Vienas ģimenes trīs stāvi

© F64

Ķīniešu restorāna Ginger saimnieki Ineta un Jānis Strēļi ar bērniem Krišjāni, Martu un Sofiju pirmo gadu ir nodzīvojuši savā jaunajā dzīvesvietā – dvīņu mājā Mežaparkā.

Ineta smejas – līdz ar katra bērna piedzimšanu ģimene pārceļoties uz lielāku mitekli. Kad bijuši divi vien ar vīru, dzīvojuši vienistabas dzīvoklī, piedzimstot pirmajam bērnam, sameklējuši divistabu dzīvokli, kad nācis pasaulē otrs bērns, iekārtojušies trīsistabu dzīvoklī, un nu, kad auklē trešo bērniņu, ģimene izbauda dzīvi savrupmājā.

"Vīram jau sen bija sapnis dzīvot Mežaparkā. Šo īpašumu iegādājāmies pirms desmit gadiem un pakāpeniski to kapitāli atjaunojām un iekārtojām. Vajadzēja daudz ko darīt, jo ēka bija diezgan nolaista, taču darbus nesasteidzām," stāsta Ineta Strēle un piebilst, ka esot saveduši kārtībā ne vien mājas divus stāvus, bet arī pagrabu un bēniņus. Pagrabā tagad uzglabājot krājumus ziemai un saimniecībā nepieciešamas lietas, bet bēniņos ir izbūvēta mājas saimnieku guļamistaba.

Remontdarbus un mājokļa iekārtošanu veikuši kopā ar pazīstamiem cilvēkiem – radiniekiem un draugiem. "Mana draudzene māksliniece Linda Daņiļevska palīdzēja izvēlēties gan krāsas un tapetes sienām, gan mēbeles un gaismas ķermeņus, gan deva daudz citu vērtīgu padomu."

Mājas saimnieki vēlējušies saglabāt gandrīz 100 gadu vecās ēkas arhitektoniskās vērtības. "Daudzi Mežaparkā ir atteikušies no verandām, ko mēs nedarījām. Centāmies apvienot veco ar jaunu, protams, paredzot to, lai būtu ērti un praktiski." Ineta uzsver, ka abiem ar vīru ļoti nepatīkot tā dēvētais eiroremonts, tāpēc, cik nu iespējams, centušies izvairīties no ģipškartona un lamināta lietošanas.

SAIMNIECE. Mājas saimniece Ineta Strēle ar jaunāko meitiņu Sofiju uz kāpnēm, kas ved uz izbūvētajiem bēniņiem, kur tagad atrodas vecāku guļamistaba.

SAIMES GALDS. Domājot par virtuves iekārtošanu, viens no svarīgākajiem interjera elementiem šķitis liels saimes galds, kā iepriekšējos mitekļos esot pietrūcis. "To ar visiem krēsliem mantojām no vīramātes onkuļa," atklāj mājasmāte un turpinot saka – esot mēģinājuši apvienot diviem laikmetiem raksturīgas lietas. Pie griestiem dižojas senatnīga lampa, kas veiksmīgi atrasta kādā antīko preču veikalā, arī loga rāmju dizains izvēlēts atbilstoši Mežaparka senās apbūves arhitektūras kanoniem, savukārt virtuves iekārta darināta saskaņā ar mūsdienu prasībām (to esot izgatavojusi kāda firma no Kuldīgas puses). "Visvairāk man sanāk uzturēties virtuvē, jo ļoti patīk gatavot ēst. Kad rosos pie plīts, parasti virtuvē sabirst arī pārējie ģimenes locekļi – sasēžas ap lielo galdu un dara, ko nu kurš izdomājis," ģimenes idilli uzbur Ineta.

"Arī ciemiņi vislabprātāk uzturas tieši virtuvē."

DZĪVOJAMĀ ISTABA. Plašo telpu no virtuves nošķir kamīns, kas izbūvēts vietā, kur iepriekš atradusies krāsns. Interesants risinājums ir sienas apdarei – krāsoti sienas laukumi kombinēti ar tapešu joslām. Griestu lampa esot veiksmīgs atradums antikvariātā, bet senatnīgais trauku skapis mantots no vīramātes onkuļa. Uz grīdas segts parkets. "Tāds pats ir mūsu restorānā. Bijām iegādājušies vairāk parketa dēļu nekā vajadzīgs, tāpēc pārpalikumu varējām izmantot dzīvojamās istabas grīdai."

"Kad māksliniece Linda Daņiļevska mani aizveda uz veikalu un parādīja, kādas krāsas viņa izvēlējusies kāpņu telpas sienu krāsošanai, sākumā viņas piedāvātais zaļā un violetā salikums man šķita pārāk aktīvs. Taču Lindai izdevās mani pārliecināt, un nu ar rezultātu esmu ļoti apmierināta. Es pati neko tādu nedabūtu gatavu," saka Ineta. Toties viņai esot izdevies pārliecināt vīru, ka ir jāiegādājas skaistās tapetes. "Tās bija nežēlīgi dārgas!"

Koka kāpnes, kas ved uz otro stāvu, esot restaurējuši brāļi Dambergi, Kalnciema kvartāla koka apbūves atjaunotāji. Patrepē novietota ietilpīga pūralāde, kurā uzglabājot gultas veļu un segas. "Mājās jau katrs stūrītis ir jāizmanto.

Plašā vannas istaba ierīkota telpā, kur iepriekš atradusies virtuve. Plauktu vietā no ģipškartona izveidotas nišas, kas apšūtas ar flīzēm. Vanna ir vietējā uzņēmuma PAA ražojums. Telpas utilitāro raksturu padara romantiskāku bagātīgi krokotie aizkari un rotaļīgā griestu lampa.

Otrajā stāvā iekārtotas vecāko bērnu istabas un vannas istaba, arī bēniņi pārvērsti līdz nepazīšanai, tur iekārtojot vecāku guļamistabu. Logus kāpņu telpā sedz galerijā Siena izgatavotas romiešu žalūzijas, savukārt iepriekšējo mājas iemītnieku atstātais šujmašīnas galdiņš tagad tiek izmantots telpaugu novietošanai.

"Meitai un dēlam jautājām, kādā krāsā viņi vēlas katrs savu istabu. Marta izvēlējās rozā toni, un mēs viņas vēlmi respektējām, telpas iekārtojumam iemetot arī pa kādam sarkanam un baltam akcentam," stāsta trīs bērnu māmiņa. Uz grīdas esot vecais koka dēļu klājums, kas esot izbalināts. Gulta nākot no Jysk, bet pārējās mēbeles atrastas IKEA.

Pirmajā stāvā ierīkotajā darbistabā saglabāts parkets, kas šajā mājā ir jau kopš tās pirmajām dienām. Tas bija labā stāvoklī, notīrījuši un nolakojuši. Oriģinālais grāmatu plaukts esot tapis, ideju noskatot interjera žurnālā Deko. Plauktus, kas, kopā salikti, līdzinās bišu kāres šūnām, uztaisījis pazīstams meistars no Kuldīgas. "Grāmatas ir labi pārskatāmas, un tām var ērti piekļūt," ir pārliecinājusies Ineta. Pārējās mēbeles esot atrastas antikvariātos.

Telpu plānojums pirmajā stāvā esot mainīts minimāli – atteikušies no nelielās vannas istabas par labu virtuvei, kā arī no sienas, kas iepriekš nodalījusi virtuvi no dzīvojamās istabas. No jauna uzmūrētā ķieģeļu siena šķitusi tik dekoratīva, ka nolēmuši to neapmest. Arī veranda ir saglabājusi savus sākotnējos apveidus, tikai esot nomainīti logi, nokrāsotas sienas un grīda tikusi pie jauna seguma. "Šīs telpas iekārtošana vēl ir procesā.".

Svarīgākais