Fototapetes faktors

© Andrejs Terentjevs F64

Agnese un Lauris Alaiņi, juriste finanšu jomā un telekomunikāciju speciālists, jau desmit gadu mīt 43 kvadrātmetrus lielā divu istabu dzīvoklī daudzstāvu ķieģeļu mājā.

Tur viņi sākuši mitināties, kad vēl bijuši studenti, pirms krietna laika veicot kosmētisko remontu, bet pirms trim gadiem – kapitālo. 19. jūnijā piedzimstot dēliņam Henrijam, mājokļa iekārtojumā vajadzējis ieviest dažas korekcijas.

"Ar šo dzīvokli, kas iepriekš piederēja vecmāmiņai, man saistās tikai labas atmiņas. Tas vienmēr bija gaišs, mājīgs un viesmīlīgs. Atceros, ka bērnībā es skriešus skrēju augšup pa kāpnēm, jo nevarēju sagaidīt to mirkli, kad satikšos ar vecmāmiņu," Agnese emocionāli raksturo izjūtas, kas saistītas ar viņas mājokli. Savukārt viņas māte, kas palīdz auklēt pāris nedēļas veco mazdēliņu, piemetina, ka savulaik nelielajā dzīvoklītī esot dzīvojuši pieci cilvēki.

Pēc augstskolas beigšanas Agnese un Lauris sākuši strādāt stabilos uzņēmumos, kas ļāva nodrošināt dzīves materiālo pusi. Abi ne vien daudz ceļojuši, bet arī paņēmuši kredītu, lai dzīvokli savestu kārtībā atbilstoši mūsdienu prasībām. "Mainījām ne tikai logus un durvis, bet arī kapitāli atjaunojām grīdu – veco izplēsām līdz pat pamatiem, tad likām jaunus dēļu pārsegumus, siltinājumam un skaņas slāpēšanai klājām korķi un visbeidzot – laminātu," uzskaita Agnese, savukārt viņas māte atceras, ka, mainot durvis, atklājies, ka gar ailām esot sabāztas lupatas, dēļu gali, naglas un citas drazas. "Tas ir prātam neaptverami, no kā šī māja ir celta! Remontstrādnieki dabūja izvest vairākas kravas ar būvgružiem."

Kamēr dzīvoklī noticis remonts, tā saimnieki mituši vasaras mājiņā, taču tas nenozīmē, ka viņi tad būtu dzīvojuši bezrūpīgi. "Tas bija traks laika posms, jo vajadzēja pagūt uz darbu, skriet pa veikaliem, lai iegādātos remontam nepieciešamos materiālus, kā arī pieskatīt strādniekus," stāsta Agnese un piebilst, ka paši izdomājuši, kādai jābūt virtuves iekārtai un vēl pāris citām mēbelēm. "Lauris prot rasēt un izstrādāt mēbeles skici elektroniskā formātā. Pasūtot virtuves iekārtu, izmantojām šo viņa prasmi, jo tad mēbele tapa ar ievērojamu atlaidi."

Jaunā māmiņa spriež, ka tuvākā vai tālākā nākotnē, kad būs paaudzies dēliņš, vajadzēs pārcelties uz plašāku mitekli, bet šobrīd trijotne jūtas jauki arī savās tagadējās mājās.

CENTRĀLAIS ELEMENTS. Tā dzīvokļa saimniece raksturo fototapeti, uz kuras uzdrukāta skaista meža ainava. "Pie šīs sienas nav vietas pat ne plauktam, jo tas traucētu pārvietoties, tāpēc vajadzēja meklēt citu risinājumu. Izdomājām, ka plaknes atdzīvināšanai varētu izmantot fototapeti. Šo ideju noskatījām MTV kanālā, kad tika rādīts kāda mūziķa mājoklis ar meža bildi guļamistabā pie sienas." Agnese stāsta, ka meža ainava esot inspirējusi krāsu izvēli mājoklī. "Vizbulīšu tonī ir ieturēts koridors, zāles un lapu zaļā krāsa dominē virtuvē, koka stumbra brūnajā tonī izvēlējāmies grīdas segumu un arī mēbeles, bet saulaini dzelteno – sienām un griestiem viesistabā." Telpu plānojumu neesot mainījuši, tikai nojaukuši sienu, kas iepriekš atdalījusi virtuvi no dzīvojamās istabas. Tagad abas zonas atdala neliels veidojums no ģipškartona un bāra lete. Interesants risinājums – galdiņš uz ritentiņiem, ko var ērti pārvietot.

PIEREDZE. Veicot kapitālremontu, jaunajai ģimenei uzkrājusies bagātīga pieredze, kas noderēs priekšdienām, kad vajadzēs iekārtot citu mitekli. "Patiesībā šis ir dzīvoklis diviem cilvēkiem, tāpēc, kad dēliņš paaugsies (nākotnē plānojam vēl vienu atvasīti), vajadzēs domāt par plašāku mājokli," prāto Agnese un piemetina, ka, iekārtojot nākamo dzīvesvietu, zinās, ka iebūvēto skapju meistariem nedrīkst uzticēt citu mēbeļu taisīšanu. "Viņi īsti neprata uztaisīt plauktus, tāpēc tie, nespējot izturēt smagumu, ir ieliekušies.".

KOMPAKTA. Vannasistabā esot mainījuši caurules, gluži kā ar uguni meklējuši podu, jo to vajadzējis pielāgot šīm mājām raksturīgajam kanalizācijas izvadam, kā arī pirkuši jaunu vannu un flīzējuši sienas un grīdu. "Materiālus iegādājāmies mazākos un lielākos veikalos, braukājot no viena uz otru un izraugoties preces sev pa prātam un atbilstošas iespējām. Vienīgi fototapeti iegādājāmies smalkajā Reaton.".

PRIORITĀŠU MAIŅA. Mājastēva aizraušanās esot hokejs. Tā kā nelielajā dzīvoklī nav palīgsaimniecības telpu, milzīgā soma ar spēlei nepieciešamo ekipējumu līdz bērna piedzimšanai esot stāvējusi guļamistabā blakus gultai. Tagad somai ierādīta cita vieta, bet tās vietā atrodas zīdaiņa gultiņa. "Iepriekš mums vajadzēja palauzīt galvu, kā guļamistabā novietot iebūvēto skapi, kuru negribējām tradicionālā variantā, bet vienu daļu atvēlēt drēbēm, otru taisīt abpus gultai, kur plauktos novietot grāmatas un citas vajadzīgas lietas." Agnese smejas, atceroties, kāds šoks viņu pārņēmis, pirmoreiz ieraugot svaigi krāsotās guļamistabas sienas. "Paraugā tonis izskatās citādi, nekā uzklāts uz sienas. Ienākot zilganzaļi krāsotajā guļamistabā, aiz izmisuma gribējās kliegt, taču, ieliekot mēbeles, situācija mainījās uz labo pusi. Tagad esam pat ļoti apmierināti, jo šī krāsa vairo enerģiju, no rīta jūtamies izgulējušies.".

MIDZINĀTĀJS. Zilā bumba iegādāta, kad Agnese bijusi mātes cerībās. Viņa uz tās esot sēdējusi gan pie datora, gan skatoties televīziju, jo uz cietām mēbelēm grūtniecības pēdējos mēnešos bijis grūti nosēdēt. Bumbu drīz vedīšot uz vasarnīcu Saulkrastos, bet šobrīd tā kalpo kā lielisks palīgs, kad esot jāieaijā mazais Henrijs. "Es paņemu dēliņu uz rokām, apsēžos uz bumbas un šūpojos. Pēc mirkļa Henrijs jau ir aizmidzis," apmierināti nosaka jaunā māmiņa.

PIEMIŅAI. No ārvalstu ceļojumiem Agnese un Lauris parasti pārvedot kādu magnētiņu ar konkrētajai valstij raksturīgiem motīviem. "Šo valīti atvedām no Malaizijas," skaidro Agnese.

FOTOGALERIJA. Virtuvē pie ledusskapja ar magnētiņiem piestiprināti Valaiņiem būtiski mirkļi no viņu ceļojumiem. "Ceļošana ir mūsu vaļasprieks, esam bijuši Grieķijā, Meksikā, Itālijā, Indonēzijā, Malaizijā un citviet. Mums tuvākas ir siltās zemes, kur ne tikai laiski atpūšamies, bet arī peldam un snorkelējam," stāsta jaunā sieviete.

FRANČU GRIESTI. Nomainot grīdas segumu, esot iegūti vairāki centimetri, kas savukārt ļāvis dzīvojamā istabā ielikt tā dēvētos franču griestus – spīdīgu vinila plēvi, kas esot mitruma izturīga, ugunsdroša un elpojoša. "Mēs gribējām lai ir spoguļa efekts," skaidro Agnese. "Kad iededz griestos iemontētās lampiņas, gaismas kūļi rada iespaidu, ka virs griestiem ir daudz telpas – it kā mājoklim būtu otrs stāvs." Datorgalds un ietilpīgais skapis zem televizora esot taisīti pēc individuālā pasūtījuma, izmantojot Laura skices. "Kad pie mums ciemojas bērni, viņi parāda visas telpu iekārtojuma "vājās" vietas. Piemēram, ja iepriekš printeris stāvēja lejā un bija mazajiem rakariem viegli sasniedzams, tad tagad to novietojām uz augšējā plaukta.".

ATTEIKTOS NO STIKLA. Kaut, pašiem zīmējot virtuves iekārtas skici, tā sanākusi lētāka, taču, nebūdami speciālisti, nav spējuši paredzēt dažas būtiskas lietas. "Nemācējām apakšējos skapjus saplānot tā, lai visam varētu ērti piekļūt. Tagad būtu izmantojuši tā dēvēto karuseli, varbūt virtuves iekārtu taisītu mazliet platāku, jo nav iespējams aizvērt tā skapīša durvis, aiz kurām atrodas veļas mašīna. Noteikti uz sienas neliktu rūdīto stiklu, jo to ir grūti notīrīt, it īpaši plīts rajonā, kur uz stikla nokļūst taukvielas.".

RAŽOTS LATVIJĀ. Pērkot dīvānu, jaunā ģimene priekšroku devusi vietējiem ražotājiem – mīksto mēbeļu salonam "Taps". "Mūsu iepriekšējais dīvāns bija ražots ārvalstīs. Kad no ierindas izgāja viena detaļa, ilgi nevarējām tikt pie jaunas – veikals tik solīja, ka ar mums sazināšoties, taču nekas nenotika. Mums apnika gaidīt, tāpēc dīvānu pārdevām un meklējām citu." Iegādātā mēbele esot izvelkama; "Tapā" nopirkuši arī divus atpūtas krēslus, kas apvilkti ar tādu pašu mēbeļu audumu kā dīvāns.

Svarīgākais