Māja meža vidū

© F64

Ikšķiles vidusskolas direktora vietniece audzināšanas un ārpusklases darbā un mūzikas skolotāja Ingūna Bērziņa ar vīru Jāni Bērziņu, individuālo uzņēmēju, dzīvo skaistā vietā Ikšķiles pusē?– meža vidū ar skatu uz vairākiem pašu izraktiem un iekoptiem dīķiem.

"Mēs esam liela ģimene, jo ir trīs nu jau pieauguši bērni, bet vēl lielāka ir mūsu dzimta?– man ir četri brāļi un arī vīram daudz radu. Abi dēli un meita tagad ir prom savā dzīvē, bet Ziemassvētkos visi sabrauks mājās. Katram bērnam ir iekārtota sava istaba, kur apmesties, kad viņi viesojas pie mums," stāsta Ingūna Bērziņa un atklāj, ka drīz kļūs par vienu mazbērniņu bagātāka. "Meitai AneteI jau ir meitiņa, bet drīz dzims otra atvasīte. Esam sagādājuši šūpulīti, jo meita ar vīru [hokejists Edgars Adamovičs] ir izlēmuši, ka bērns nāks pasaulē Latvijā, nevis Polijā, kur znots spēlē hokeju un dzīvo kopā ar ģimeni." Hokejists ir arī Bērziņu jaunākais dēls Jānis (18?gadi), kurš šobrīd dzenā ripu Esenē (Vācija), bet vecākais dēls Artis (25?gadi) ar ģimeni dzīvojot Rīgā.

Kad Ziemassvētkos pie vecākiem atbrauks gan bērni ar ģimenēm, gan citi radi (viņu vidū ir arī nesenā LNT šova Dziedošās ģimenes uzvarētāji Zaļkalniņi no Lielvārdes), tā būšot dzīvības pilna, jo ikdienā savā īpašumā rosoties tikai Ingūna ar vīru Jāni. "Iekursim pirtiņu, kārtīgi nopērsimies un tad pulcēsimies plašajā viesistabā, kā to esam raduši darīt, kad uzņemam viesus."

Breša laikā Jāņa Bērziņa vecāku ģimene īpašumā esošo zemi Ērģemē esot iemainījusi pret zemi Ikšķiles novadā. Jauniegūtajā īpašumā māju uzbūvējuši ne vien Jānis ar Ingūnu, bet arī Jāņa māte ar brāli, kā arī pa zemes gabalam ir novēlēts abiem dēliem un meitai. "Kad šo vietu ieraudzīju pirmoreiz, man tā nepatika, jo bija purvains un aizaudzis. Pamazām to sakopjot, ainava ir mainījusies?– ir gan birztaliņas un trīs dīķi, gan skaistas pļavas, kas pavasarī un vasarā ziedu pilnas.

Ideju, kāda varētu būt māja, Jānis Bērziņš seniors esot noskatījis Vācijā, braukājot uz turieni darba darīšanās. "Plānojums jau nav īpaši oriģināls?– pirmajā stāvā atrodas liela dzīvojamā istaba, kas apvienota ar virtuvi, bet augšstāvā?– guļamistabas," saka Ingūna. Tā kā ģimene esot aktīvi hokeja karsēji, iegādājušies mājas kinozāli, lai no pirmā stāva ikviena kaktiņa varētu labi saskatīt televīzijas translētās spēles. Bērziņiem šķitis svarīgi arī iegādāties lielu saimes galdu, kas viņiem esot izdevies Vācijā. No turienes atceļojušas daudzas mēbeles un arī apdares materiāli, jo šajā valstī daudz ko iespējams nopirkt lētāk nekā Latvijā. "Māja vēl nav gatava tāpat kā Rīga. Tā mēdz notikt, ja ienāk dzīvot nepabeigtā ēkā. Taču, pārlaidusi nakti pirms Jāņiem šeit, sapratu, ka negribu atgriezties Ogres dzīvokļa šaurībā," atceras mājas saimniece Ingūna Bērziņa.

Saimes galds, kas kopā ar krēsliem atvests no Vācijas, novietots blakus logiem,lai diennakts gaišajā daļā varētu priecāties par ainavu mājas apkārtnē. Lai vasarā telpa, kas atrodas dienvidu pusē, pārāk nesakarstu, nolaiž žalūzijas. Savukārt ziemā caur logiem plūstošo aukstumu barga sala laikā nobloķē ar īpaša mehānisma?– "siltuma aizkara"?– palīdzību. Grīdas flīzes iegādātas Vācijā, bet vareni sakuplojusī paparde esot dāvana Bērziņiem kāzās.

ATVĒRTAIS PLĀNOJUMS. "Kad mitām dzīvoklī, bija tā, ka es rosos pa virtuvi, bet pārējie ģimenes locekļi vai viesi ir dzīvojamajā istabā. Ceļot māju, bija skaidrs, ka pirmajā stāvā izmantosim atvērto plānojumu, lai visi varētu atrasties vienkop," skaidro mājasmāte un piebilst, ka telpas pievienotā vērtība esot plašie logi, pa kuriem paveras skats uz tuvējo mežu, pļavām un dīķiem, kā arī apsildāmā grīda. "Varam visiem ieteikt apkurei izmantot zemes siltumsūkni. Tas ir ērti, jo nav jākurina krāsns, un finansiāli izdevīgi."

MEITAS ISTABA. Adamoviču apartamenti ir gatavi uzņemt jauno ģimenīti Ziemassvētkos. Mēbeles telpas iekārtošanai vestas no Vācijas, uz grīdas segts lamināts, kas arī pirkts šajā valstī. Par aizkariem parūpējusies aizkaru dizainere Anna Lauciniece.

JAUNĀKĀ DĒLA ISTABA. Jāņa istaba ieturēta spilgtos toņos. Nelielajā telpā vieta ir tikai gultai un plauktam. "Jaunākais dēls pagaidām nav precējies, tāpēc vienam vietas pietiek, jo parasti jau dzīve notiek pirmajā stāvā, bet augšā uzkāpj tikai gulēt," skaidro mājastēvs.

TIKAI PAŠIEM. "Abi ar Jāni esam privatizējuši šo vannas istabu, nevienu citu, izņemot mazmeitiņu, tajā nelaižam," smejoties saka Ingūna. "Lejā ir divas dušas, kur var mazgāties pārējie." Vannas istabas aprīkojums, izņemot vannu, iegādāts Vācijā.

Mēbeles un arī laminātu grīdai saimnieki noskatījuši Vācijā."Vēlējos, lai mūsu guļamistabā būtu ietilpīga kumode, kur salikt apakšveļu, zeķes un citus sīkumiņus, lai pēc tiem nav jāiet uz blakus telpu, kur ierīkota garderobe," izvēli pamato Ingūna.

Svarīgākais