Dzīvoklis trim

© F64

Pēc ilgstoša laikposma īrnieku statusā dramaturģe Aiva Birbele kopā ar ģimeni – dzīvesbiedru Zigmundu Lasmanoviču, mākslinieku, reklāmu un mājaslapu speciālistu, meitu Elzu un peļu junkuru Kaķi – nu jau sesto gadu mīt 48 kvadrātmetrus lielā dzīvoklī Āgenskalna priedēs.

"Šīs ir pirmās mūsu pašu mājas, kuras iekārtojām, respektējot savas vēlmes, vajadzības un, protams, arī dzīvokļa platību," saka radošās profesijas pārstāve Aiva Birbele, kura šopavasar plašākai publikai kļuva pazīstama ar savu standup komēdiju "Tāda es esmu" aktrises Zanes Daudziņas kolorītā izpildījumā.

"Savā mūžā esmu izvandījusies pa neskaitāmiem īres dzīvokļiem, no kuriem dažs pat ir līdzinājies graustam, tāpēc šis mājoklis man šķiet pats komforta un ērtību iemiesojums," balstoties uz savu bagātīgo īrnieces pieredzi, secina mājasmāte. "Kad no Kuldīgas pārcēlos uz Rīgu, lai kā lielais vairums lauku meiteņu mācītos filologos Latvijas Universitātē, vispirms apmetos studentu kojās. Pēc tam vienu laiku dzīvoju kādreizējā Jaunatnes teātrī Lāčplēša ielā, kur strādāju par veļas mazgātāju. Ēkas bēniņos bija iekārtota veļas mazgātava, kur pa dienu nebija ko cerēt uz ūdeni, jo tā patēriņš bija liels, bet spiediens – mazs, tāpēc veļu varēju mazgāt tikai naktīs. Tā kā blakus mazgātavai atradās neliela telpa, kur bija vieta gultai, nakšņoju teātra bēniņos un mazgāju veļu. Vēlāk, kad sāku mācīties Teātra fakultātē, iepazinu vēl citus mitekļus, no kuriem daži tiešām līdzinājās graustiem, jo knapi turējās kopā un no ērtībām tajos nebija ne vēsts."

Divu istabu dzīvokli Āgenskalna priedēs no patēva esot mantojis Aivas dzīvesbiedrs. "Pirms pārcelšanās veicām remontu un telpu nelielu pārveidi, pirmām kārtām atsakoties no daudzajām durvīm un skapīšiem, kas nelielo dzīvoklīti padarīja vēl šaurāku. Mainījām arī logus, grīdas, līdzinājām un krāsojām sienas," daļu no mājokļa pārveidošanas darbiem uzskaita tā saimniece.

Aiva prāto, ka esot dzīvojusi teju vai visos Rīgas rajonos, bet par saviem favorītiem viņa uzskatot Mežciemu un Pārdaugavu. "Laikam te nostrādā mans mazpilsētas iedzīvotājas gēns, jo izjūtu nepieciešamību pēc vides, kas ir relatīvi klusa un zaļa, kur ir pievilcīgas vietas pastaigām."

"Vīrs, būdams mākslinieks, pievērš uzmanību krāsai un formai. Tāpēc, meklējot ādas dīvānus, viņš pagāja garām klasiski brūnajiem, melnajiem un baltajiem, bet apstājās pie šā komplekta, kas ir gatavu plūmju krāsā," nosmej dzīvokļa saimniece. Plauktu sistēmu no būvmateriālu veikalā nopirktām sagatavēm esot darinājis Aivas dzīvesbiedrs, savukārt muciņu, kas atrodas blakus dīvānam, viņas tēvs. "Šajā muciņā liekam gultasveļu. Tā darījām arī manās bērnības mājās, tāpēc zināju, ka ir ērti.".

"Man nav nekas iebilstams pret padomju gados celtajām "hruščovkām", jo tā ir līdz mielēm iepazīta vide. Vienā no tādām daudzdzīvokļu mājām savā dzimtajā pilsētā esmu uzaugusi un tagad atkal tādā dzīvoju, tikai Rīgā un kopā ar dzīvesbiedru un meitu," saka dramaturģe un aktrise Aiva Birbele.

Tie, kas ir iepazinuši Aivas Birbeles darbus, zina, ka viņai raksturīgs ironisks skats uz dzīvi. Tas izpaužas, arī stāstot par dzīvokļa iekārtojumu. "Pilnīgai ģimenes laimei mums tagad ir katram savs dators," saka dramaturģe un piemetina, ka dzīvojamā istabā novietotais esot vīra īpašums, pie kura viņa drīkstot strādāt, kamēr vīrs ir darbā. Savukārt par orhidejām uz palodzes Aiva stāsta, ka, šiem gleznajiem telpaugiem ienākot mājā, rodoties sajūta, ka pietuvinies aristokrātiskam dzīvesveidam. "Orhidejām ir karaliski ziedi, kas pieejami katram vienkāršās tautas pārstāvim.".

Virtuvē uz palodzes nolikta skaisti noformēta stikla burka ar skaistiem gurķīšiem tajā kļūst par pievilcīgu objektu telpas interjerā.

Uz platās palodzes virtuvē novietoti vairāki sadzīves priekšmeti – pāris miezeru un ogļu pletīzeris, kam nu vairs ir tikai dekoratīva funkcija.

Virtuves lampai apmetot oranžu šalli, panākts, ka telpu piepilda silta un klusināta gaisma.

Speciālisti zina teikt, ka oranžā krāsa simbolizējot spēku un enerģiju. Lai izjustu tās pozitīvo, vitālo enerģiju, iesaka vērot saulrietu, saullēktu, oranžus ziedus un ugunskuru. Aivas ģimene oranžo krāsu bauda savā virtuvē. Lai, sēžot pie galda un ēdot, būtu priecīgāk, dzīvokļa saimnieks uz sienas uzgleznojis saulespuķi.

Svarīgākais