Īstenots sapnis

© F64

Finanšu vadības un grāmatvedības speciāliste Ilze Seisuma ar savu dēlu Tomu, dzīvesbiedru Ingu un viņa dēlu Kristiānu, audžudēlu Artūru, kā arī diviem vācu aitu suņiem mīt Ilzes izsapņotā un celtā mājā Ikšķilē.

"Šajā Pierīgas pilsētā dzīvo mani draugi, pie kuriem braucot ciemos arvien vairāk ieskaitījos Ikšķilē. Kad nobriedu savai mājai un sāku meklēt zemes gabalu, bija skaidrs, ka īpašumu iegādāšos tur. 2000. gadā nopirku 1200 kvadrātmetrus lielu zemes gabalu. Iepriekš šeit atradās vasarnīca, kuras īpašnieks 20 gadus nebija neko darījis, tāpēc teritorija bija aizaugusi ar krūmiem un zāli," atceras Ilze Seisuma un turpinot izstāsta, ka zemes gabala terasveidīgais reljefs (pa diagonāli esot 13 metru kritums) lielā mērā noteicis, kādai jābūt mājai. "Ēkas projektu izstrādāja fantastisks arhitekts Guntis Sakne. Kad tikāmies pirmoreiz, viņš mani mudināja, lai es detalizēti izstāstu, kādu gribu savu māju. Uzskaitīju, ka tajā vēlos kabinetu, bibliotēku, istabu omītei, pirti un vēl to un to... Arhitekts, respektējot šīs manas vēlmes, uzzīmēja mājas projektu, kuras kopējā platība sanāca... 500 kvadrātmetru. Aptvērusi, ka esmu mazliet aizrāvusies, teicu Guntim Saknem, ka kaut kas no milzu mājas jāzāģē nost."

Galīgajā mājas projektā dzīvojamā platība ir 140 kvadrātmetru, bet kopā ar pirti, pagrabu, saimniecības telpām un garāžu esot 360 kvadrātmetru. "Ja skatās no ielas puses, mājai ir trīs stāvi, bet, veroties no otras puses, šķiet, ka ir tikai viens stāvs. Tā kā zemes reljefa dēļ ēkas gala sienai vajadzēja rakt ļoti dziļus pamatus, arhitekts jautāja, vai negribu šajā iegūtajā apjomā ierīkot pagrabu, saimniecības telpas un pirti. Man tas šķita ļoti saprātīgi, vienīgi ekonomiskās krīzes dēļ šo telpu iekārtošana ir uz laiku iesaldēta."

Mājas pirmajā stāvā atrodas plaša dzīvojamā istaba, Ilzes kabinets, kas tagad atvēlēts audžudēlam Artūram, virtuve un tualetes telpa, bet mājas otrajā stāvā – trīs guļamistabas, divas vannas istabas un atpūtas telpa. "Es iepriekš dzīvoju ļoti mazā, tumšā dzīvoklī, kura logi bija vērsti uz iekšpagalma pusi. Man trūka gaismas un saules, tāpēc, plānojot māju, zināju, ka tajā gribu lielus logus – no griestiem līdz grīdai, ka gribu gaišu galeriju otrajā stāvā, kur ierīkot lasītavu un novietot daudz telpaugu, ka gribu ērtu virtuvi, jo man patīk gatavot ēst."

Iekārtojot māju, daudz jau ir padarīts, bet darāmā vēl gana. "Ēka tapa nekustamā īpašuma būvniecības buma laikā, kad gandrīz katrs, kas prata rokās noturēt ķelli, sevi sauca par celtnieku. Tas arī mums sagādāja daudz nepatīkamu brīžu, taču, par spīti visam, māja ir pabeigta un tajā varam dzīvot.

Kabineta iekārtošanai esot izmantotas IKEA ražotas mēbeles – moduļu grāmatu plaukts un rakstāmgalds. "Tās un citi šā ražotāja interjera un sadzīves priekšmeti mani piesaista ar vienkāršo, funkcionālo un vienlaikus gaumīgo dizainu. Protams, tikpat būtisks faktors ir šo lietu ļoti pieņemamā cena," norāda Ilze Seisuma. "Tā kā grāmatu plauktā bija apvienotas divas krāsas – melnā un baltā, tās nolēmu izmantot, veidojot pārējo telpas interjeru. "K-Rautā" nopirku trīs veidu tapetes (divas ar melnu rakstu, vienas – baltas) un sakombinēju.".

"Par interjeru gādāju es pati. Mans galvenais ceļvedis bija izjūtas, kas pateica priekšā, kādas krāsas un mēbeles šeit vēlos, lai telpā varētu justies labi un tā izskatītos labi," stāsta mājas saimniece. "Man nepatīk ar mēbelēm pieblīvētas telpas, tāpēc dzīvojamā istabā ir tikai ādas dīvāns, pāris atpūtas krēslu, kafijas galdiņš, televizors un mūzikas centrs, kā arī daudz istabas puķu." Dzīvojamās istabas vienā spārnā griestu augstums ir seši metri. Tur Ziemassvētkos liekot egli, kuru izvēloties pamatīgi garu. "Kad būsim pabeiguši ierīkot akvāriju, piepildīsies vēl kāds mans izlolots sapnis. Sapņoju, ka man būs māja kalnā, bet akvārijs – starp halli un viesistabu. Trauks jau ir, vēl tikai jāpaveic svarīgākais – akvārijs jāpiepilda ar ūdeni un jāielaiž zivtiņas.".

Katru no priedeskoka darināto kāpņu pakāpienu izgaismo neliela LED spuldzīte. "Tā patērē tik maz elektroenerģijas, ka varam to atļauties. Šādus apgaismes ķermeņus izmantojam arī mājas ārpusē, kur tos atstājam ieslēgtus visu nakti." Viscaur pirmajā stāvā ir ieklātas flīzes. "Speciālisti zināja teikt, ka lamināts tik labi nevada siltumu, tāpēc devām priekšroku flīzēm," skaidro mājas saimniece.

Kamēr Toms un Ingus bijuši Gruzijā, Ilze nolēmusi sagādāt pārsteigumu dēlam un, pieaicinot talkā radus un draugus, iekārtojusi puiša istabu. "Var teikt, ka pasaule sadevās rokās, lai viss notiktu. Ekstremāli īsā laikā mans brālis uztaisīja mēbeles, salonā "Taps" apvilka ar jaunu mēbeļaudumu tur ražoto dīvānu, bet man izdevās atrast ar mēbelēm saskaņotas tapetes. Paši te visu līmējām un krāsojām.".

Acis dzīvojamā istabā piesaista savdabīgi veidota lampa. Tās dizaina autors esot kāds pazīstams somu dizainers, bet šo lampu un vēl pāris gaismekļu Ilze esot saņēmusi dāvanā. "Lampa ir ražota no plastmasas, izmantojot speciālu tehnoloģiju. Parasti dzīvojamā istabā izmantojam tikai šo gaismas avotu, bet, ja ir vajadzība, varam ieslēgt arī halogēnos prožektoriņus pie sienas.".

Svarīgākais