Ģimenes māja angļu parka vidē

© no personīgā arhīva

Izstrādājot mājas projektu, tika ņemta vērā kultūrvēsturiskā vide, kā arī tuvējā meža un jau iekoptā dārza klātbūtne.

"Pasūtītājs vēlējās, lai ēka tiktu iekomponēta dārzā, kas līdzinās angļu parkam, jo ābeles un ķirši ir sastādīti nevis taisnās rindās, bet brīvi, it kā tie būtu savvaļas augi, arī puķu dobēm nav ģeometriski precīzas formas," stāsta ēkas projekta un dizaina autore arhitekte Līga Gaile. "Savrupnama arhitektoniskā risinājuma pamatā ir funkcionalitāte. Ēka veidota kā divu stāvu ģimenes māja. Tās kubveida apjomu izceļ piesātināti brūnie koka apdares paneļi un ģeometrisks līniju dalījums. Arhitektūras dominējošā iezīme ir gaiši pelēkā apmetumā veidota konsole dārza daļā, kas kalpo kā nojume virs terases. Namam ir lielas logu plaknes, kas paver skatu uz skaistu ainavu – ielas pretējā pusē esošo mežu un dārzu, kas atgādina angļu parku un stiepjas vairāk nekā 50 metru garumā."

Mājas apjoms un interjers ir viena autora darbs, risināts vienotā stilā. Interjera izveidē ievērotas divas vadlīnijas: lai būtu plašuma sajūta un dominētu dzeltenā un brūnā krāsu gamma. "Ēkas plānojuma kompozīcijas pamatā ir centrālā ass – no ieejas daļas līdz ēdamzonas erkeram, kas veidots no stikla un ienācējam namā ļauj redzēt dārzu nebeidzamā perspektīvā. Ieejas halle – mājas vizītkarte – izstrādāta kā divu stāvu apjoms ar virsgaismu un paver skatu uz dārza daļu perspektīvā caur gaiteņa tipa virtuves bloku, gan arī uz otrā stāva balkona daļu. Pa labi no ieejas atrodas 46 kvadrātmetrus liela viesistaba, kuras kompozīcijas centrā ir kamīns, flīzēts ar perlamutra apdarē veidotām mozaīkas flīzēm brūnos toņos. Interjeru papildina konjaka krāsas siena, kas tapusi dekoratīvā apdares tehnikā ar iespiestu ornamentu. Telpai ir lieli logi, kas līdzsvaro tumšās riekstkoka krāsas mēbeles."

Mājas ieejas zona projektēta divu stāvu augstumā ar virsgaismas logu, lai tā vienmēr būtu piepildīta ar gaismu. Sienas apšūtas ar ģipškartonu, otrajā stāvā margas no stikla. Pirmajā stāvā oša koka parkets, otrajā stāvā grīdas segumam izmantota priede.

Divu stāvu ģimenes mājas kubveida apjomu izceļ piesātināti brūnie koka apdares paneļi un ģeometrisks līniju dalījums. Oriģināls risinājums ir erkers, kas veidots no stikla un ienācējam mājā ļauj redzēt dārzu nebeidzamā perspektīvā. Terase taisīta no Sibīrijas egles.

Četrdesmit sešus kvadrātmetrus plašās viesistabas centrā ir kamīns, flīzēts ar perlamutra apdarē veidotām mozaīkas flīzēm brūnos toņos. Interjeru papildina konjaka krāsas siena, kas tapusi dekoratīvā apdares tehnikā ar iespiestu ornamentu. Telpai ir lieli logi, kas līdzsvaro tumšās riekstkoka krāsas mēbeles. "Telpai ir divas zonas: dārza pusē iekārtota ēdamgalda zona, ielas pusē – televizora un mūzikas zona," skaidro arhitekte un interjera dizainere. "Kamīnu saplūdināju ar sienas apdares ansambli, kas varbūt ir neparasti Latvijas interjera dizainam, jo dzīvojamā telpā kā apdares materiāls ienāk flīzes. Lai griestiem iegūtu liektu formu, arī izmantoju ģipškartonu.".

Guļamistabā pa visu vienas sienas plakni sarindoti plaši logi, kas veido vitrīnu ar skatu uz dārzu, savukārt kompozicionālais uzsvars panākts, uz logam pretējās sienas veidojot dekoratīvo krāsojumu. Tā autors – Armands Butkevičs.

Otrajā stāvā gan guļamistabas sienas, gan koridora sienas apdarei izmantots dekoratīvais krāsojums. "Te salikts kopā bronzas krāsas tonis ar rūsas oranžo. Lai būtu interesantāka faktūra, izmantoti vairāku veidu iespiedumi, talkā ņemot tapešu gabaliņus un aizkaru audumu.".

Paralēli virtuves blokam atrodas saimniecības gaitenis ar katla telpu, izeju uz dārzu un oša koka kāpnēm, kas ved uz otro stāvu. Kāpņu arhitektūra sasaucas ar ēkas fasādi, jo abos gadījumos izmantots koka paneļu dalījums. Zem kāpnēm izbūvēta noliktavas telpa, kas veiksmīgi nomaskēta. Durvīs iestrādāti atspiežamie mehānismi, kāpnes apgaismo sienās iemontētas lampiņas.

Pirmā stāva vannasistabas interjerā risināta šokolādes tēma. "Iekšējai apdarei izmantojām Spānijā ražotas flīzes, kuru faktūrā iestrādātas šokolādes pagatavošanas receptes. Tās piegādāja SIA "Betriks grupa".".

Svarīgākais