Zem viena jumta trīs stāvos

© Mārtiņš Zilgalvis F64

"Mums šeit ir pašiem sava pasaule," – tā par savu mitekli klusajā, koku ieskautajā galvaspilsētas rajonā saka Rīgas Teikas vidusskolas deju kolektīvu "Zalktis" un "Skabardzēni" vadītāja, X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāja Arta Melnalksne.

Viņa ar ģimeni – vīru un trim bērniem – dzīvo pirms kara celtas savrupmājas vienā pusē, ko vajadzējis kapitāli remontēt un pārplānot, jo iepriekš tas bijis īres nams ar vairākiem vienistabas dzīvokļiem.

"Ēka bija avārijas stāvoklī, tāpēc to vajadzēja gandrīz vai no jauna uzcelt. Darbus veica profesionāla būvbrigāde," stāsta pieredzes bagātā horeogrāfe un atviegloti nopūšas, atklājot, ka septītais prāts vai intuīcija esot viņus paglābusi no domas ņemt kredītu, lai atpirktu mājas otru daļu. "Arī kapitālajam remontam un mājas iekārtošanai naudu neaizņēmāmies, bet ieguldījām tik, cik varējām atļauties. Paldies vecākiem, kas mūs atbalstīja finansiāli. Kaut kā izkūlāmies un nu jau otrreiz esam veikuši remontu, mazliet pārplānojot telpas un atsvaidzinot iekārtojumu."

Kamēr ritējis remonts, ģimene dzīvojusi vienā istabā, kur bijusi arī plīts, bet tagad mīt trīs stāvos. Pirms neilga laika uz pirmā stāva dzīvokli, kur ir plaša dzīvojamā istaba, virtuve un dušas telpa, pārcēlies vecākais dēls, mansardā katra savā istabā dzīvo meitas, bet vecāki apmetušies pa vidu – otrajā stāvā, kur iekārtota gan dzīvojamā istaba un virtuve, gan guļamistaba un vannas istaba. "Šī ir koka māja, tātad dabīgs materiāls, līdz ar to šeit ir fantastiska gaisotne," ir pārliecinājusies Arta Melnalksne.

"Mājas iekārtošanu var salīdzināt ar dejas zīmējuma veidošanu laukumā. Horeogrāfam ir jāizdomā, kā izkārtot dejotājus laukumā, lai radītu skaistus rakstus un paustu dejas vēstījumu. Tāpat ir jārīkojas ar lietām mājoklī," uzskata Arta Melnalksne.

Mājas fasādes pusē gan pie ēkas, gan uz kāpnēm un citviet novietoti ziedošu petūniju, pelargoniju un balzamīņu podi, savukārt pagalma daļā zaļo zāle un kuplo ābeles, kā arī smaržo jasmīnu un ceriņu krūmi.

Virtuve ir apvienota ar dzīvojamo istabu, abas zonas atdalot ar galdu. Kad uzceļot tā sānu daļas, varot sasēst krietns pulciņš cilvēku. Tas ģimenei ir būtiski, jo viņu mājās bieži vien ciemojoties ne tikai radi un draugi, bet arī Artas Melnalksnes vadīto deju kolektīvu dalībnieki. "Es šo telpu gribēju ieturēt siltos toņos. Iedvesmu tā rīkoties guvu no pirmā pirkuma – aizkariem, kuros dominē oranžā krāsa. Šī krāsa mani uzlādē un sasilda," atzīst mājasmāte un atklāj, ka par mājokļa iekārtošanas idejisko pusi rūpējusies viņa, bet par to, kā idejas iedzīvināt, gādājis vīrs. "Mans dzīvesbiedrs labi orientējas celtniecības darbos un materiālos, jo iepriekš kopā ar tēvu cēla savu ģimenes māju.".

Vecāku dzīvoklī dominē dzeltenā un oranžā krāsa, bet deviņpadsmitgadīgā dēla miteklis ieturēts zaļā tonalitātē. Mēbeles iegādātas "Mēbeļu namā", jo piesaistījusi iespēja tās komplektēt pēc savas izvēles.

"Mums nav jaunākajām modes tendencēm atbilstošu mēbeļu vai māksliniecisku sīkumu, taču man šķiet, ka patīkamu gaisotni šajā mājā ir izdevies radīt," vērtējoši saka Arta Melnalksne.

Vidējās meitas Līvas istabas iekārtojums tapis, saskaņojot viedokļus. "Meita gribēja balti melnās tapetes līmēt uz visām sienām, taču es viņu atrunāju, sakot, ka tik aktīvā telpā būs grūti ilgstoši uzturēties. Manuprāt, panāktais kompromisa variants ir labs," nosmej horeogrāfe.

Vēsturiskajā ēkas plānojumā vannas istaba vienistabas īres dzīvokļos nebija paredzēta, pat tualete ne – tā bija katrā stāvā kopīga. "Mēs, protams, bez vannas istabas nevarējām iztikt, to izveidojām kādreizējās virtuves vietā," skaidro mājasmāte un piebilst, ka vajadzējis palauzīt galvu, lai atrastu vietu gan vannai, gan izlietnei un skapim, gan boileram un tualetes podam.

"Esmu ne vien horeogrāfe, bet arī diplomēta režisore – Kultūras akadēmijā maģistrantūrā apguvu režiju pie Māras Ķimeles un Mihaila Gruzdova. Gan iestudējot deju, gan izrādi, jādomā par skatuves iekārtojumu, tāpēc, iespējams, man piemīt spējas "apdzīvot" telpu. Kāda māksliniece reiz teica, ka man piemītot toleranta krāsu izjūta," stāsta horeogrāfe un režisore. Viņas mākslinieces daba diezgan spilgti ir izpaudusies, iekārtojot guļamistabu. Sienu apdarei izmantotas dažādu krāsu un faktūru tapešu joslas, bet rotaļīgumu telpai piešķir galdiņš un naktsskapīši ar stikla virsmu un mežģīņotām metāla kājām. Aiz spoguļotajām bīdāmajām durvīm slēpjas nevis drēbes, bet bibliotēka. Apģērbs un apavi atrodas garderobē, kas iekārtota blakus vannas istabai.

Svarīgākais