Pieckārtējas dzīvokļa pārvērtības

© F64

"Varbūt kādreiz man būs māja, bet tagad jūtos gana komfortabli savā dzīvoklī, kurā ir ieguldīts daudz darba un līdzekļu, lai tas no nolaista mitekļa pārtaptu par ērtu dzīvestelpu," par savu dzīvokli saka a/s G4S Latvia personāla departamenta direktore un valdes locekle Anita Sāne.

Pirms desmit gadiem no Valmieras pārceļoties uz Rīgu, jo piedāvāts darbs, neilgu laiku esot īrējusi dzīvokli, līdztekus meklējot mājokli, ko varētu iegādāties. "Piedāvājums nekustamā īpašuma tirgū tad bija ļoti ierobežots, arī jaunie projekti vēl netika celti," atceras Anita Sāne un piebilst, ka mitekli meklējusi Purvciemā, jo šo rajonu bija iepazinusi, gadu tur īrējot dzīvokli. Turklāt tas atradies stratēģiski izdevīgā vietā – netālu no iepriekšējā darba. "Avīzē izlasīju sludinājumu, ka 119. sērijas daudzstāvu mājā tiek pārdots četru istabu dzīvoklis ar halli, kura dzīvojamā platība ir gandrīz 100 kvadrātmetru. Tas šķita man piemērots variants, jo vajadzēja diezgan plašu mitekli – tolaik vēl dzīvoju kopā ar abām meitām."

Sludinājumu laikrakstā bija ievietojusi māklere, kas esot uzņēmusies nokārtot dzīvokļa pirkšanas juridisko pusi. "Man bija jāsāk meklēt meistarus un dažādus materiālus remontam, jo telpas izrādījās ļoti nolaistas, pat piedzīvojušas ugunsgrēku."

Tā kā dzīvoklim esot plānojusi kapitālas pārvērtības, Anita Sāne aicinājusi talkā dizaineri Māru Lazdāni. Kopīgi ar viņu tapis mājokļa jaunais plānojums, kurā bijusi paredzēta arī pāris sienu nojaukšana, ko vajadzēja saskaņot būvvaldē. Dizainere esot arī veidojusi skices vairākām mēbelēm.

"Kamēr šeit dzīvoju, ir bijuši pieci lielāki un mazāki remonti un telpu pārveide. Pirmais remonts ilga aptuveni trīs mēnešus. Lai dzīvoklī varētu mitināties, tas bija jāsaved kaut cik pieņemamā kārtībā. Ielikām tērauda durvis, jo citādi meistars nebija gatavs uzņemties atbildību par būvmateriāliem, apmainījām uguns skartos logu rāmjus, mainījām gan grīdas (tās vajadzēja līdzināt, jo to līmenis vienā un otrā telpas galā atšķīrās pat par septiņiem centimetriem), veicām vēl dažus darbus, saprotot, ka tas ir tikai remonta sākums. Vajadzēja ieturēt nelielu pauzi, jo līdzekļu pieejamība bija izsmelta. Pēc kāda laika ķērāmies gan pie kanalizācijas un ūdens caurulēm, gan pārējiem logiem un durvīm. Nesen pārvērtības piedzīvoja virtuve, kur nomainīju mēbeles.

Tāpat pie jauna veidola ir tikusi vannas istaba un istabas, kurās iepriekš mitinājās meitas. Viņām pieaugot un aizejot savā dzīvē, viņu istabas pielāgoju savām vajadzībām, piemēram, vienā no telpām iekārtoju darba kabinetu," stāsta dzīvokļa saimniece.

Dzīvokļa iekārtošanai vienu daļu mēbeļu iegādājusies Liepājā, antīko mēbeļu salonā, kas piederējis māsai. Virtuves iekārtas un vēl vairāku interjera priekšmetu meistarošanu uzticējusi galdniekiem no SIA Veloco. "Esmu diezgan neatkarīga pēc dabas, tāpēc, iekārtojot dzīvokli, ieklausījos speciālistu padomos, taču tiem akli nesekoju. Tā man bija diezgan grūti pieņemt domu par atvērto plānojumu. Kādā no grāmatām, kurā stāstīts par fen šui, bija raksturoti cilvēku tipi, norādot arī, kuram kāds telpu plānojums ir tuvāks. Pēc apraksta varēju spriest, ka nepiederu tiem, kam automātiski, bez jebkādām iebildēm patīk atvērtais plānojums. Taču, palūkojoties uz šo niansi bezkaislīgi, ir skaidrs, ka konkrētajā gadījumā atvērtais plānojums ir optimālais risinājums. Nojaucot sienu, kas atdalīja dzīvojamu istabu no halles, ieguvu daudz plašāku telpu."

OPTIMĀLAIS VARIANTS. "Izņemot dažu interjera detaļu nomaiņu, viss pārējais šajā dzīvoklī ir paveikts. Te ir bijuši pieci remonti un vairākas telpu iekārtojuma maiņas, tāpēc nu iegūts tas interjera variants, kas atbilst manai gaumei un prasībām. Kardināli kaut ko mainīt nebūtu jēgas, tad jau drīzāk vajadzētu pirkt jaunu dzīvokli vai māju. Par māju esmu vairākkārt domājusi, bet tā prasa pārāk daudz pūļu. Man tagad ir citas prioritātes," atzīst dzīvokļa saimniece Anita Sāne.

Jaunas vēsmas dzīvojamās istabas interjerā panāktas, nomainot aizkarus un vairākus gaismekļus – griestu lampu un sienas lampas. "Tās pasūtīju internetā, bet audumu aizkariem iegādājos salonā Bea. Izdomāju, ka dekoratīvo aizkaru vietā varētu izmantot divus baltos aizkarus – vienus plānākus un bez raksta, bet otrus biezākus un ar rakstu. Šādā versijā telpa kļūst gaišāka, turklāt no ārpuses cauri dubultiem aizkariem gandrīz neko nevar redzēt," skaidro Anita Sāne.

Paklausot dizaineres Māras Lazdānes ieteikumam, abpus koridoram divu telpu durvis pakava veidā ieskauj plaukti un skapji, ko no priedes darinājuši Veloco meistari. Vienā koridora pusē plauktos saliktas grāmatas, bet otrā – dažādas saimniecībā nepieciešamas lietas, putekļu sūcēju un tīrīšanas līdzekļus ieskaitot.

Mājasmāte uzskata, ka dzīvoklī noderētu vēl viena istaba, jo tad būtu kur guldīt ciemiņus, kas paliek nakšņot. Tagad šim nolūkam kalpojot dīvāns, kas atrodas kabinetā. "Šo mēbeli iegādājos vienā no skandināvu interjera preču veikaliem, neatceros, vai tas bija Asko vai Sotka." Savukārt košās spilvendrānas esot atvestas no Marokas, no Marrākešas tirgus. "Es daudz ceļoju un bieži vien kaut ko atvedu savas mājas interjeram." Bet ar gleznas autora Valda Opmaņa darbiem pirmā saskare esot bijusi Jaunmoku pilī, kur noritējusi gleznotāja personālizstāde. "Viņš daudz glezno ziedus, kas ir man tuva tematika, tāpēc pāris gleznu pasūtīju māksliniekam, bet vienu nopirku uzreiz." Kabinetā pie sienas piestiprināts dekors, kas iegādāts Jūgendstila muzejā. "Šāds elements rotā daudzus jūgendstila namus Rīgā. Pūķis esot sargs un naudas pievilinātājs. Ideālā variantā šim veiksmes un aizsardzības simbolam vajadzētu atrasties abās pusēs ieejas durvīm," zina teikt mājasmāte. Izrādās, Anita Sāne pieprot arī šūšanas darbus. Savulaik esot meistarojusi gan kleitas, gan svārkus un blūzes, bet nu šujmašīnu sanākot pavisam reti darbināt. Interesants izmantojums atrasts kancelejas preču lādītēm – tagad tajās glabājoties diegi.

Viena no pirmajām mēbelēm dzīvoklī esot bijusi sofa, kas iegādāta māsai piederošajā antikvāro lietu veikalā. "Man tā tik ļoti iepatikās, ka nopirku, īsti nezinot, kā sofa iederēsies interjerā. Patiesībā telpas iekārtojums tika pielāgots šai mēbelei – nopirku vēl vairākus līdzīgā stilā ieturētus atpūtas krēslus un bufeti, ko vajadzēja restaurēt," stāsta Anita Sāne. Lai veidotos vienots mēbeļu ansamblis, kafijas galdiņa un grāmatu plaukta izveidi uzticējusi meistariem, kuru darinājums neatšķiras no seno laiku galdnieku roku darba. Dzīvoklī, izņemot vannas istabu, kur ir apsildāmās flīzes, un guļamistabu, kur grīdu sedz mīksts paklājs, ir egles koka parkets. "Iepriekš bija lamināts, kas, mainoties mēbelēm, man sāka šķist nepiemērots esošajam interjeram.".

KABINETS. Telpā atrodas senatnīgs rakstāmgalds, kas atrasts māsas antīko lietu veikalā un pielāgots datorgalda funkciju veikšanai, vidējā atvilktnē paslēpjot datora klaviatūru, bet sānu skapīšos ierīkojot failu kartotēku. Savukārt daudzo darba dokumentu mapju un mācību materiālu (Anita ir bijusi gan pasniedzēja augstskolā, gan joprojām vada kursus) novietošanai pēc dizaineres skices no skaidu saplākšņa taisīti plaukti. Lai darba virsma būtu labāk apgaismota, mēbeles augšdaļā iemontētas vairākas lampiņas. Krēsli iegādāti veikalā Rasa.

PĀRMAIŅAS. "Pirms pāris gadiem iepriekšējo virtuves iekārtu nomainīju pret jaunu. Bija mazliet apnikusi mēbeles zilā krāsa un arī materiāls – MDF, no kā tā taisīta, vairs nešķita pieņemams. Gribēju ko dabiskāku," saka dzīvokļa saimniece un piebilst, ka esot ļoti apmierināta ar uzņēmuma Veloco veikumu. "Manuprāt, meistariem ir izdevies veiksmīgi atrisināt "cauruļu jautājumu". Gāzes un apkures caurules viņi paslēpa nelielā atvērta tipa plauktu modulī." Lai nelielajā virtuvē satilptu saimniecībā nepieciešamās lietas, nojaukts pieliekamais skapis, ledusskapis ievietots nišā, bet galds sapludināts ar palodzi. "Gribēju atrast krēslus ar koka apdari tādā pašā tonī kā virtuves iekārta, taču neizdevās. Šos ar pīto sēdes daļu un atzveltni atradu Elkor Plaza." Paklausot dizaineres Māras Lazdānes ieteikumam, gaismekli virtuvei tāpat kā vairākus citus pārējām telpām iegādājusies veikalā Paulman.

GARDEROBE. Blakus guļamistabai iepriekš esot atradusies neliela saimniecības telpa. Anita nolēmusi to paplašināt un iekārtot garderobi. Tā kā siena, kas nodalījusi guļamistabu no saimniecības telpas, bijusi no ģipškartona, to bijis viegli nojaukt un uztaisīt jaunu, atņemot mazliet platības guļamistabai.

Svarīgākais