No ielas pārceļas uz mājokli

Ja ir apnikusi viesistabas krāsoto sienu monotonā regularitāte vai guļamistabas tapešu raksts, to iespējams novērst.

Viena no iespējām, kā atsvaidzināt apnikušo interjeru, ir trafareta jeb stensila* izmantošana. Otra ne mazāk radoša metode ir modulāro tapešu izmantošana sienas plakņu atdzīvināšanai.

Trafaretveida zīmējumi

Mūsdienās stensils vairs nav tikai ielu kultūras sastāvdaļa, bet tiek izmantots arī kā interjera un dizaina elements. Iepriekš mājokļa istabu sienas krāsoja, apšuva vai aplīmēja ar tapetēm, turpretī tagad ir ne vien populāri, bet jau ierasti sienu apgleznošanai izmantot stensilus. Šie trafaretveida zīmējumi dzīvojamām telpām piešķir interesantāku un neformālāku izskatu, turklāt ir viegli veidojami – katrs var radīt savu sienas rakstu, atkārtojot pašizvēlētus attēlus.

Stensilus var izgriezt no kartona, plastikāta vai metāla, uz sienām veidojot rakstus, tekstus vai attēlus. Tos var atkārtot un variēt, citu pie cita cieši izkārtojot uz plaknes.

Ja nav pārliecības par savām mākslinieciskajām spējām, idejas un arī to izpildītājus var meklēt globālajā tīmeklī. Piemēram, kāds no stencil graffiti pārzinātājiem piedāvā izgatavot pie sienas pieliekamu A3 formāta stensilu, kas veidots uz kartona pamatnes pēc klienta fotogrāfijas, izmantojot grafiti krāsu un trafaretu. Stensilu var pasūtīt sev vēlamā krāsu gammā, ar interesantu fonu vai arī tekstu.

Modulāras tapetes

Latvijas dizaina kompānija ZNAK, sadarbojoties ar nīderlandiešu konceptuālo mākslinieku Aldo Kroesi un dizaineru duetu no Berlīnes Studio Hausen, ir radījuši oriģinālas modulārās tapetes Tears Off, kurām ir interesanta uzklāšanas tehnoloģija. Vairāki Baltijas valstu mākslinieki tika aicināti radīt savu unikālu tapešu rakstu. Tad tos, izmantojot īpašu tehnoloģiju – caurumošanu jeb perforēšanu, uznesa uz papīra loksnes. Šis perforēšanas paņēmiens ļauj ikvienam veidot unikālu telpas dizainu, pēc savas gaumes izplēšot tapešu gabaliņus. Turklāt uz sienas vai tās fragmenta, ko iecerēts aplīmēt ar modulārajām tapetēm, var atstāt iepriekšējās tapetes vai mazliet aplupušo krāsu, jo šis fons ir nozīmīga dizaina sastāvdaļa.

"Modulārās tapetes tiek pārdotas nevis tradicionālajos ruļļos, bet loksnēs kopā ar speciālu līmi, kas nodrošina tapešu noņemšanu, kad tās apnikušas," skaidro ZNAK pārstāve. "No pievienotā pulverīša un ūdens pagatavo līmi, uzsedz uz sienas, pēc tam klāj modulārās tapetes loksni. Divas stundas ļauj apžūt, un tad var sākt perforēto gabaliņu izplēšanu. To rekomendējam izdarīt 24 stundas pēc tapešu uzlīmēšanas, bet var darīt arī vēlāk, tikai tad loksnes ir mazliet jāapsmidzina ar ūdeni. "

Modulārās tapetes loksnes ir metru garas un 46,5 cm platas, maksā aptuveni septiņus latus un ir nopērkamas veikalos Siena un Lolot.

* Stensils – zīmējums uz sienas, kas veidots ar trafareta jeb šablona un aerosola palīdzību

Svarīgākais