonus, terases, kas patiesībā nedod nekādu pienesumu, jo ko ziemā vai arī citos gadalaikos lai iesāk uz 30 kvadrātmetru lielas terases! Turklāt nereti bija tā, ka dzīvoklis ir tikai 40 kvadrātmetru liels, tādējādi veidojas liela disproporcija starp iekštelpām un ārtelpu,» spriež Ivars Kļavinskis, kurš pārstāv būvniecības jomu, tāpēc šādas nianses pārzina. «Apskatot trīsistabu dzīvokli Mārupē, mans vērtējums bija pozitīvs. Varēja just, ka projekta attīstītāji ir domājuši par cilvēkiem, kas viņu celtajās mājās dzīvos.»

Simts kvadrātmetru lielajam dzīvoklim bijusi pilna iekšējā apdare (nokrāsotas sienas, ieliktas durvis un logi, ieklāts parkets, uzliktas flīzes), ievietota arī virtuves iekārta, tāpat ar santehniku aprīkotas vannasistaba un dušas telpa. Mājokļa interjera izveidi Ivars un Līga uzticējuši dizaina speciālistei Annai Butelei. Viņas rokrakstu iepazinuši, apskatot draugu mājokli, kura interjeru Anna bija veidojusi. «No viņas mūsu dzīvoklī ir nācis mēbelējums, krāsu un tapešu izvēle, arī uzlabojumi virtuves zonā – flīzējums un papildu elementi.» Iepriekš mājoklī visas sienas bijušas ieturētas pelēkās krāsas dažādās tonalitātēs, trūcis kāda spilgta akcenta. «Gribējām, lai dzīvoklis iegūtu raksturu.»

VIENOTS STILS. «Anna ļoti precīzi uztvēra manis teikto, ka dzīvoklim vajag piešķirt raksturu, lai tas nebūtu tāds pats kā daudziem,» stāsta jaunais vīrietis. «Es minimāli iejaucos dizaineres darbā, vienīgi ierosināju, ka vajadzētu divus ēdamgaldus ar vairākiem krēsliem. Tā kā esmu radis svarīgus dzīves notikumus atzīmēt diezgan lielā pulkā, vajag gana daudz vietas, lai visi varētu mieloties ar cienastu.» Lai būtu vieta arī grāmatām, vienas sienas garumā stiepjas plaukts, kas taisīts pēc pasūtījuma. Tas vienlaikus kalpo arī kā stiprinājums aizkariem – plaukta aizmugurē ir izveidots padziļinājums, kur ievietota stieple un aizkaru turekļi.

ATTĪSTĪBA. Divdesmit piecu gadu vecumā Ivars Kļavinskis iegādājies pirmo savu īpašumu – vienistabas dzīvokli Juglā, ko izremontējis, pārplānojis, iekārtojis pēc sava prāta, turklāt teicamā līmenī. «Ja ir sakārtots īpašums, to iespējams veiksmīgi pārdot pat ekonomiskās krīzes laikā,» balstoties uz savu pieredzi, saka jaunais vīrietis. Viņš ne vien dižķibeles laikā izdevīgi pārdevis savu nekustamo īpašumu, bet arī iegādājies jaunu, daudz lielāku dzīvokli.

SPILGTI. Arī priekšnamā valda melnā un sarkanā krāsa. Iebūvēto skapi pasūtījuši vietējā uzņēmumā LB construction. «Tas ir taisīts no MDF, kas ticis frēzēts un krāsots.»

OLD SCHOOL. «Mūsu dzīvokļa interjers ir ieturēts old school garā, te ir daudz citātu no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem,» atzīst mājokļa saimnieks. Tie, kas ir dzīvojuši šajā laikā, attēlā atpazīs pagājušā gadsimta piecdesmitajiem, sešdesmitajiem gadiem raksturīgās mēbeļu dizaina iezīmes, piemēram, kāju novietojumu. Lai būtu vienots ansamblis, aizkaru un tapešu raksts ir saskaņots. «Tapetes ir ražotas Anglijā, bet iegādātas salonā Hansa Deko. Savukārt aizkaru audumu un audumus dīvānu pārvilkšanai atradām Abakhan Fabrics.»

ĒDAMZONA. Blakus virtuvei novietots otrs ēdamgalds ar krēsliem, kā arī oriģināla dizaina bāra skapis. «Anna ierosināja, ka šīs mēbeles dizains varētu sasaukties ar flīzējumu, kas ir blakus uz virtuves sienas.» Skapis taisīts vietējā uzņēmumā LB construction, izmantojot MDF loksnes un saplāksni. «Šis uzņēmums jau ilgi nodarbojas ar mēbeļu ražošanu, ir ieguvuši labu slavu.»

VADMOTĪVS. Dzīvojamā istabā pie sienas atrodas glezna, kas esot iedvesmojusi interjera dizaineri Annu Buteli, domājot par krāsu izvēli mājoklī. «Glezna kalpoja kā vadmotīvs,» norāda Ivars Kļavinskis. «Tai pieskaņoja tapetes, krāsas un mēbeles. Uzskatu, ka Annai izdevies veiksmīgs risinājums. Mums ar Līgu rezultāts ļoti patīk, kaut sākumā pret šādu interjeru biju visai skeptiski noskaņots, jo sarkanās un melnās krāsas dominēšana šķita pārāk pārdroša. Taču mana draudzene teica, ka vajag ļauties. Tad nu arī ļāvos, ko itin nemaz nenožēloju.» Galdiņš pēc Annas Buteles skices darināts vietējā uzņēmumā LB construction pagājušā gadsimta sešdesmito gadu stilistikā. Dīvāni, kas atceļojuši līdzi no iepriekšējā Ivara mājokļa, apvilkti ar mēbeļu audumiem, kas izvēlēti atbilstoši kopējai interjera izveides koncepcijai.

Interesants risinājums atrasts stāvlampas novietošanai – tā, izgriežot atveri galda virsmā, iesēdināta šajā mēbelē.

PLĀNOJUMS. Virtuves zona ar dzīvojamo istabu nesaplūst ļoti cieši, tās atdala neliels sienas fragments. Lai atpūtai paredzētā telpa nešķistu pārāk vienmuļa, uz pāris sienām līmētas tapetes ar rūtiņu, bet uz vienas – līnijotas. Televizors stiprināts pie paneļa, kas darināts no MDF. «Tā rīkojāmies, lai varētu paslēpt kabeļus,» skaidro dzīvokļa saimnieks un piebilst, ka ērtību labad izvēlējušies nevis televizora galdiņu, bet plauktu virs televizora. «Ja būtu galdiņš, tas apgrūtinātu pārvietošanos.» Melnās griestu lampas esot atrastas IKEA.

PAPILDINA. Pēc dizaineres ierosinājuma uz sienas aiz virtuves iekārtas klājuši flīzes melnā krāsā. «Jāatzīst – kamēr nebija uzlikts gaišais šuvojums, šķita, ka siena ir pārāk drūma. Sākumā draudzene par to pat pārdzīvoja,» atceras Ivars.Lai būtu vairāk vietas, kur izvērsties, gatavojot ēst, virtuves iekārta papildināta ar vēl vienu posmu – bāra leti. «Iekārta ir darināta no MDF, bet virsma ir no mākslīgā granīta.»

DIVI VIENĀ. «Mums bija doma priekšnamā novietot spoguli, kas mums kalpoja iepriekšējā dzīvoklī. Interjera dizainere piedāvāja šo veco spoguli uzmontēt uz daudzapjomīgas plaknes, kas veidota no spoguļstikla. Mums šī doma patika, vienīgi, lai nenojauktu kopējo interjera stilu, vajadzēja atteikties no rokoko stilistikā ieturētā vecā spoguļa rāmja. To aizstājām ar daudz lakoniskāku rāmi, kas līdzinās durvju apmalei jeb kleidei,» stāsta mājastēvs. Galdiņš darināts no MDF, ir ar skrūvēm piestiprināts pie spoguļa apmales.

Grāmatu plauktā novietota mehāniskā rakstāmmašīna, ko dzīvokļa saimnieks iegādājies, piedaloties draugu organizētā labdarības pasākumā. «Rakstāmmašīna ir pirmā lieta, kas mūsu dzīvoklī piesaista bērnus,» nosmej Ivars.

GUĻAMISTABA. «Ozolkoka gulta, ko paņēmām līdzi no iepriekšējā dzīvokļa, noteica to, kādi krāsu toņi un stils valdīs šajā telpā,» norāda dzīvokļa saimnieks.Vēl telpas iekārtojumam izmantoti divi naktsskapīši, kumode un liels iebūvētais skapis, kas taisīti LB construction pēc Annas Buteles skicēm. «Trīs krāsu toņu – smilšu, brūnā un pelēcīgā – saspēle atkārtojas gan skapja durvīs, gan aizkaros, gan kumodē.» Aizkari iegādāti veikalā Alan Deko.

Guļamistabā esošā kumode tāpat kā daudzas mēbeles šajā dzīvoklī tapusi LB construction. Atvilktņu finierējumam izmantots trīs dažādu toņu materiāls.