Mazs un mājīgs dzīvoklis

© Andrejs Terentjevs F64

ASV vēstniecības Latvijā preses un kultūras nodaļas biroja vadītājai Martai Sarmai ir ļoti veiksmīgi izdevies nelielu mansarda daļu pārveidot līdz nepazīšanai. Tiesa, pirms tam viņa kādu laiku esot apsvērusi, vai ir vērts ieguldīt līdzekļus un enerģiju, jo apdzīvojamā platība šķitusi ļoti maza.

"Visu mūžu esmu dzīvojusi šajā mājā Ķīšezera krastā. To pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigās uzcēla mans vecvectēvs, savām meitām paredzot pa dzīvoklim. Kopš māja uzcelta, tajā pārsvarā ir dzīvojuši mūsu dzimtas locekļi," stāsta Marta. "Līdz pat 2007. gadam ēkai bija divi stāvi ar diviem dzīvokļiem katrā, bet trešajā stāvā pletās bēniņi ar pažobelēm un dažviet cauru jumtu. Ar pāris kaimiņiem spriedām, ka šo telpu varētu savest kārtībā un ierīkot sev dzīvokļus (tajā laikā dzīvoju mājas pirmajā stāvā kopā ar vecākiem). Saskaņā ar papīriem man tika vismazākā bēniņu daļa."

Marta atceras, ka jauniegūtais īpašums esot bijis nožēlojamā stāvoklī – "izdedzis laukums ar vecu, čīkstošu grīdu, bez sienām". "Varēju izpausties, kā vien gribu. Manas un arī mammas idejas (viņa man ļoti palīdzēja) realizēja vairāki meistari, kuri diezgan operatīvi tika galā ar remontu."

Lai miteklī varētu iekārtot vairākas telpas, Marta izdomājusi, ka jāizbūvē otrais līmenis (četrus metrus augstie griesti ļāvuši to darīt). Pirmajā līmenī, kas ir 23 kvadrātmetrus liels, iekārtota atpūtas zona, virtuve, priekšnams, vannasistaba un arī ietilpīga garderobe, bet otrajā līmenī, kas ir 16 kvadrātmetru liels, atrodas guļamistaba. "Lai telpās ieplūstu dienas gaisma, tikai loģiski bija atpūtas zonu un virtuvi iekārtot tur, kur ir logi, bet vannasistabai un priekšnamam atvēlēt pārējos mitekļa kvadrātmetrus."

Dzīvoklī triju logu rinda iebūvēta sienā, kas vērsta pret dārzu un aiz tā esošo Ķīšezeru. Gaisma mājoklī ieplūst arī pa vairākiem jumta logiem. Sienas un griesti apšūti ar rīģipsi, kāpnes uz guļamistabu taisītas no priedes dēļiem.

DALĪJUMS. "Brusas izrādījās traucēklis tam, lai grīda būtu vienā līmenī, tāpēc atpūtas zona ir dažus centimetrus augstāka. Tas, manuprāt, ir ieguvums, jo vizuāli tiek atdalītas abas zonas," spriež dzīvokļa saimniece. Šis efekts tiek panākts arī ar atšķirīgu grīdas segumu palīdzību (virtuves daļā ieklāts lamināts, bet otrā telpas daļā – mīksts un gaišs paklājs) un dekoratīvu aukliņu aizkaru (tas esot iegādāts AlanDeko). Kādu laiku uzturoties Amerikas Savienotajās Valstīs, Marta esot ietekmējusies no viņu māju interjeriem un savu mitekli ieturējusi gaišā tonalitātē, kā to parasti darot amerikāņi. Gaišais dīvāns esot pirkts skandināvu mēbeļu veikalā Asko. Spogulis pie sienas optiski paplašina telpu.

Viens no pirmajiem pirkumiem, iekārtojot mājokli, esot bijušas melni baltās tapetes. "Pārējo tām pieskaņoju, ievērojot gaišā un tumšā sabalansētību," norāda jaunā sieviete. Marta stāsta, ka esot vajadzējis krietni palauzīt galvu, lai izdomātu, kā iebūvēt kāpnes. "Es gribēju vītņu kāpnes no metāla, bet meistari man skaidroja, ka tās aizņem diezgan lielu telpu. Galu galā palikām pie vienkārša risinājuma. Daudzi ir izbrīnīti, kāpēc kāpnēm nav margu. Tām šajā versijā nav vietas, turklāt nav īstas vajadzības pēc margām, jo nav mazu bērnu, kas varētu nokrist pa kāpnēm. Tiesa, kaķene reiz nokrita no otrā stāva uz pirmo, jo, miegā staipoties, bija zaudējusi līdzsvaru".

PIEAUDZĒ. Pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē celtā māja Mežaparkā pirms trim gadiem kļuva par stāvu augstāka, jo tika izremontēti un pielāgoti dzīvošanai bēniņi. "Lai nebojātu ēkas fasādi, mēs (Marta un viņas abi kaimiņi – M. L.) vienojāmies, ka logi būs vienāda izmēra, formas un krāsas".

GUĻAMISTABA. Griestu augstums ierobežojis mēbeļu izvēli, tāpēc gultas vietā ir matracis un arī naktsgaldiņš ir zemāks, nekā parasti mēdz būt. Lai būtu patīkama izkāpšana no guļasvietas, uz grīdas segts paklājs. Sijai piestiprinātie gaismekļi apgaismojot atpūtas zonu pirmajā stāvā, bet griestos iemontētās lampiņas – guļamistabu.

AKRILS PRET KOKU. Arī vannasistabā ievērots tumšās un gaišās tonalitātes balanss. Šī ir vienīgā telpa, kur ir apsildāmā grīda, pārējā dzīvokļa apsildīšanai gada aukstajos mēnešos izmantojot gāzes apkures sistēmu. "Ideju vannu apšūt ar koka dēlīšiem aizguvu no mammas (tā ir viņas dzīvoklī pirmajā stāvā), nevis šim nolūkam izmantot baltu akrila karkasu".

Svarīgākais