Dzīvoklis ar beļģu un franču interjera stilu citātiem

© F64

"Pirms neilga laika dzīvē bija iestājies periods, kad gribēju daudz ko mainīt, arī dzīvesvietu. Lūkojos uz Pārdaugavas pusi, kas man, no mazpilsētas nākušai, ir tuva, jo tai daudz kopīga ar Latvijas mazajām pilsētām, turklāt šajā Rīgas daļā es dzīvoju iepriekš," atklāj interjera dizainere Santa Meikulāne.

Nu jau pāris mēnešus viņa mīt kādā no dzīvojamiem namiem Āgenskalnā, kas celts pagājušā gadsimta 20.–30. gados. "Tas atrodas stratēģiski izdevīgā vietā, jo netālu?– Daugavgrīvas ielā?– ir mans birojs, līdz tam varu aiziet kājām, arī pilsētas centrs ir tuvu." Santa piemin kādu interesantu sakritību, ko piedzīvojusi, meklējot jauno mājvietu. "Biju uzmetusi aci diviem namiem, par kuriem nodomāju – tajos es gan būtu ar mieru dzīvot. Kad ielūkojos interneta vietnēs, kur piedāvā mitekļus izīrēšanai, pirmie piedāvājumi bija tieši šajās manis noskatītajās mājās."

Viens no dzīvokļiem jau bijis izremontēts un iekārtots, gatavs kaut vai tūlīt uzņemt iemītniekus. "Tas man īsti nebija pa prātam, jo gribēju, lai miteklī valda tās krāsas un stils, kas ir tuvs man, atbilst manām iekšējām izjūtām," uzsver interjera dizainere un piebilst, ka kapitālais remonts dzīvoklim neesot bijis vajadzīgs,?– durvis, logi un sienas jau bijušas lietojamā kārtībā. "Nopirku krāsas, mīksto grīdas segumu, elektrības vadus, lai varētu griestu lampas un stāvlampas novietot tur, kur vēlos, un ļāvu, lai meistari rīkojas, bet pati devos komandējumā uz Franciju." Tā kā Santu saistot beļģu, franču un holandiešu interjera stils un tiem raksturīgā toņu palete, tapetēm dzīvojamā istabā izvēlējusies gatavu ķiršu toni, kas daudziem šķietot drosmīga izvēle, savukārt ēdamistabu ieturējusi pelēkās krāsas dažādos toņos.

Aptuveni septiņdesmit dzīvokļa kvadrātmetros ietilpst vairākas telpas: dzīvojamā istaba, guļamistaba, ēdamistaba, kas apvienota ar virtuvi, un vannas istaba ar logu. "Daudz ko jau esmu paveikusi, lai šeit varētu dzīvot komfortabli, bet vēl ir pietiekami daudz darāmā. Jāiekārto virtuve, jāpabeidz koridora labiekārtošana un jāpieliek punkts guļamistabas skapju pasūtīšanai."?

***

"Man ļoti patīk gatavot ēdienu. Nesen ieviesu tradīciju aicināt draugus uz maltītēm, tāpēc bez ovāla galda nevarēju iztikt. Saplākšņa krēsli ir Chair Baltic ražojums, bet galda ozolkoka virsmu pasūtīju pie ražotāja Ēdelveiss," atklāj interjera dizainere. "Ēdamistabu ieturēju nevis gaišos toņos, ko parasti var vērot skandināvu interjerā, bet pelēcīgos toņos, kas raksturīgi holandiešu, beļģu un franču interjeram. Un vēl man patīk princips, ka grīdas segums ir vienotā tonī ar sienas krāsu. Šādi veidojas fons, uz kura var izcelties interjera priekšmeti." Virs galda mammalampa radīta griestu lampa Līgava no papīra. Attēlā redzams arī dzīvokļa īstais saimnieks – runcis Kāpēcis, parasti saukts par Peksi.

Datora galds un krēsls ir ražots savulaik populārajā Chair Baltic. "Nu jau šī ražotne ir beigusi pastāvēt, par to man ir skumji, jo vietējie ražotāji piepildīja vietējo tirgu (un ne tikai) ar augstvērtīgiem izstrādājumiem, kas tapa pēc ārvalstu mēbeļu dizaineru skicēm. Starp citu, tāds zemais kafijas galdiņš, kāds ir manā dzīvojamā istabā, stāv arī Ņujorkas Modernās mākslas muzejā kā viens no izcila dizaina paraugiem.".

GAISMAI IR NOZĪME. "Es nevarētu dzīvot tādā vietā, kur logi vērsti uz iekšpagalmu. Gaismai ir nozīme, un perspektīvei, kas ieraugāma, veroties pa logu, ir nozīme," pauž interjera dizainere. "Šajā miteklī logi ir vērsti uz visām debespusēm, bet pa tiem var redzēt gan Pārdaugavas namu jumtus, gan aizvijamies tramvaja sliedes.".

Izvēloties mantas dzīvojamai istabai, daudzas no tām esot atradusi, gādājot interjera priekšmetus savu klientu vajadzībām. "Kāda hoteļa iekārtošanai meklējot senatnīgas kumodes, skapjus un dīvānus, tiku pie eleganta atpūtas krēsla, kas apvilkts ar audumu pelnu rozā tonī. Tas varbūt ir banāls, taču man tuvs tonis," smejoties saka Santa. Arī pārvilktais dīvāns esot pirkts kādā seno lietu tirgotavā. "Man ir teikuši, ka es spējot radīt mājīgumu, izmantojot dažādas lietas, miksējot vintage ar mūsdienīgām detaļām." Mājasmāte lepojas arī ar diviem mākslinieka Rituma Ivanova darbiem, no kuriem viens esot viņas portrets.

Tā kā koridors saplūst ar ēdamistabu, Santa izdomājusi, ka virsdrēbju skapim paredzēto nišu piesegs nevis ar bīdāmajām durvīm, bet ar masīvu aizkaru no smagas auduma. "Šādu pašu principu es izmantošu, iekārtojot skapi guļamistabā," viņa norāda.

Interjera dizainere ir pārliecinājusies, ka spilveni ir ne vien dekoratīvs elements telpā, bet arī funkcionāls. Izrādās, ka uz viena no tiem diendusu gulējis pat zīdainītis, kad viņa māmiņa viesojusies pie Santas. "Savulaik mans uzņēmums atradās blakus salonam Inch67, kur pārdeva arī dekoratīvus spilvenus. Nu kā tad es varēju tos nenopirkt?!".

POPARTA VĒSMAS. Santa nosmej, ka guļamistabā neesot varējusi iztikt bez poparta vēsmām, kas viņai esot bijušas ļoti tuvas. Sevišķi spilgti tās izpaužas paklāja dekoratīvajā rakstā. "Kaut interjera modē poparts ir zaudējis savu aktualitāti, mani tas joprojām uzrunā." Gultas pārklājs esot atvests, kad viņa devusies ceļojumā uz Malaiziju, bet pie griestiem ir Santas simpātijas iekarojušā beļģu zīmola Dark lampa. "Es šos gaismekļus bieži vien izmantoju, veidojot interjeru dažādos projektos," atklāj mājasmāte. "Ne vienu vien lietu šim dzīvoklim esmu atradusi, kad iegriežos mēbeļu un citos veikalos, lai noskatītu vajadzīgo savu klientu mitekļiem. Tā, piemēram, tiku pie vintage stāvlampas guļamistabai, automašīnas bagāžniekā ieceļoja arī koka aizslietnis ar gleznojumu un krēsls ar samta atzveltni un sēdes daļu.".

Svarīgākais