Pilsētas dzīvoklis ar lauku izjūtu

© F64

"Mēs vēl paguvām ielēkt vilciena pēdējā vagonā un dzīvokli iegādāties par saprātīgu cenu pirms nekustamā īpašuma tirgus uzkaršanas," apmierināti nosaka LNT producente Līga Dzelmane un LTV komercprojektu vadītājs Guntis Dzelmanis, kas kopā ar bērniem Sindiju un Artūru jau sesto gadu mīt vienā no zaļākajiem Rīgas rajoniem Mežciemā, jauno māju kompleksā Meža ciems.

"Iepriekš dzīvojām saimnieka mājā Rīgas centrā. Kad apstākļi sakrita tā, ka izdevīgi šķita meklēt jaunu dzīvesvietu, apskatījām vairākus dzīvokļus jauno māju ciematos. Zinājām, ka vairs negribam pilsētas centru un negribam vecas ēkas, kas kapitāli jāremontē," atceras Līga. "Ienākot tikko uzceltajā daudzdzīvokļu ēkā Meža ciemā, bija skaidrs – esam atraduši savas mājas. Mums patika gan atrašanās vieta, gan telpu plānojums, gan plašā terase, gan tas, ka dzīvoklim ir pabeigta iekšējā apdare."

Dzīvokļa iekārtošanu sākuši ar virtuves zonu, tad iegādājušies dīvānu grupu dzīvojamai istabai, pēc tam parūpējušies, lai televizoram vairs nebūtu jāstāv uz grīdas, bet tad esot pienākusi kārta darba zonai. "Varšavā IKEA nopirkām ietilpīgu un ērtu grāmatu skapi, kuram ir pārvietojami moduļu bloki. Līdz ar šo mēbeli telpā ienāca sarkana krāsa, kas rosināja domāt, kur vēl varētu izmantot šādu spilgtu akcentu. Ienāca prātā, ka virtuves zonā iepriekšējo sienas segumu varētu nomainīt ar sarkanām flīzēm. Kad to izdarījām, pārāk blāvs šķita bēšais sienu krāsojums. Nopirku ūdens emulsijas krāsas un sienas dzīvojamā telpā, priekšnamā un koridorā padarīju košākas," stāsta mājastēvs un piebilst, ka šādi ar minimālu materiālu un laika patēriņu iespējams panākt efektīgu rezultātu.

Savukārt Līga papildina vīru, sakot, ka viņa daudz ierosmju gūstot, LNT veidojot raidījumu Mājokļa jautājums, kam ir producente. "Esmu kļuvusi drosmīgāka, iekārtojot savu dzīvokli, nebaidos no spilgtām krāsām, no netradicionāliem risinājumiem," viņa atzīst, bet vīrs atceras, ka vecāku dzīvoklī esot uzdrošinājies tualetē sienas nokrāsot... melnas, bet grīdu – baltu.

Dzelmaņi spriež, ka, paaugoties dēlam, izjutīs vēl vienas istabas trūkumu, jo tagad abi bērni dzīvo vienā istabā, taču ar mājokļa atrašanās vietu esot ļoti apmierināti. "Blakus mājai ir mežs, tek arī upīte, bet netālu atrodas Biķernieku trase, kur vasarā varam braukāt ar velosipēdiem. Bet vislielākā vērtība, kas ļauj justies gluži kā laukos, ir trīsdesmit piecus kvadrātmetrus lielā terase. Vasarā tur pavadām daudz laika – nedēļas nogalē grilējam gaļu, baudām vīnu un cits cita sabiedrību. Ir patīkami atrasties uz terases, jo Meža ciemā ir skaisti sakopta māju apkārtne, daudz zaļumu, ir arī iekārtoti rotaļu laukumi bērniem."

Septiņdesmit astoņus kvadrātmetrus plašajā dzīvoklī ir plaša dzīvojamā istaba, kas apvienota ar virtuvi, guļamistaba, bērnu istaba, vannas istaba un tualete viesiem. "Esmu kļuvusi drosmīgāka, iekārtojot savu dzīvokli, nebaidos no spilgtām krāsām, no netradicionāliem risinājumiem," atzīst LNT raidījuma Mājokļa jautājums producente Līga Dzelmane.

Pārceļoties no Rīgas centra uz Mežciemu, mainījusies ne vien apkārtējā vide, bet arī ģimenes mājokļa interjers. "Mēs no iepriekšējā dzīvokļa paņēmām līdzi vien guļamistabas mēbeles un vēl dažas lietas, piemēram, sekciju, kas tagad stāv pagrabā, lai ir, kur novietot saimniecībā nepieciešamo," atklāj mājastēvs. "Virtuves iekārtu uztaisīja kāds mums pazīstams meistars. Būdams pieredzējis savā jomā, viņš ieteica, ka priekšnamu no virtuves varētu norobežot ar MDF karkasu, kurā ievietots ledusskapis, cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns, kā arī ierīkoti vairāki plaukti," norāda Guntis un piebilst, ka esot ļoti apmierināti ar iegādāto indukcijas plīti, kas esot energoekonomiska un ātri uzkarsējot katlus un pannas. Uz grīdas klāts parkets (tas jau esot bijis, iegādājoties dzīvokli), bet pie loga – romiešu žalūzijas, kas iegādātas Alan Deko. "Reiz piefiksēju, ka aptuveni divām trešdaļām mūsu ciemata iedzīvotāju pie logiem ir tādas pašas romiešu žalūzijas kā mums, varbūt tikai atšķirīgā tonī," novērojumā dalās Guntis.

Iebūvētais skapis, ko pasūtījuši Ripo, nošķir dzīvojamo telpu no priekšnama. "Meistari mums ieteica bīdāmo durvju plaknē iestiprināt caurumotas starplikas, lai skapī varētu cirkulēt gaiss. Tas, šķiet, ir labs risinājums, jo skapī liekam gan virsdrēbes, gan apavus," stāsta Guntis.

Lielākā dzīvokļa telpa sadalīta četrās zonās: atpūtas, darba, virtuves un ēdamzonā. Tās ir veiksmīgi izkārtotas, netraucē cita citai. Grāmatu skapi ar daudziem maināmiem moduļiem, kā arī rakstāmgaldu iegādājušies IKEA. Pēc šīm mēbelēm esot braukuši uz Varšavu. "Kaut bērnu istabā ir rakstāmgalds, dēls bieži vien iekārtojas pie šā rakstāmgalda, jo mācoties grib atrasties mūsu tuvumā. Arī grāmatu skapī viņš ir okupējis pāris atvilktnītes," smejas mājastēvs. Savukārt saimes galds dzīvoklī esot novietots nesen. "Sākumā mums šeit atradās bāra lete ar augstiem krēsliem, kā tolaik bija modē. Taču drīz vien sapratām, ka šāda mēbele ikdienas lietošanai nav pārāk ērta," skaidro Līga.

MAKSIMĀLAM KOMFORTAM. Dzelmaņi stāsta, ka viņi ik pa laikam pārbīdot mēbeles, lai atrastu optimālāko to atrašanās variantu. "Parasti Ziemassvētkos pie mums pulcējas radi – kopā esam vairāk nekā divdesmit cilvēku. Lai visiem būtu ērti un arī egli varētu novietot, daļu mēbeļu nonesām pagrabā, bet pārējās izkārtojām citādi. Kādu brīdi padzīvojuši šādā interjerā, sapratām, ka mums sāk pietrūkt iepriekšējā iekārtojuma. Tas acīmredzot nozīmē, ka katrai mēbelei esam atraduši piemērotāko vietu," spriež dzīvokļa saimnieki. Ērtos dīvānus esot iegādājušies mēbeļu veikalā Dīvāni un dīvāni. "Gribējām, lai audums būtu gaišs. Īpaši praktiski tas nav, taču dīvānu pārvalkus iespējams noņemt un mazgāt, kad tas nepieciešams," skaidro Guntis un piebilst, ka plānojot nomainīt kafijas galdu, lai tas būtu vienā tonalitātē ar pārējiem galdiem šajā telpā. Televizora galdiņu un plauktu virs tā esot atraduši mēbeļu veikalā Lans.

Uz gaiši krāsotās sienas izceļas bērnu fotogrāfijas un zīmīgi mirkļi no kopīgiem ceļojumiem, kā arī pulkstenis, kas atgādina par to laiku, kad Guntis bija populārā festivāla Dziesma manai paaudzei producents. Savukārt sienas lejasdaļā piestiprinātas no auduma šūtas kabatiņas, kurās bērni saliek savas lietas, lai tām varētu ērti piekļūt.

Svarīgākais