Oda kokam

Māksliniece Daiga Lapsa ar vīru Jāni Eihmani un dēlu Emīlu pašu spēkiem ir radījuši savu mazo oāzi vai pat paradīzi padomju gados celtas daudzstāvu mājas 13. stāvā.

Iepriekš ģimene esot dzīvojusi turpat Mežciemā četristabu dzīvoklī. Kad Daigas vecākie bērni devušies savā dzīvē, skatījušies pēc mazāka mitekļa. "Emīls jau bija sācis iet Mežciema skolā, tāpēc dzīvokli meklējām šajā pašā rajonā," vienu no galvenajiem argumentiem, ko ievērojuši, meklējot jauno mājvietu, min Daiga.

Padomjlaika pērle

"Divistabu dzīvoklis bija īsta padomju laika pērle ar papes grīdām un puķainām tapetēm, taču tas mūs nebaidīja, jo darba nebaidāmies, arī ideju, kā iekārtot mājokli, nekad nav trūcis. Es vienu laiku nodarbojas ar interjera dizainu, man ļoti patīk visu ko izdomāt."

57 kvadrātmetrus lielo dzīvokli esot pārplānojuši un pārveidojuši, cik nu atļāvušas nesošās sienas. Vannas istabu apvienojuši ar tualeti, iegūstot plašu telpu, bet tur, kur iepriekš atradusies virtuve, tagad ir Daigas un Jāņa guļamistaba.

"Jānis nav ne galdnieks, ne celtnieks, bet viņš pieprot dažādus praktiskus darbus. Es parasti uzzīmēju, ko vajag, bet viņš uztaisa," savai otrajai pusei atzinīgus vārdus velta Daiga. "Vīrs pēc profesijas ir pedagogs, bet tagad viņam ir sava firma, savukārt es esmu beigusi lietišķos, iegūstot apģērba dizaineres izglītību. Pašlaik strādāju mājās – ar adāmmašīnu adu trikotāžas kleitas un džemperus gan privātiem pasūtītājiem, gan Latvijas dizaineru veikalam Paviljons, kas atrodas tirdzniecības centrā Domina."

Vērtīgi atradumi

Dzīvoklī dominē koks un baltā krāsa, jo šādā vidē ģimene labi jūtoties. "Mums bija iespēja Koknesē izdevīgi iegādāties priedes dēļus, kurus izmantojām gan grīdas segumam, gan plauktiem. Koknesē par ļoti saprātīgu cenu pasūtījām arī logu rāmjus (lētāk, nekā Rīgā piedāvā pakešu logus!) un durvis," stāsta Daiga. "Oriģinālas lietas iespējams atrast arī antīko preču veikalos, kuros bieži vien ieeju. Par veiksmīgu atradumu uzskatu gan koka krēslus ēdamistabā, gan krēslu dēla istabā un šujmašīnas kāju, ko izmantojam kā galda pamatni guļamistabā."

Daiga nosmej, ka neesot perfekcioniste, tāpēc viņu nesatraucot kāds negludumiņš sienas segumā, spraudziņa starp grīdas dēļiem vai kāda cita interjera nepilnība.

***

Visu rakstu lasiet 10. oktobra izdevumā Māja.

Svarīgākais