Prom no Rīgas putekļiem

© F64

Jauna ģimene – Kristīne un Ivo Pūķi, manikīra speciāliste un topošā vizāžiste un SIA Burda salons direktors – ir iedvesuši jaunu dzīvību pirms četrdesmit gadiem celtai mājai Babītē. Tagad tā ir kļuvusi par iecienītu dzimtas pulcēšanās vietu.

"Šī ir Ivo vecvecāku celta māja, kurā viņš pavadījis visu bērnību," stāsta Kristīne.

Kad sirmgalvji aizgājuši mūžībā, ziemā divu stāvu ēka stāvējusi tukša, vien vasarā tā atdzīvojusies. "Arī es ar šo māju iepazinos vasarā, kad pirms desmit gadiem, sākot draudzēties ar Ivo, braucu viņam līdzi uz Babīti atpūsties. Vēlāk radās doma, ka mēs varētu no Rīgas pārcelties uz šo māju, lai tajā dzīvotu augu gadu. Sākumā uztaisījām nelielu kosmētisku remontiņu, bet 2008. gadā ēku renovējām pilnībā."

150 m2 lielās mājas pirmajā stāvā esot saglabājuši vēsturisko telpu plānojumu, izdarot vien nelielas korekcijas – izdevīgākā vietā izbūvējot kāpnes uz otru stāvu, pieliekamā kambara vietā izveidojot tualeti, bet krāsns vietā ierīkojot kamīnu. Lielākas pārvērtības esot piedzīvojis bēniņu stāvs, kur augstāk pacelts jumts, tādējādi izvairoties no grūti izmantojamām pažobelēm, iekārtota dušas telpa, jo iepriekš, lai nomazgātos, esot kāpuši uz vannas istabu pirmajā stāvā. Protams, ēku arī siltinājuši, mainījuši logu rāmjus un durvis, jaunus apdares materiālus izvēlējušies sienām un grīdai. "Braucām uz būvmateriālu veikaliem, sākot ar Depo, mc2 un beidzot ar K–Rauta un pirkām to, kas mums iepatīkas. Piemēram, lai telpas šķistu saules pielietas, pirmajam stāvam iegādājāmies tapetes dzeltenos, siltos toņos. Lai panāktu mājīguma sajūtu, uz sienām līmējām tapetes, nevis tās krāsojām." Izvēloties iekšējās un ārējās apdares materiālus, esot pievērsuši uzmanību arī cenām. "Mums lielie remontdarbi iekrita trekno gadu augstākajā punktā – 2007. un 2008. gadā, kad materiālu cenas bija uzskrūvētas neadekvāti augstas."

Kaut paši aktīvi iesaistījušies mājas pārveidē, tomēr nespēja izvairīties no dažādām nepilnībām. "Esam neapmierināti ar virtuves iekārtojumu – nav ne īstā krāsa, ne īstās flīzes, arī elektrības kontakti varēja būt izvietoti vairāk pārdomāti. It kā sīkumi, tomēr kopumā tie bojā iespaidu par telpu."

***

Mīksto mēbeļu grupa, kas ģimenei esot kalpojusi iepriekšējā dzīvesvietā, restaurēta un apvilkta ar mūsdienīgu audumu. Telpas iekārtojumu papildina elegants trauku skapis ar vēsturi. "Sākotnēji pret antīkiem interjera priekšmetiem izturējos rezervēti, jo savās mājās gribēju kaut ko jaunu un stilīgu, bet nu mana attieksme ir mainījusies. Uzskatu, ka šādas mēbeles ļoti labi sader kopā ar mūsdienīgām." Lai grīdas segums ilgāk kalpotu, izvēlējušies oša parketu. Aizkarus un aizkaru stangas visām telpām esot atraduši Depo, savukārt griestu lampas iegādājušies K–Rauta.

Vecās krāsns vietā tagad dižojas askētiska dizaina kamīns. "Tā apšūšanai mums ieteica pirkt dārgas granīta plāksnes, taču mēs tām atradām alternatīvu – granītu imitējošas flīzes," stāsta Kristīne un piemetina, ka esot atraduši arī malkas un brikešu aizstājēju. "Kādā televīzijas raidījumā redzēju, ka kamīna mutē tiek ieliktas vairākas liela izmēra sveces un aizdegtas, radot dzīvas uguns klātbūtnes efektu. Izvēloties sveces, atkrīt pelnu grābšana, kas rodas, sadegot malkai vai briketēm.".

"Mēs ar Ivo ne mirkli nenožēlojam, ka no Rīgas pārcēlāmies uz Babīti. Vasarā šeit vispār ir paradīze zemes virsū," ir pārliecinājusies Kristīne Pūķe.

ĒDAMISTABA. Pārvietojot mēbeles no vienas istabas uz otru (ēdamgaldu apmainot vietām ar dīvānu), jaunā ģimene ieguvusi divas atšķirīga rakstura un funkciju telpas: ēdamistabu un atpūtas istabu. Lai telpa būtu respektablāka, atrastas greznākas tapetes un aizkari nekā pārējām telpām. Arī izšūtais zīda galdauts ēdamistabai piešķir svinīgumu. "Mana vīramāte aizraujas ar gleznu un senatnīgu mēbeļu kolekcionēšanu. Daļa no tām ir pārcēlusies uz mūsu mājām, arī gleznas un bufete, kas atrodas ēdamistabā," atklāj jaunā sieviete.

Diezgan ilgi neesot varējuši saprast, ko lai iesāk ar plašo halli otrajā stāvā. Sākumā bijusi doma gar sienu sarindot grāmatu plauktus, bet, kad vīramāte esot uzdāvinājusi skaisti restaurētu vecvecāku dīvānu, vairs nav bijis vajadzības lauzīt galvu. Tagad uz šī dīvāna parasti izguldot viesus, kas palikuši nakšņot. "Ivo šo telpu ir iesaucis par lounge.".

KĀZU VIESU KOPDARBS. Šovasar Kristīnes un Ivo kāzu dienā esot tapusi šī diezgan iespaidīgā izmēra glezna. "Vedēji bija izdomājuši, ka katrs kāzu viesis ar eļļas krāsām uz audekla varētu uzrakstīt mums kādu novēlējumu vai kaut ko uzzīmēt. Kad savdabīgā glezna bija gandrīz gatava, pienāca mans māsas dēls un kopīgo veikumu aizkrāsoja.".

Pārbūvējot bēniņus, pazudušas pažobeles, jo augstāk pacelti griesti. "Telpa kļuva plašāka, arī sienas visur bija viena augstuma, tāpēc varējām ierīkot drēbju skapi ar bīdāmām durvīm," apmierināti nosaka Kristīne. Iekārtojot guļamistabu, viņa esot īstenojusi vēl kādu savu sapni – uz pāris sienām uzlīmēt greznas tapetes, tādējādi mēģinot telpai piešķirt romantisku gaisotni.Kamēr saimnieki ir nomodā, kaķenes Tigra un Prince izmanto iespēju pagulēt viņu gultā.

Mājasmātei esot ļoti iepatikusies kādā interjera žurnālā noskatīta ideja uz griestiem līmēt tādas pašas tapetes kā uz sienas. Lai radītu gleznas efektu, ar tapetēm noklātais laukums ierāmēts ar ģipškartona konstrukciju, savukārt laukuma apgaismošanai tiek izmantotas gleznu apgaismošanai paredzētās speciālās lampas. Grezno kumodi, uz kuras uzlikts televizors, esot uzdāvinājusi vīramāte.

"Virtuves iekārtu jeb, precīzāk, mūsu izvēlētos moduļus pasūtījām kādā firmā. Šī mēbele ir izgatavota Polijā, izmantojot tradicionālos materiālus – MDF un laminātu," skaidro mājasmāte un piebilst, ka neesot apmierināta ar virtuves sienu oranžo toni un flīzēm. "Esam nobrieduši mainīt šīs telpas interjeru.".

Kristīne esot vēlējusies, lai vannas istabā otrajā stāvā sadzīvo melnā, baltā un sarkanā krāsa. Tagad viņa spriež, ka varbūt esot mazliet par daudz melnās krāsas. Taču ar dušas kabīni, kas aprīkota ar vairākām ekstrām, gan esot apmierināta.

Svarīgākais