Māja ar skatu uz Daugavu

© F64

SIA Jāņa Rozes apgāds direktore Renāte Punka ar vīru Ilmāru Punku un trim bērniem pirms četriem gadiem apmetās uz dzīvi divstāvu mājā, kas pagājušā gadsimta 30. gados piederējusi Jaunāko Ziņu redaktoram - bijusi viņa ģimenes vasaras rezidence.

Iepriekš Punkas esot mituši dzīvoklī Rīgā, bet 90. gadu vidū, kad finansiālā situācija ļāvusi iegādāties māju, to arī darījuši. "Vīrs savas bērnības vasaras pavadīja Ikšķilē. Šī vieta viņam bija tik ļoti iepatikusies, ka savu nākamo mājvietu meklējām tieši šajā pilsētā pie Daugavas. Vispirms nopirkām nelielu māju, bet, ģimenei kļūstot kuplākai, lūkojāmies pēc plašāka mājokļa," stāsta Renāte Punka. Ģimene, dodoties garākās pastaigās pa Ikšķili, parasti priecājusies par vienu no senākajām pilsētas ielām – Daugavas prospektu, kas izcēlies gan ar īpatnēju reljefu, gan ar pievilcīgu apbūvi. To aplūkojot, nereti esot izmetuši frāzi, ka neatteiktos no iespējas dzīvot kādā no senatnīgajiem namiem, kas cits aiz cita rindojas uz terasveida zemes gabaliem. Acīmredzot ģimenes vēlme bija tik liela, ka kādu dienu tā materializējās. "Vīrs reiz pavēstīja, ka Daugavas prospektā tiekot pārdota kāda māja. Tā nebija no to skaita, ko apbrīnojām, taču vieta, kur ēka atradās, mums šķita ļoti pievilcīga," atklāj Renāte Punka. "Mēs šo māju nopirkām, kad tās saimnieku vecākā paaudze bija aizgājusi mūžībā, bet jaunākā izdomājusi īpašumu pārdot, jo nevarēja vienoties, kā māju labāk sadalīt savā starpā." Tās iepriekšējie īpašnieki ēku bija apaudzējuši ar vairākām piebūvēm, tāpēc celtne esot izskatījusies, kā saka Renāte, jocīga. "Kaut bija šīs piebūves, izstaigājot iekštelpas, uzreiz sapratu, ka mājoklis mūsu piecu cilvēku ģimenei ir par šauru. Uzaicinājām talkā arhitektu, lai ar viņa palīdzību mainītu telpu plānojumu pirmajā stāvā un paplašinātu otro stāvu, piebūvējot telpas, kur ierīkot istabas bērniem, guļamistabu un vannas istabu mums." Māju esot izdevies nopirkt vēl pirms nekustamo īpašumu tirdzniecības buma, taču tās renovācija un iekārtošana iekritusi treknajos gados, tāpēc uz savas ādas dabūjuši izjust gan nesamērīgi augstās būvmateriālu un apdares materiālu cenas, gan remontētāju stiķus un niķus. "Nomainījām visus logus, durvis un komunikācijas, uzklājām jaunu jumtu, nomainījām grīdas segumu, līdzinājām sienas un veicām vēl daudz citu darbu, lai mājai un iekštelpām piešķirtu jaunu izskatu," norāda mājokļa saimniece. Kā vienu no lielākajiem jaunieguvumiem viņa piemin plašo logu viesistabā, kas vērsts uz Daugavu. "Vajadzēja diezgan ilgi pierunāt meistarus, jo viņi uzskatīja, ka tik liels stiklojums var apdraudēt mūsu drošību, kā arī būt grūti kopjams. Kad ar vīru vaicājām, kāpēc tad veikalu skatlogi, kas izmēra ziņā ir pat lielāki, neko ļaunu nenodara, meistari piekāpās. Tagad gaidām pavasari, lai pa viesistabas logu varētu vērot, kā pašu un apkārtējos dārzos zied ceriņi, augļu koki un puķes."

"Man patīk, ka virtuve ir atdalīta no dzīvojamās istabas," norāda mājasmāte. "To ierīkojām vietā, kur tā atradās iepriekš, vienīgi telpu paplašinājām, kā arī atteicāmies no durvīm un vienas starpsienas," skaidro mājas saimniece. Nišā, kur iepriekš atradušās durvis, kas priekšnamu savienoja ar virtuvi, salikti stikla bloki. Tie telpu padara gaišāku, kā arī ir dekoratīvs akcents. Stikla bloki esot ražoti Čehijā – valstī, kurā ir senas stikla apstrādes tradīcijas, bet pirkti Reaton. "Virtuves iekārtu darināja pazīstami meistari pēc mūsu skicēm. Nesen lasīju grāmatu par magnētiskajiem laukiem, ko mājoklī veido sadzīves tehnikas priekšmeti. Izrādās, ka tos esam pareizi novietojuši, piemēram, ledusskapi, kas rada lielu starojumu, esam ar mugurpusi nolikuši pret ārsienu."

"Mēs dzīvojam vienā no romantiskākajām vietām Ikšķilē, kur iepriekš esot atradušies Daugavas senkrasti. Turklāt māja atrodas uz ļoti reljefa gruntsgabala – zemāko punktu no augstākā šķir desmit metru," atklāj SIA Jāņa Rozes apgāds direktore Renāte Punka. Viņa kopā ar vīru, dēlu un divām meitām mīt divstāvu mājā, kuras dzīvojamā platība ir aptuveni 200 kvadrātmetru. "Šīs mājas priekšrocības visvairāk var izbaudīt vasarā, kad varam dzīvoties pa dārzu.".

Ģimenei pieder daudz grāmatu, kuras sarindotas vairākos plauktos gan pirmajā, gan otrajā mājas stāvā. Renāte stāsta, ka tuvākajā nākotnē plānojot galdniekiem pasūtīt ietilpīgu grāmatu plauktu, kas stieptos visā viesistabas sienas garumā. "Vecākā meita mācās Rīgas daiļamatniecības skolā, bet jaunākā – Rīgas Doma kora skolā. Lai viņa varētu vingrināties klavierspēlē, iegādājāmies mūzikas instrumentu," stāsta trīs bērnu māmiņa.

"Mums palaimējās tikt ne vien pie liela loga, kas ļauj saplūst ar dabu mājas apkārtnē, bet ar paziņu palīdzību varējām iegādāties kapitālus koka dēļus grīdai," apmierināti nosaka grāmatu izdevēja. Lai būtu kur sasēst gan ģimene locekļiem, gan viesiem, kad tie apciemo Punkas, viesistabā novietoti vairāki dīvāni un atpūtas krēsli. Ar ādu apvilktie savulaik esot iegādāti mēbeļu veikalā Asko, savukārt senatnīgais grāmatu skapis esot saņemts mantojumā no Ilmāra radiem.

"Mēbeļu meistari, kas taisīja virtuves iekārtu, mums ieteica racionāli izmantot telpu otrajā stāvā, kas veidojas starp kāpnēm un istabas sienām. Paklausījām viņiem un uz kāpņu margām uzmontējām darba virsmu. Tagad ir kur nolikt datoru un printeri," stāsta mājasmāte.

Daudziem logiem bagāto verandu mājas īpašnieki saplūdinājuši ar ēdamistabu un virtuvi. "Es apzināti tās lietas, kas nepieciešamas galda servēšanai, sakārtoju atvilktnēs un plauktos, kas atrodas tuvāk verandai, zem bāra letes, savukārt katlus, pannas un pārējo ēst gatavošanai vajadzīgo saliku skapjos virtuves pretējā daļā. Tas ir ērti, tāpēc nav jāmēro lieki soļi, gatavojot maltīti un klājot galdu," ir pārliecinājusies mājasmāte.

Gribējuši, lai šajā telpā valdītu dzīvespriecīga noskaņa. To panākuši gan ar flīžu, gan ar iekārtojuma palīdzību. Izlietnes ar visiem skapīšiem ir vietējo ražotāju PAA darinājums.

Rotaļīgi raibās flīzes pirmā stāva dušas telpā ir gan dekoratīvas, gan praktiskas.

Abas meitas dzīvo vienā istabā, kas ir tik plaša, lai viņas varētu saimniekot, viena otrai netraucējot. Gultiņas esot pirktas IKEA, bet košās tapetes – Reaton. "Šīs tapetes maksāja tikpat cik pārējās visā mājā kopā. Taču, manuprāt, šis ir veiksmīgs pirkums, jo tik ātri nezaudēs aktualitāti, kā tas notiktu, ja uz tapetēm būtu uzzīmēti mākonīši vai zaķīši." No meiteņu istabas var nokļūt uz balkona, kur vasarā bieži vien uzturoties.

Astoņpadsmit gadus vecais jaunietis esot izteicis vēlmi savā istabā redzēt gaismekļus ar tumšiem kupoliem. Māte nesen viņam pasniegusi šādu dāvanu – trīs dažāda izmēra lampas, kuras esot atradusi Cenu klubā. Apjomīgais rakstāmgalds un elegantais krēsls mantoti no mājastēva radinieka.

Svarīgākais